Last news in Fakti

30 Март, 2018 19:57 3 255 5

Сахара се разраства неудържимо

  • сахара-
  • пустиня-
  • учени

За това предупреждават учени

Сахара се разраства неудържимо - 1
Снимка: БТА/AP

Пустинята Сахара се е разраснала в южна посока с десет процента през изминалия близо век в резултат на климатичните промени, предупреждават учени, съобщи в. "Дейли експрес", цитиран от Блиц.

Тревожното откритие е базирано върху анализ на сезонните валежи в Сахара в периода между 1920 и 2013 г. Една трета от разрастването се дължи на климатичните промени в резултат на човешката дейност. Останалото се обуславя от естествени климатични цикли като Атлантическата мултидекадна осцилация (АМО). Географските модели за разширение варират според сезоните, като най-отчетливи разлики се наблюдават по северните и южните граници на Сахара.

Границите на Сахара, подобно на всички останали пустини в света, се разширяват през сухата зима и се свиват през по-влажното лято. "Резултатите ни са специфични за Сахара, но са приложими и за други пустини в света. Пустините обикновено се формират в субтропичните пояси заради т.нар. клетка на Хадли - елемент от циркулацията на земната атмосфера. Климатичните промени оказват влияние върху тази циркулация, в резултат на което субтропичните пустини "напредват" в северна посока.

Фактът, че пустинята Сахара "пълзи" на юг свидетелства, че върху процеса влияят и други механизми, като например АМО", обяснява професор Сумант Нигам от университета на Мериленд. Пустините обикновено се характеризират с оскъдно количество валежи. Направеният анализ на валежите в Сахара за период от 93 години показва, че за това време пустинята се е разраснала с 10 процента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    25 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Една трета от разрастването се дължи на климатичните промени в резултат на човешката дейност.

    Пълни лъжи и демагогия. Сахара се разраства на юг само заради безконтролното размножаване на паплачта в Африка. Какви климатични промени, какви 5 лева, като миналата година в Уганда една 38 годишна имаше 37 деца?
  • 2 vasik atanasova

    13 12 Отговор
    колата ми беше покрита с оранжав прах уж от сахара
    а аз си мисля че ни пръскат с радиоактивни отпадъци
    като насекоми
  • 3 ПесТициД

    16 8 Отговор
    Че ти си си насекомо. Ща пръскат ми няма ти цепат басма.

    Коментиран от #5

  • 4 onq s konq

    5 3 Отговор
    Ако ми бяха върнали земята в Сахара,сега щеше да е повече.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.