Last news in Fakti

12 Април, 2018 12:46 4 607 15

Предшественик на Тръмп: Забрави за война срещу Сирия

  • джими картър-
  • сащ-
  • сирия-
  • война-
  • доналд тръмп

Бившият американски президент Джими Картър предупреди Тръмп да запази мира

Предшественик на Тръмп: Забрави за война срещу Сирия - 1
Снимки: БТА/АР

Бившият американски президент Джими Картър заяви, че се гордее с мира по време на управлението си и предупреди настоящия президент Доналд Тръмп да не прибягва до каквито и да било военни действия във връзка със Сирия или други горещи точки и на всяка цена да избегне ядрено нападение, предаде АР.

"Моля се той да запази страната ни мирна и да не преувеличава или изостря предизвикателствата в отношенията със Северна Корея, Русия или Сирия", каза Картър в интервю.

"Надявам се Тръмп да е напълно наясно, както беше с мен и други президенти, че една размяна на ядрени удари може да предизвика катастрофа за цялото човечество", допълни той.

Деветдесет и три годишният бивш президент подчерта, че дори ограничена военна атака е нещо опасно и може да доведе до неконтролируема ескалация.

Картър направи тези изказвания, след като президентът Тръмп заяви, че обмисля военни действия срещу Сирия в отговор на предполагаемо химическо нападение срещу цивилни. Русия на своя ред заяви, че подобна стъпка ще има тежки последствия.

Предшественик на Тръмп: Забрави за война срещу Сирия

Картър даде интервю по повод излизането наскоро на новата му книга "Вярата: Пътуване за всички", но засегна редица теми - от Тръмп и икономиката до религиозните спорове в американското християнство. Бившият президент, който е ревностен баптист, твърди, че американците преживяват трайна ерозия не само на духовната си вяра, но и на доверието в държавните институции.

"Много хора изгубиха вяра във върховенството на демокрацията", отбеляза той и цитира задълбочаващото се неравенство, все по-откритата дискриминация срещу малцинствата и имигрантите, политическия процес, контролиран от парите и безконечния цикъл от войни и безизходни положения в международен план.

Убеден демократ, Картър критикува републиканеца Тръмп по много въпроси и заяви, че мнозина са осъзнали, че са сгрешили, като са го подкрепили за президент. Той обаче подчерта, че критиката му не е отправена към човека в Овалния кабинет и че избирането му е резултат от множество сериозни проблеми, а не тяхната причина.

Предшественик на Тръмп: Забрави за война срещу Сирия

Отдавнашен критик на американската политика към Северна Корея, Картър изрази одобрение за действията на Тръмп спрямо Пхенян напоследък.

Никой действащ американски президент не е посещавал Северна Корея, но Джими Картър е бил в страната поне три пъти като бивш президент, за последен път - през 2011 г., когато се опита да убеди севернокорейците да се включат в многостранни преговори за прекратяване на програмата им за ядрено оръжие.

Все още вярвам, че световните сили "могат да намерят начин да живеят в мир и хармония с хора, които са наши неприятели и с които имаме дълбоки различия в разбиранията", каза в интервюто Картър.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 976

    63 3 Отговор
    ЕДИН НАИСТИНА РАЗУМЕН И ТРЕЗВОМИСЛЕЩ ЧОВЕК!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Янкит ВЪН

    28 3 Отговор
    Рубин, Помпео , четете , кравари миризливи. Бай Дончу не е със всичкия си от самото начало. Ако стане нещо не мойте се скри, гарантирам.

    Коментиран от #8

  • 3 Ник

    30 6 Отговор
    Русофобската Нова Тв. пак насраха Русия тази сутрин. Налагане на страна е срам за всяка медия.
  • 4 Бесен Язовец

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "976":

    Колко го плюха от източния блок и него на времето... А сега хубав стана, така ли !?

    Коментиран от #7

  • 5 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    34 0 Отговор
    А стига бе този Човек с главно "Ч"на 93 години е в пъти по-добре психически от перчем малоумника!
  • 6 реалист

    21 0 Отговор
    Картър може да е на години,но за разлика от Тръмп е запазил разсъдъка си.
  • 7 селянин

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Е ама тогава имаше СИВ..Варшавски договор..Картър бойкотира олимпиадата в Москва,държавен с-р му беше Бжежински,като всеки поляк,мразеше СССР,взе 40 милиарда $..за обучението на ислямски фундаменталисти в Афганистан.

    Коментиран от #9

  • 8 зулус

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Янкит ВЪН":

    Тях не ги мисли-те ще намерят къде да се скрият.Ама колко ли ще им е тъпо като излязат от бункерите и разберат ,че няма вече кого да управляват???
  • 9 реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "селянин":

    Мисля,че тогава държавен секретар на САЩ бе Сайръс Ванс.

    Коментиран от #10

  • 10 Ицо справката

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "реалист":

    А другият му държавен секретар беше Едмънд Мъски (1980-1981). За него ще кажа, че е бил губернатор и сенатор от щата Мейн.
    Бил е кандидат на демократите за вицепрезидент през 1968г.
    И най-важното:Той имаше полски произход и мразеше СССР повече от всичко.
    Това е справката.
  • 11 Дядо Веско

    2 0 Отговор
    Е тоя Картър не почина ли вече? Явно не е.
    Изглежда много добре за 93-годишен човек.
    Да е "жив и здрав".
  • 12 Цар Борис III

    1 0 Отговор
    Тоя и...д ще е жив сигурно на 100 годишнината си. Е аз ще кажа дано не е. Няма да е честно отговорен за избиването на милиони да живее много дълго. Страшният съд трябва да го призове скоро като обвиняем.
  • 13 Янко партизанина

    2 0 Отговор
    Той и Буш-старши трябва да си отидат вече.
    Буш-старши по-рано този месец навърши 94 и стана първия президент стигал до 94, а Картър ако се не лъжа ще навърши 94 на есен.
    Еми поживаха си, станаха двамата най-дълго живели президенти на САЩ изобщо, време им е да си отиват вече. Няма да ги правим я столетници тия терористи и масови убийци.
  • 14 Шибой

    1 0 Отговор
    Ша мре дядо Митьо Картъра.
  • 15 Слави

    1 0 Отговор
    Предшественик на Тръмп. Статията трябваше да се казва:Предвестник на кончината на бившия президент.