18 Април, 2018 10:00 9 863 28

Китай вдигна по тревога страшна армада от кораби

  • армада-
  • кораби-
  • флот-
  • китай-
  • сащ-
  • тайван-
  • изтребители-
  • страшна-
  • си дзинпин

Китайците показват мускули пред Щатите

Китай вдигна по тревога страшна армада от кораби - 1
Снимка: Shutterstock

Докато светът е съсредоточен върху Близкия изток, доста интересни събития се развиват и в Далечния изток. Пекин се готви за мащабни военни учения в Южнокитайско море, при това до бреговете на спорния Тайван. Китай е решил да повиши бдителността по бреговете си в отговор на агресията на САЩ в Сирия. Почти 150 кораба и подводници, над 70 изтребители и 10 000 моряци са задействани по тревога, подадена от китайския президент Си Дзинпин, предават световните информационни агенции.

„Трябва да реализираме изцяло идеите на Комунистическата партия за изграждането на силни и верни въоръжени сили, за укрепването им посредством реформи и технологии, да ги управляваме в съответствие със закона. Трябва неотклонно да се придържаме към процеса за модернизация на ВМФ на Китай, длъжни сме да въвеждаме иновации и да се стремим към превръщането на нашия флот в сила от световно равнище", заяви Си Дзинпин.

Вдъхновяващата реч лидерът на Комунистическата партия произнесе пред моряци на палубата на най-новия самолетоносач „Ляонин“, съобщи Блиц. Главнокомандващият призова военните да бъдат лоялни на партията и правителството на страната и да стоят на стража в името на сигурността на родината. Ученията на флота започват на фона на изострянето на отношенията със САЩ, информират държавните китайски медии.

В последните месеци властите на САЩ нагнетяват обстановката около Тайван. Съгласува се договор почти за милиард и половина долара, в рамките на който Вашингтон трябва да достави съвременно въоръжение на Тайпе. Това, на свой ред, разпалва стария конфликт. На 18 април китайският флот ще се приближи до Тайванския пролив, където ще се състои и основната фаза на ученията. Една от причините за военните маневри са действията на САЩ в Сирия.

Според редица чуждестранни политолози, Китай в качеството си на стратегически партньор на Русия, по този начин се стреми да подкрепи Москва при решаването на световните конфликти. Според военните експерти, Китай с мащабните учения иска да покаже мощта на своя флот, който в последните години е подложен на интензивни реформи. Основно се залага на внедряването на супер модерни оръжия. Също така Китай е обявил така наречените „червени линии“, чието преминаване той не би позволил, стягайки мускули до границите на стратегическите партньори на Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    14 100 Отговор
    Китай трябва да бъде обуздан, докато е време! После ще бъде късно.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Kcaniba

    70 12 Отговор
    нпо, соросня и козяшките тролове от години ни съобщават, че Китай е тръгнал да завзема Сибир...
    Сега разбрах, Китай тръгнал да завладява Сибир през Тихият океан, Атрантика, континента Северна Америка и ей го - Сибир!!!

    Коментиран от #19, #23

  • 3 Пацифист

    54 9 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Айде и Китай е в списъка. Спрете се бе хора, не виждате ли какво правите, само бомби са ви в главата.
  • 4 Бат Саше

    84 9 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Китай не може да бъде обуздан. Прекалено късно е. А и не трябва. Еврейското гето САЩ трябва да си намери мястото, че колко поразии причини на света... Русия и Китай са бъдещите военни титани, а Китай е и икономически такъв. Идва нов световен ред!

    Коментиран от #8

  • 5 Мар.Жуков

    55 7 Отговор
    Америка исчезва от лицето на земята.
  • 6 jfoxfk

    40 5 Отговор
    И каква стана тя? Значи западните и нашите медии пак ... не са подготвени, изпълняват поръчка или най-безобразно лъжат. Не знам кое от трите. Китай усилва ФЛОТА. А на нас ни казват, че Китай ще превзема Сибир. Доколкото знам за да превземат Сибир на китайците не флот им трябва. А да си отстояват правото за свободна търговия по море са блокирани от американския флот с бази в близкият исток и в Тихия океан. А те усилват точно флота, не сухопътните сили. А дори, доколкото зная, по-общата граница Китай -Русия, има цели 500 км демилитаризирана зона. А сега в районите на дествие на американския 7-ми и 5-ти флот се провежда учение с 150 кораба?!
  • 7 Бай хой

    29 7 Отговор
    Крава бой опят будут наритани. Мухаха. Кой от де ги хване бой у дувара.
  • 8 Гост

    7 57 Отговор

    До коментар #4 от "Бат Саше":

    Китай ще стане военен титан,ама къде буташ и руските пияници при големите ,че не ми е ясно ХАХАХАХА

    Коментиран от #10, #22

  • 9 Бай хой

    20 6 Отговор
    Тя оная тайуанка оня ден не подкрепи литерористичната агресия срещу Сирия?
    Вървят към единен Китай.

    Коментиран от #24

  • 10 Дани

    20 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Скоро и на теб ще ти сабират червата по магистралата джендур западен.

    Коментиран от #12, #20

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Киприян

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Дани":

    Амин.
  • 13 Мислете бе ХОРА

    9 30 Отговор
    Стига с тези комунистически и империалистически мечти на Кремъл! Преди да пишете поне се опитайте да мислите, а не да следвате заплахите на Путлер за световни войни. Русофилите в България или са ограничени, или добре платени тролове.

    Коментиран от #18

  • 14 БАЙ ГАН4О

    20 3 Отговор
    Хората мислят ами ти не го прайш щот няма с кво май
  • 15 Путкомир

    7 28 Отговор
    Още един пасквил. Агресията на САЩ? Ами агресията на русия в Украйна, Грузия, Молдова? И цитират парцала БЛИЗ.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЪЧИ

    21 4 Отговор
    Китай е древна и цивилизована държава. Нека се развива и бъде културна алтернатива на "запада". Не виждам с какво са заплаха за мен мъдрите китайци.
  • 18 jfoxfk

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мислете бе ХОРА":

    И къде видя Кремъл?! Китайците правят учение на флота в Китайско море. Там руски кораби обикновено няма. Те плуват доста по северно. В южните морета са американците от базите Хавай и Окинава и Тайван. Та като призовавате другите да мислят, не е ли по-добре първо Вие да се замислите?
  • 19 Голем смях

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Е,ти си единствения на света,който си разбрал,че пътят за Сибир минава през АМЕРИКА.Атрантика още не са я открили,но ти имаш някаква информация явно.И за сведение ,само на ЕДИН американски самолетоносач има ПОВЕЧЕ самолети от китайските хвърчила ,които са задействани.И почти толкова моряци,колкото участват в ...превземането на Америка.И мелез непоръбен,що не си вървиш в лайняната страна ,а живееш в Европейска България и бълваш помия срещу българите и България.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Откъде се пръкнахте толкова "умници",не знам. Американската "култура" си казва думата. За съжаление. Единственото, което наложиха с развитието си благодарение на чужд потенциал е разпространенението на простотията.
  • 23 що?

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Що е туй Атрантика и има ли почва у нас...
  • 24 Katysan

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Човече, руските пияници, а? Е, тогава можеш спокойно да им излезеш насреща...и трезво да ги пребориш...в смелите си коментаторчета..
  • 25 Katysan

    3 2 Отговор
    Човече, руските пияници, а? Е, тогава можеш спокойно да им излезеш насреща...и трезво да ги пребориш...в смелите си коментаторчета..
  • 26 Анонимен

    3 2 Отговор
    Обуздаитеси половите американци и тяхните български слуги. В Лицето на ГЕРБ и Пишмана П А Т РИотите.иначе ще духате скоро супата

    Коментиран от #28

  • 27 :дд

    1 0 Отговор
    Пияния и лудия господ ги пази.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания