13 Май, 2018 06:00 4 981 15

Под номер 4859 в Аушвиц

  • витолд пилецки-
  • полша-
  • аушвиц

Под номер № 4859 на 22 септември 1940 година в "Аушвиц" е регистриран Томаш Серафински.

Това е фалшивото име на родения на 13 май през 1901 година полски военен Витолд Пилецки. Като част от тайна съпротивителна група, той доброволно се предава на германските власти, за да докаже съществуването на "Аушвиц". От лагера той изпраща рапорти за случващото се вътре и геноцида, който се извършва. С негова помощ западните съюзници разбират за зверствата. Пилецки организира и вътрешна група за съпротива, с която успяват да организират бягства от "Аушвиц", а също и извършва саботажи срещу германските сили.

Полското общество научава за Пилецки едва 1990 година.

Той е екзекутиран от властите на Полската народна република на 25 май 1948 година. Обвинен е, че е враг на народа и предател. Погребан е тайно и до днес не са открити останките му.

Пилецки действително успява да изгради съпротивителна мрежа в Аушвиц, с чиято помощ нелегално се внасят медикаменти и храна, подготвя се и въстание. Когато през ноември 1940 научава, че един

концлагерист ще бъде пуснат на свобода, Пилецки изпраща по него първите си сведения,

предназначени за Варшава. През март 1941 неговият доклад пристига в Лондон - това е първият официален документ за ситуацията в Аушвиц, който попада в ръцете на антихитлеровата коалиция. Съюзниците обаче остават пасивни, защото предполагат, че твърденията на Пилецки са силно преувеличени.

Онова, което разкрива Пилецки, звучи наистина драстично: макар първият концентрационен лагер в Аушвиц - т.нар. Аушвиц 1, да не е същата "фабрика на смъртта", каквато е отдалеченият на 3 километра от него Аушвиц-Биркенау с прословутите си газови камери, там също умират много хора.Те загиват от побоя на надзирателите, от непосилния труд или от болестите. За да се пречупи моралът на задържаните там концлагеристи, които са предимно поляци, властите в концлагера организират на всеки полски празник масов разстрел.

Особено усърден в убийствата е хауптшарфюрерът от СС Герхард Палич.

Той обичал пистолета си и имал навика да си свирука весели мелодийки, докато набелязвал следващата си жертва. Понякога за "разнообразие" му докарвали и не-концлагеристи, от които да "си избере" поредната жертва, пише Пилецки, който описва и следната сцена: "Един ден той заповяда на едно момиче да се съблече чисто голо и да тича из оградения двор. Самият той стоеше в средата и дълго се чудеше кого да застреля. После се прицели, чуха се изстрели и всички паднаха покосени. Никой от нас не знаеше дали ще бъде застрелян на място или ще бъде оставен да се мъчи часове наред".

Животът на самия Пилецки също е в опасност.

Само благодарение на санитарите, които са част от неговата съпротивителна мрежа, той успява да оцелее след заболяване от тиф и едно възпаление на белите дробове. Болните като него обикновено получавали инжекция с отрова, припомня Дойче веле...

С помощта на своята мрежа от помощници през 1943 година Пилецки успява да избяга от Аушвиц. Вече на свобода той пише първия си обстоен доклад за преживяното в концентрационния лагер. Съюзниците обаче не вярват особено на неговите твърдения. А и дори да му вярват, те са убедени, че всякакъв опит за намеса би завършил с провал.

По-нататъшната съдба на Пилецки е трагична. След 1945 година нацистите са прогонени, а Полша е поставена изцяло под съветски контрол. Създава се сателитна на Москва държава, която действа с брутални методи.

Пилецки, който не желае да се примири с новия господар, е задържан и изтезаван.

Когато го заплашват, че ще задържат и цялото му семейство, той подписва предварително подготвено признание, което дори не прочита. По този начин той де факто подписва и собствената си смъртна присъда. Убит е на 25 май 1948 година с изстрел в тила.

През 1990-та, малко след падането на комунизма, Пилецки е реабилитиран. През 2000 година от печат излиза обширно издание на неговите записки от Аушвиц. През 2006-та той е удостоен посмъртно с най-високото отличие на Полша - ордена "Бял орел".

И днес все още има хора, които оправдават всичко това. Не само, а влагат всички усилия, за да оправдаят действията на властите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 диди

    28 24 Отговор
    към 2045г. оаквайте истината за новите полски турбо герой които сами победиха хитлер и бяха наградени с зелен, жълт, и син орел.

    Коментиран от #2

  • 2 Pe6ko

    14 17 Отговор

    До коментар #1 от "диди":

    Много смешно, Диди, много смешно....

    Коментиран от #9

  • 3 Реалист

    6 5 Отговор
    Годината не е посочена случайно.
  • 4 да го кажем направо

    20 5 Отговор
    Полски комплекси.Все пак им е нужен герой-универсален-който да е приемлив за сегашната политическа реалност и коректност.
  • 5 БгБг

    16 8 Отговор
    1 Полша е окупирана от Хитлер и Сталин
    2.оказва че Гестапо пред Комунистите ряпа да яде. Гестапо пропуска ,ама комунистическата милиция никога.
  • 6 mediator37

    14 12 Отговор
    Ще ви обясня.
    Лъжата за холокоста я съчиняват дълго време след края на войната. По време на войната, продължила шест години, никой нищо подобно не твърди. Ревизионистите поставиха следния въпрос: След като организирано били избивани шест милиона евреи в продължение на шест години и то в газови камери, защо съюзниците не са надали вой, не са реагирали, защо никой дума не е казал, че има такова нещо ?
    Ето тук е ролята на този измислен Пилецки.
  • 7 Иванов

    19 2 Отговор
    Никой не би влезал доброволно в Аушвиц, та историята е доста поукрасена. А човешката природа си е таковала мамата, дайте на прости хора власт и гледайте кво става, ама отдалече.
  • 8 георги

    20 3 Отговор
    Пример за фалшива евроатлантическа новина
  • 9 Рачко

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Pe6ko":

    Естествено че е смешно,поляк влязъл в Аушвиц екипиран с тетрадки и химикалки за да пише романи и да ги праща в Англия,дори е повече от смешно

    Коментиран от #14

  • 10 Политолог

    6 4 Отговор
    Есента на 1939 г. Червената армия , "освободителка" окупира половин Полша, след подписания Пакт с Хитлер. Съвместно с армията на Хитлер, червената армия участва в парад на дружбата. рамо до рамо войниците на СССР и Хитлерова Германия. Руснаците не споменават тези факти, както забравят и масовото убийство на полките военни в Катин. Горбачов се осмели да признае този отвратителен факт
  • 11 Политолог

    5 4 Отговор
    Есента на 1939 г. Червената армия , "освободителка" окупира половин Полша, след подписания Пакт с Хитлер. Съвместно с армията на Хитлер, червената армия участва в парад на дружбата. рамо до рамо войниците на СССР и Хитлерова Германия. Руснаците не споменават тези факти, както забравят и масовото убийство на полките военни в Катин. Горбачов се осмели да признае този отвратителен факт
  • 12 JPower

    2 0 Отговор
    Тоз ""герой"" дали е имал секретарка и офис в Аушвиц. Що за измишльотина....
  • 13 Хахаха

    0 0 Отговор
    Хахаха. Друго няма да кажа. В условията на "демократичното" торнадо всички усилия са напразни/важно е какво ще направим.
  • 14 До Рачко

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рачко":

    Естествено и аз много се смях. Но, Рачко, остави ги, моля те, да се позабавляват. Та нали сега е такова времето: забавлявайте се, докато пиете отрови вместо лекарства, забавлявайте дори нероденото си бебе с вредните за него лекарства, забавлявайте се, като си мислите, че ползвате нормални храни, че плащате нормални данъци и тн и тн. Сега е времето на забавите, докато не им го натресат изневиделица. Но глупакът едва ли ще се сети откъде му е дошло! Смях, смях, смях.
  • 15 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    тва се случва с хиляди антихитлеристи в полша ,а и не само в полша случва се и в българия и в унгария и в чехословакия въобще навсякъде къдео се настанява червената чума на мястото на кафявата.гробовете на много от тези герои остават ненамерени и до днес щото комунистите деистваха като престъпници и криеха престъпленията си.днес техните наследници продължават да се опитват да прикриват въпросните престъпления и коментарите на част от пишещите тук го показват!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания