Last news in Fakti

13 Май, 2018 15:20 3 038 10

Милиардер иска да бъде умъртвен с уникален метод

  • евтаназия-
  • мозък-
  • умъртвен-
  • сащ-
  • милиардер-
  • нектом-
  • спомени-
  • тяло

Съзнанието ще живее и след смрътта

Милиардер иска да бъде умъртвен с уникален метод - 1
Снимка: Shutterstock

Милиардер, натрупал състояние от новите технологии, е платил 10 000 долара, за да бъде умъртвен и цялото съдържание на мозъка му да бъде пренесено в компютър, така че да се запази завинаги.

Сам Олтман съвсем не е единственият, пожелал това. Предприемачът от Силициевата долина се е присъединил към списък от чакащи на стартъп компанията “Нектом”. Почти 25 човека са включени в него до момента. Тяхното съзнание ще бъде цифровизирано, за да живее и след смъртта им, разкриват британските вестници “Дейли мейл” и “Ивнинг стандарт”.

Компанията “Нектом”, основана през 2016 г. от двама изследователи на изкуствения интелект от Масачузетския технологичен институт, се надява да предложи път за запазване на човешкия мозък и всичките му спомени чрез крогенетичен процес. В годината на основаването си екипът на компанията извърши първото в света пълно запазване на невроните на заешки мозък.

32-годишният Олтман, който е създател на компанията Y Combinator, казва, че мозъкът му ще бъде съхранен в сървърен облак. Според основателя на “Нектом” Робърт Макинтайър ще бъде използвана високотехнологична техника за балсамиране, при която клиентът със сигурност умира. Живият човек ще бъде свързан с машина, която ще вкарва в него балсамиращи химикали - метод, който е “100% фатален”, разкриват от компанията, предаде „24 часа“. Макинтайър твърди, че човекът, решил да се подложи на процедурата, ще изпитва същото като при евтаназия.

Мисията ни е да запазим мозъка ви достатъчно добре, така че спомените ви да останат непокътнати: от любимите пасажи на любимата ви книга до усещането на студения вятър, от печенето на ябълковия пай до вечерята с приятелите и семейството, пише в сайта на “Нектом”.

Компанията смята, че през настоящото столетие ще бъде напълно възможно да се дигитализира тази информация и тя да бъде използвана за пресъздаване на човешкото съзнание.

Засега намеренията на инициаторите на доста зловещо звучащата авантюра са да свържат безнадеждно болни хора с машина и да прелеят балсамираща смес в кароидните артерии на тила им, докато са живи, но под пълна упойка. След консултации с адвокати компанията се надява процесът да е легален по силата на съществуващ закон в Калифорния, който позволява евтаназията за тежко болни пациенти. Асистираната смърт на хора, за които е сигурно, че няма да живеят повече от 6 месеца, е разрешена само в пет щата в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    9 1 Отговор
    Интересно...
  • 2 Иванов

    5 4 Отговор
    Има такъв облачен сървър- Библията и като дойде времето на човек, го качват там, а тази нова техника за автаназия е просто техника за самоубийство и нищо друго. Докато има балами, ще има и тарикати...
  • 3 Препатил

    11 0 Отговор
    А глупостите , които сме изчели по форумите , ще могат ли да се премахнат от спомените ?
  • 4 Трол

    11 0 Отговор
    Пропуснал е да си възпроизведе оная си работа на 3Д принтер,че без нея живот ли ще е!
  • 5 Сметки, сметки....

    7 0 Отговор
    "Компанията СМЯТА, че през настоящото столетие ЩЕ бъде напълно възможно" Ами то БЕШЕ напълно възможно да се отиде до Алфа Кентавър с проект Ърайън, но в крайна сметка получихме само снимащи ДжЕсЕмчета.....
  • 6 Тони

    6 0 Отговор
    Почти 25 човека имало на опашката - но колко точно? 24,6? 24,85? Уж сте били факти...
  • 7 +-+-+-

    5 0 Отговор
    Точно това е бъдещето. Сливаш съзнанието с главния компютър на кораба и не ти трябват храна, вода и въздух, само гориво, резервни части и роботи за ремонтите.
    Но тези ще си останат файлове. Няма да се събудят.
  • 8 +-+-+-

    2 0 Отговор
    Корекция. Нужен е само отпечатък.
    И така, в една далечна галактика ...
  • 9 мамо аз съм палач

    3 0 Отговор
    Умъртвявам по уникален начин с лопата или чук. Усещането е като при ефтаназия. За цели семейства и домашни любимци правя отстъпки. Не давам гаранции за живот след смъртта.
  • 10 The TRAPPER

    3 0 Отговор
    Моля въпросния господин , преди да му вкарат мозъка в компютър той да си вкара банковата сметка в моята.