28 Май, 2018 08:57 1 053 2

Политическа криза в Италия

  • серджо матарела-
  • италия-
  • криза-
  • премиер-
  • джузепе конте-
  • вето

Ще има ли нови избори на Апенините?

Политическа криза в Италия - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Политическите сили, спечелили парламентарните избори в Италия, призоваха за импийчмънт на президента Серджо Матарела. Причина са действията му, които попречиха за формирането на правителство на Апенините.

Държавният глава връчи мандат за съставянето на кабинет на Джузепе Конте. Той предложи имената на министри, че Матарела наложи вето на избора му на финансов министър. Движението „Пет звезди“ се опита да сформира кабинет със „Северната лига“.

След като предложения за премиер от Конте върна мандата поради мотивирано несъгласие на президента на страната министър на икономиката да е Паоло Савона, днес се прави поредният опит Италия да има ново правителство. Мотивът на президента да откаже номинацията е, че тя е с отявлен антиевропейски характер.

В подкрепа на президента са демократите и „Форца Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони. АНСА съобщи, че има и призиви за предсрочни избори. Президентът Серджо Матарела посочи, че ще вземе решение дали ще има нови избори след нов кръг от преговори за съставяне на парламент.

Политическа криза в Италия
Снимка: БТА/ XINHUA


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тарабойша Хитранов

    2 2 Отговор
    Италианците са жив ташак за никакъв ку................... не стават битер балкански политици пачове правежи голяма кухня тесто по 15 евро пицата + спагети по 10 евро нищо градвно и бирата голямата 400 мл баси ташака ква е тая мярка помияри с претенции а държавата им в дефицит и фалит 10 год

    Коментиран от #2

  • 2 ГосТ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тарабойша Хитранов":

    Пф
    Чуваш ли се к'ви ги твърдиш. Да не си чистил кенефи в Италия?
Новини по държави: