Last news in Fakti

11 Юни, 2018 07:00 6 393 14

Италия обяви отказва ли се от еврото

  • италия-
  • евро-
  • еврозона-
  • ес-
  • валута-
  • пари-
  • министър-
  • икономика-
  • джовани триа

Новото правителство е решено да осигури икономически растеж

Италия обяви отказва ли се от еврото - 1
Снимка: Shutterstock

Новият министър на икономиката на Италия Джовани Триа обяви дали страната ще обърне гръб на еврозоната, или ще продължи да използва еврото за своя валута. Той даде пред вестник „Кориера дела Сера” първото си интервю след встъпването си в длъжност.

Италия излезе от политическата криза, след като президентът Серджо Матарела одобри предложените имена за министри от премиера Джузепе Конте. Държавният глава наложи вето при първия опит за сформиране на кабинет именно на икономическия министър, който бе отявлен евроскептик.

Джовани Триа ясно заяви, че новото италианско правителство не планира да се откаже от еврото и да напусне групата, чиято монетарна политика се определя от Европейската централна банка. Макар правителството да не планира промени, в кабинета има министри, които са против еврото. Вътрешният министър Матео Салвини критикува валутата и дори призова за референдум по този въпрос.

Икономическият министър Джовани Триа обаче изключи възможността Италия да се откаже от еврото. Той заяви, че не се води дискусия за напускане на еврозоната. По думите му новата власт ще съсредоточи всичките си усилия върху заетостта и икономическия растеж, а не смяна на настоящата валута.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivan4o

    13 7 Отговор
    Ако излезнат ,хората ще станат богати! Хахаах

    Коментиран от #5

  • 2 Реално

    25 2 Отговор
    Преди няколко години такива въпроси като излизане от еврозоната въобще не стояха на дневен ред.Ако някой политик получеше такъв въпрос,щеше откровенно да каже че този журналист е луд.А сега това е ежедневие-нещо Е.С. не е както трябва-дали модела е грешен или бюрократите в Брюксел живеят в свой свят незнам-но нищо хубаво не предстои...

    Коментиран от #4, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Обяснението е повече от простичко-РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС ВКАРВА ГЛАДНИ ДЪРЖАВИ със слабички икономики/като БГ и Румъния например,а и целия Източен блок като цяло/,което в комбинация на БРЕМЕТО "БЕЖАНЦИ" ТОВАРИ ЗДРАВО ФИНАНСОВАТА РАМКА НА ЕС.Затова и Англия избяга,а с нея и 14 МИЛИАРДА ВНОСКА.Неособено богата Италия/с доста дългове междувременно и конкурент на Гърция/ плаща ПОЧТИ КОЛКОТО ПЛАЩАШЕ АНГЛИЯ,така че най-вероятно ще има преразглеждане на ПОЛИТИКАТА НА РАЗМЕРА НА ВНОСКИТЕ/увеличение на тия на държавите от Изт. блок,макар и с малко/.Колкото до увеличението на държавните разходи за ВОЕНИЗИРАНЕ по настояване на САЩ-те вече са в ход.Което на практика значи че кюфтетата в БГ ще поскъпнат,но въпреки това пак ще са най-евтините в ЕС:)

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Мъка,мъка....

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ivan4o":

    Остави хората на мира,те знаят какво да правят!!По добре вземи ибрика и се насочи към правилното място с Айшето.....

    Коментиран от #6

  • 6 ivan4o

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мъка,мъка....":

    Мно мели е интересно преди да се появи т. Хартия ко праихте.пхахахахаха
  • 7 Везнев

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Не Конче-има друго обяснение-и то не е само в парите и финансите-те не са чак толкова голям проблем на Е.С. Проблемите на Е.С. са много по-дълбоки.Е.С. е създаден като икономически съюз- основата му е изградена на икономически изгоди на членовете му.След това се трансформира Е.С. като политически съюз и тук стана грешката-основата и фундамента е един-а структорите и дейностите с които решават задачите са други-разминаването е тотално.Маслото в огъня на този проблем наля и послушанието на Е.С. към САЩ и приемането на безумните евро-атлантически ценности-които са в разрес със въпросният фундамент на съюза и взаимната изгода от него.Сегашните "политици" в Брюксел толкова са се зациклили в налагането на тези ценности и либерализъм,че забравиха основните принципи за които беше създаден Е.С.Демек-противоречията и проблемите на Европа са вътрешни-между гражданите и политиците от високите етажи на властта.Като добавим и натиска на САЩ към Брюксел чрез икономически и политически лостове,излиза че Е.С. се губи в собствената си объркана действителност.Не малка роля играят и финансовите проблеми-както казваш ти...НО главният проблем на Брюксел е,че се опитват( а донякъде и успяват) да променят генетичният код на европейската цивилизация като в замен налагат мулти-култито и толерантността към чужди култури и интереси-това е основният проблем..Затова и европейците-макар и добре да живеят-стават все по скептични-а отделни политици се възползват от това недоволство.Темата

    Коментиран от #10

  • 8 Везнев

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Темата е много обширна-но с две думи-това е "ключа от бараката" за европейските проблеми...Лек Ден...
  • 9 Bahti

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Реално":

    Чака ни религиозно партизанска Война с Чалмите. А европейският съюз се е разпаднал Отдавна.
  • 10 Bahti

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Везнев":

    Вижте случаят с Томи Робинсън от Британия, бг медия нема.
  • 11 Townboy

    7 2 Отговор
    В държавите които са приели еврото хората са обедняли драстично. ЕС е създаден да служи на международните капиталисти а не на европейското население.
  • 12 лошия

    2 0 Отговор
    Аз пък си мисля, че това е поредния политик който търси някаква известност, без изобщо да го интересуват последствията от неговите действия. Демек не му дреме за хората ще обеднеят или не. Дали държавата ще потъне или не. Важното е, той да е на върха и да смуче народни парички.
  • 13 Bahti

    0 0 Отговор
    Само роби отказват Полярна информация.
  • 14 Euro

    2 0 Отговор
    С евро или без евро ЕС е пътник без билет.Нещо намирисва на разпад.
Новини по държави: