Last news in Fakti

9 Февруари, 2012 17:04 2 013 10

Холандски сайт събира жалби срещу източноевропейци

  • партия на свободата-
  • холандия-
  • сайт

Крайно дясната холандска Партия на свободата, която участва в коалиционното управление на страната, лансира специален сайт, на който холандските граждани да изпращат своите оплаквания от източноевропейците. Акцентът се поставя върху полски, български и румънски граждани.

„Имате ли проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Изгубили ли сте работа си заради поляк, българин, румънец или друг източноевропеец? Ние искаме да знаем“, пише в сайта http://www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl/.

Депутатът от Партията на свободата Ино ван де Беселар коментира пред холандските медии, че целта на сайта е даде хвърли светлина върху „проблемите, причинени от имигрантите от Централна и Източна Европа по отношение на престъпността, алкохолизма, изпозлването на наркотици, изхвърлянето на боклук и проституцията“.

Резултатите от „допитването“ ще бъдат предоставени на социалния министър Хенк Камп. Самият Камп отказа да коментира инициативата на Партията на свободата, като заяви, че всяка политическа сила сама решава какво прави.

Българското Министерство на външните работи също реагира остро на ситуацията. МВнР не приема държава-основателка на ЕС да толерира насаждането на омраза, дискриминация и ксенофобия. Това противоречи на Хартата и на основните правила на ЕС, заяви говорителят на Външно Весела Чернева, цитирана от БТА. Това показва проблем в самата Холандия, но е и заплаха за целия Европейски съюз и за неговите ценности, посочи

Чернева. Призоваваме правителството на Холандия да се разграничи от тази инициатива на Партията на свободата и да предприеме съответните мерки, добави тя.

Тази наша позиция беше изразена днес от заместник-министъра на външните работи Константин Димитров пред посланика на Нидерландия у нас, каза говорителят на МВнР.

Българската държава обмисляме вариант да сезира европейския омбудсман, евентуално Европейската комисия, също така, ако се налага, този въпрос да бъде обсъден на Европейски съвет, посочи Весела Чернева.

Новината получи широк отзвук и в Полша. Полското посолство в Холандия реагира остро на този акт на дискриминация и насаждане на омраза.

Румънското министерство на външните работи настоява холандските власти да предприемат действия срещу инициативата на Партията на свободата. Сайтът „нарушава европейските норми“, той е дискриминационен и не отговаря на европейския дух, се посочва в изявление. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 правдив

    1 3 Отговор
    Хайде да не се правим на ощипани девици-
    от истината,казана директно в учи,
    ВИНАГИ БОЛИ!.......
  • 2 Ильо войвода

    3 0 Отговор
    Ей тия Холадци не ни остават на мира заради производителите на „джоджан“ от Петричко, не ни пускат в Шенген, сайтове, ревове само да са монополисти на чубрицата.
  • 3 Адолф

    1 0 Отговор
    Има един от тези холандци,който се прави на Хитлер ама няма да я бъде
  • 4 333333

    1 0 Отговор
    Не ми е ясно защо реват тея холандци
    Бил съм в няколко западно европейски страни и според мен навсякаде има много повече африканци и азиатци отколкото източно европейци. Лично мен в Амстердам си ме беше шубе - имах чувство че се намирам в африка или някаде в карибския регион!
  • 5 нашенц

    0 0 Отговор
    има нещо вярно, колкото и да не ми се иска да го кажа.
  • 6 БОЙКО

    1 0 Отговор
    БОЙКО ГОЛЕМИЯ НЕ СМЕЕ ДА ИМ КАЖЕ НИЩО НА ХОЛАНДЦИТЕ

    ПРАВЯТ СИ КАКВОТО СИ ИСКАТ
  • 7 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Щом не ни искът значи ги е страх от НАС!......това е !!!!
  • 8 Гритор Димитров

    0 0 Отговор
    Абе я им .................. на тези п......си цялата им държава е такава.П......стията и лезбийството от там е тръгнало от викингите и римляните.
  • 9 шевиюов

    0 0 Отговор
    Всяка партия си има право да предприема това което смята за необходимо за своя народ. Нека да не плюем безразборно и просташко. Нека Институциите да си вършат работата.
    Повече от другите чужденции обитавщи Холандия избягали от най-бедни страни и търсят съвестна рабоата. За съжаление, ние Българиите, се занимаваме с проституция, кражби и наркотици.
  • 10 Българин

    0 0 Отговор
    Холандците ще ядат брутални юмруци .