Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 11:17 1 329 0

ЕК осъди антибългарския сайт в Холандия

  • холандия-
  • сайт-
  • партия на свободата

ЕК разкритикува сайта, създаден през миналата седмица от Партията на свободата на Херт Вилдерс, който приканва за подаването на оплаквания срещу полски, румънски и български имигранти в Холандия. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг определи създаването на сайта като „открит призив за нетолерантност”, съобщава вестник „Айриш таймс”.

„В Европа ние подкрепяме свободата. Ние решаваме своите проблеми като показваме повече толерантност, а не като разказваме приказки на своите граждани”, посочи еврокомисарят. Тя добави, че Брюксел подкрепя принципа на „отворен континент, където гражданите могат да се придвижват, работят и учат където пожелаят”.

След сигнал от българската общност в Холандия за създадения сайт евродепутатът от Групата на ЕНП (ГЕРБ) Илиана Иванова зададе въпрос до Европейската комисия, с който се изисква разследване по случая и предприемане на незабавни мерки. Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Ивайло Калфин съобщи, че ще предложи групата да приеме през тази седмица в Страсбург декларация срещу опитите за дискриминация на българи и други чужденци от Централна и Източна Европа в Холандия.

Крайно дясната холандска Партия на свободата, която участва в коалиционното управление на страната, лансира специален сайт, на който холандските граждани да изпращат своите оплаквания от източноевропейците. Акцентът се поставя върху полски, български и румънски граждани.

„Имате ли проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Изгубили ли сте работа си заради поляк, българин, румънец или друг източноевропеец? Ние искаме да знаем“, пише в сайта http://www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl/.

Депутатът от Партията на свободата Ино ван де Беселар коментира пред холандските медии, че целта на сайта е даде хвърли светлина върху „проблемите, причинени от имигрантите от Централна и Източна Европа по отношение на престъпността, алкохолизма, изпозлването на наркотици, изхвърлянето на боклук и проституцията“.

Резултатите от „допитването“ ще бъдат предоставени на социалния министър Хенк Камп. Самият Камп отказа да коментира инициативата на Партията на свободата, като заяви, че всяка политическа сила сама решава какво прави.

София, Букурещ и Варшава очаквано реагираха с остро на инициативата. Българското Министерство на външните работи също реагира остро на ситуацията. МВнР не приема държава-основателка на ЕС да толерира насаждането на омраза, дискриминация и ксенофобия. Това противоречи на Хартата и на основните правила на ЕС, заяви говорителят на Външно Весела Чернева.

Това показва проблем в самата Холандия, но е и заплаха за целия Европейски съюз и за неговите ценности, посочи Чернева. Призоваваме правителството на Холандия да се разграничи от тази инициатива на Партията на свободата и да предприеме съответните мерки, добави тя.

Българската държава обмисляме вариант да сезира европейския омбудсман, евентуално Европейската комисия, също така, ако се налага, този въпрос да бъде обсъден на Европейски съвет, посочи Весела Чернева.

Говорителят на полското посолство съобщи, че представата на Вилдерс за поляците е обидна, защото те не "замърсяват холандския пазар на труда". Мисията на Варшава подаде жалба, но холандският омбудсман обяви, че не възнамерява да я разглежда, защото действията на политическите партии не са негова компетенция.

Външното министерство в Букурещ помоли посолството си в Хага да изрази силно недоволство и несъгласие и да поиска от властите да вземат необходимите мерки "с оглед дискриминационния характер, нарушаващ европейските ценности".

Въпреки критиките,  холандското правителство отказа да забрани интернет-сайта. Правителствен говорител заяви, че уебсайтът, създаден от крайнодясната холандска Партия на свободата на Герт Вилдерс, е вътрешнопартиен въпрос.

Партията на свободата осигурява на коалиционното правителство на Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) и Християндемократически призив (ХДП) парламентарно мнозинство, а популярността й нарасна заради антиимигрантските й позиции - основно по отношение на мюсюлманите, но също към имигрантите от някои европейски страни, включително членове на ЕС като Полша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА