Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 09:15 1 711 0

Българите в Холандия готвят протест

  • холандия-
  • сайт-
  • партия на свободата

Българската общност в Холандия се готви за протест. Демонстрацията е насрочена за 11.00 часа на 21 февруари пред Парламента в град Хага, съобщава Нова телевизия.

Недоволството е по повод позициите на крайно дясната партия на Герт Велдерс, според която източноевропейците заплашват баланса на трудовия пазар в Холандия. Според студенти и работещи наши сънародници вижданията на десните в Холандия са крайна дискриминация, на която трябва да бъде даден сериозен отпор.

Миналата седмица крайно дясната холандска Партия на свободата, която участва в коалиционното управление на страната, лансира специален сайт, на който холандските граждани да изпращат своите оплаквания от източноевропейците. Акцентът се поставя върху полски, български и румънски граждани.

„Имате ли проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Изгубили ли сте работа си заради поляк, българин, румънец или друг източноевропеец? Ние искаме да знаем“, пише в сайта http://www.meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl/.

ЕК разкритикува сайта. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг определи създаването му като „открит призив за нетолерантност”. „В Европа ние подкрепяме свободата. Ние решаваме своите проблеми като показваме повече толерантност, а не като разказваме приказки на своите граждани”, посочи еврокомисарят. Тя добави, че Брюксел подкрепя принципа на „отворен континент, където гражданите могат да се придвижват, работят и учат където пожелаят”.

Въпреки критиките,  холандското правителство отказа да забрани интернет-сайта. Правителствен говорител заяви, че уебсайтът, създаден от крайнодясната холандска Партия на свободата на Герт Вилдерс, е вътрешнопартиен въпрос.

Партията на свободата осигурява на коалиционното правителство на Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) и Християндемократически призив (ХДП) парламентарно мнозинство, а популярността й нарасна заради антиимигрантските й позиции - основно по отношение на мюсюлманите, но също към имигрантите от някои европейски страни, включително членове на ЕС като Полша.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА