12 Февруари, 2012 20:39 1 013 0

Ромни мачка в Мейн

  • мит ромни-
  • ромни-
  • избори-
  • сащ-
  • президент
Ромни мачка в Мейн - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След три поредни загуби Мит Ромни успя да изпревари съперниците си за президентската кандидатура на Републиканската партия в американския щат Мейн. Победатата му обаче прилича повече на приз в конкурс за красота, коментира „Дойче Веле”.

Ромни спечели 39 процента от гласовете, малко повече от тексасеца Рон Пол с 36 процента, който впрочем беше единственият друг кандидат, провел активна кампания в Мейн. След него се нареждат Рик Санторъм (18 процента) и Нют Гингрич (6 процента).

Въпреки че гласуването на предварителните партийни събрания в Мейн няма съществено значение с оглед на делегатските гласове, евентуална загуба там щеше да създаде проблеми за Ромни, бившия губернатор на съседния щат Масачузетс, продължавайки неговата серия от загуби в Колорадо, Минесота и Мисури. Ромни успя да спечели сега и годишното гласуване на активистите на Конференцията за политически действия на консерваторите.

"Победата на Ромни показва, че прагматиците от Републиканската партия в Мейн наистина се бяха мобилизирали", казва политологът Санди Мейзъл. "Въпреки че Чаеното парти е доста силно тук, явно начело излязоха онези, чиято главна цел е да бъде победен Обама".

Ромни спечели без усилия гласуването на партийните събрания в Мейн преди четири години, когато Рон Пол се класира трети. Сега Мейн предложи на либертарианеца Пол възможност да подобри класирането си от 2008 г. и той я използва оптимално - нареди се втори след Ромни.

Въпреки че републиканците в Ню Ингланд, богат регион в североизточните САЩ, са общо взето по-умерени от републиканските привърженици в останалата част от страната, партийните членове в Мейн са отявлени индивидуалисти; нищо чудно, че щатът бе едно от ядрата за най-голямото разгръщане на активистите на Чаеното парти, на финансови консерватори и либертарианци.

"Искаме правителството да ни остави на мира, ние сме независими хора", напомни Чарли Уебстър, председател на Републиканската партия в щата.

Що се отнася до цялостния ход на републиканските предварителни избори, Мит Ромни все още е начело по брой спечелени делегати, въпреки че Мейн не добави нищо към досегашната му сметка. Или както написа "Ню Йорк Таймс" - "Гласуването в Мейн бе конкурс по красота". То обаче помага да разберем, накъде духа вятърът.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА