17 Юни, 2018 20:33 2 876 3

Австрия иска обяснение от Германия заради шпионаж

  • австрия-
  • германия-
  • шпионаж-
  • александер ван дер белен-
  • себастиян курц

Tайните служби на ФРГ са шпионирали голям брой институции и компании, включително посолства и международни организации

Австрия иска обяснение от Германия заради шпионаж - 1
Снимка: Shutterstock

Австрийските власти поискаха от Германия обяснение след твърдения в пресата, че германските тайни служби са шпионирали голям брой институции и компании в Австрия, включително и посолства и международни организации.

Държавният глава Александер ван дер Белен е настоял за пълна яснота от страна на германските власти, а канцлерът Себастиян Курц е поискал от Берлин „добро сътрудничество, за да се хвърли светлина върху разкритията в пресата за действията на германските тайни служби (BND).

Вестник Standard твърди, че разполага със списък с шпионирани мишени от германското разузнаване между 1999 и 2006 г. В него имало около 2 000 телефонни номера, факсове и електронни адреси на министерства, международни организации, посолства, чужди компании със седалища в Австрия. Информацията се припокрива и с тази на вестник Profil.

Сред международните организации фигурират Организацията на страните, износители на петрол, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Международната агенция за атомна енергия, които имат седалища във Виена.

Да се шпионират приятелски държави е не само нежелателно, но и неприемливо, каза държавният глава на страната на пресконференция с премиера Курц. Подобни действия „поставят под въпрос в дългосрочна перспектива доверието между държавите“, заяви Ван дер Белен.

Австрия иска обяснение от Германия заради шпионаж

Курц бе по-предпазлив в обвиненията, припомняйки, че Германия е важен партньор. Двамата бяха единодушни, че подобни практики трябва да спрат, подчертавайки, че мащабите им са действително огромни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан

    7 0 Отговор
    МОСАД и ЦРУ шпионират ли?

    Коментиран от #3

  • 2 8789

    6 0 Отговор
    Кой ги знае какво вършат в България ? Нали прави това което каже Меркел ,ма тя май си отива ?
  • 3 Д'мин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Стефан":

    Хабсурд,те са благотворителни организации!
Новини по държави: