Last news in Fakti

18 Юни, 2018 13:20 1 890 1

Банкоматите в Белгия вече не работят нощем

  • белгия-
  • пари-
  • банкомати-
  • забрана-
  • нощем-
  • обири

Причина са последователните обири

Банкоматите в Белгия вече не работят нощем - 1
Снимка: Shutterstock

Достъпът до банкоматите в Белгия нощем бе прекратен с общо решение на основните банки в страната след пет последователни обира с взлом в последните няколко седмици, съобщиха местни медии.

Полицията издирва неизвестните извършители, които са взривявали устройствата, за да ги оберат. В някои от случаите крадците са успели, в други са се провалили. Досега са били откраднати няколкостотин хиляди евро.

Представители на банките отбелязват, че през 2015-2016 г. в страната не е имало подобни посегателства, а през миналата година са отчетени два неуспешни опита. Белгийската полиция е получила данни от колегите си от Германия и Холандия, които са съобщили напоследък за сходни случаи и в техния периметър.

Белгийските банки обмислят поставянето на мастилници в банкоматите, за да може при взривяване на устройствата, банкнотите вътре да бъдат унищожавани. Засега въведените ограничения за достъп до банкоматите от 23.00 ч. до 6.00 ч. не важат за машините, поставени на улични фасади, а само за онези, които се намират в закрити помещения.

От началото на века разплащанията в брой в Белгия постоянно намаляват след множество въоръжени грабежи на банки, магазини и бензиностанции. Много банкови клонове изобщо не използват пари в брой, а клиентите, които искат да теглят средства на ръка, трябва да подадат заявка поне едно денонощие предварително. В страната няма търговски обекти, които да не приемат банкови карти за разплащане. Освен за повече сигурност, този подход се прилага и за изсветляването на икономиката, предаде Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан

    0 0 Отговор
    Вместо човечеството, науката и хуманизма да се развиват ние се връщаме в Дивия запад и каубойските филми. Такъв регерес е недопустим за Европа и по-специално за бялата раса, открили 99% - 100% от научните открития. Трябва да се вземат някакви мерки, т.е. да се въведе ред и дисциплина.......
Новини по държави: