Last news in Fakti

23 Юни, 2018 14:22 1 329 9

Турската опозиция обедини сили преди изборите

  • турция-
  • организации-
  • избори-
  • секции-
  • опозиция

В Турция предстоят съдбоносни избори

Турската опозиция обедини сили преди изборите - 1
Снимка: БТА/ AP

В навечерието на ключовите избори в Турция няколко опозиционни организации обединиха сили за наблюдение на вота. В Платформата за честни избори участват опозиционните Народнорепубликанска, Добрата партия, умерено проислямската Партия на щастието, прокюрдската Демократична партия на народите и Работническата партия, както и редица граждански организации и два леви профсъюза – ДИСК и КЕСК.

В Турция ще бъдат създадени почти 182 000 избирателни секции. Право на участие в избирателните комисии имат парламентарно представените партии. 415 000 членове на комисии и 195 000 наблюдатели на опозицията гарантират, че във всяка секция ще има най-малко по двама нейни представители.

По-рано депутатът от Народнорепубликанската партия Онурсал Адъгюзел представи приложение за мобилни телефони, наречено „Честни избори“. С него активистите ще могат да сканират протоколите и да изпращат резултатите от тях в организирания от Платформата център в столицата Анкара. Според представители на инициативата това ще обезпечи 99 на сто сигурност на вота.

Членът на Платформата за честни избори и бивш турски съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург Ръза Тюрмен заяви, че за пръв път в историята на страната се създава толкова мощен блок по въпроса, предаде БНР.

По време на референдума за промяна на конституцията през април миналата година в Турция имаше сериозни съмнения за нарушения при отчитането на резултата. По време на предстоящите в неделя избори в Турция ще бъдат разположени и наблюдатели от 8 международни организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    5 2 Отговор
    Ако султана загуби ,кой ще пази на нашия ефенди външната граница от бежанците ?.......:)
  • 2 999

    10 3 Отговор
    Който и да се обединят, по-голямата част от Турците са с Ердоган. Със Индже са предимно кюрди, и про-кюртски организаций. Ай, на всеки човек му е ясно, че Ердоган няма да загуби.
  • 3 Василевс

    6 8 Отговор
    Ердо ще отнесе папура, така ми се чини. Турците се събудиха и ще дадат отпор, за разлика от България, дето и тикви, патриоти, комундели и демократи все от Сорос си взимат заплатите.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А как така?

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Василевс":

    Васко, Ердоган е човекът, който изгони сорос от Турция! Как така омразата ти към хората, за които си нямаш реална представа, те кара толкова елементарно и смешно да си противоречиш? !?..
  • 6 niki

    4 8 Отговор
    За да може Турция да върви напред, се нуждае от съвременен политик като Демирташ. Обаче, понеже турците са, други комплексари, други неграмотни и други користни, няма да стане. Така Турция ще предприеме стъпки на зад и турците ще понасят удар, в икономиката, човешките права и мира в страната.

    Коментиран от #9

  • 7 Бай гиро

    5 1 Отговор
    Замо да се знае че и Ердоган не е сам ...akp+bbp+mhp+vp..👍👍👍👍👍🔝🔝🔝🔝
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: