Last news in Fakti

26 Юни, 2018 12:54 3 385 28

Георге Иванов не подписа договора за името

  • македония-
  • георге иванов-
  • договор-
  • гърция-
  • име-
  • подписа-
  • президент

Държавният глава отказа да подпише указа за ратифициране

Георге Иванов не подписа договора за името - 1
Снимка: БТА/ AP

Президентът на Македония Георге Иванов реши да не подпише указа за обнародване на Закона за ратифициране на Окончателното споразумение за решаване на различията, описани в резолюциите 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, за прекратяване на значението на Временното споразумение от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните, съобщават македонските медии.

В решението, което кабинетът на Иванов изпрати до медиите като писмо, са посочени причините, поради които президентът няма да подпише указа. В писмото се казва: "При изпълнението на функциите на президент на Република Македония винаги постъпвам отговорно и върша своите права и задължения въз основа и в рамките на Конституцията, законите и интересите на Република Македония.“

По-нататък се цитират членовете от конституцията, въз основа на които държавния глава отказва да сложи подписа си под документа, договорен от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Иванов твърди, че „няма мандат да подпише указа, тъй като в програмата му от 2014 г. било записано, че „не приема промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име“. Президентът подчертава, че „не приема идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, уникалността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство“. Иванов припомня, че за тази изборна програма са гласували 534 910 граждани на Македония, с което е бил избран за държавен глава.

Според президента „споразумението поставя Република Македония в състояние на подчинение и зависимост от друга държава, т.е. Република Гърция. Според член 308 от Наказателния кодекс, "Гражданин, който ще доведе Република Македония в положение на подчинение или зависимост към друга държава, се наказва с лишаване от свобода от пет години".

Македонските депутатите с 69 гласа "за" на 20 юни гласуваха в подкрепа на ратифицирането на споразумението с Гърция, постигнато на 17 този месец в Преспа, предаде Нова телевизия.

Според конституцията и парламентарния правилник в случай на вето от президента, законът отново отива в парламентарна процедура, но тогава ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малко 61 депутати. Законът в този случай отново се изпраща на президента, който според Конституцията е длъжен да го подпише.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    13 22 Отговор
    Евала на президента !

    Коментиран от #7

  • 2 Дългият

    32 5 Отговор
    Каква идентичност...какъв Македонски език..на този президент чавка му е изпила акъла...Език...български диалект...
  • 3 Hhhhhhh

    16 14 Отговор
    Хората Мислят. Не като нашите винаги съгласни.
  • 4 Turgut

    13 14 Отговор
    ЮНАК
  • 5 Обектив

    11 3 Отговор
    Аре бе! Аман от тая сапунка, писнаха ми и едните и другите.
  • 6 Чудя се

    13 10 Отговор
    Коминтерновската индентичност на измислената нация.Това са дълбоките корени на наследниците на великата нация.
    Блазе им на макетата - на техния пРезидент му остават 2 месеца служба, докато ние ще гледаме първата втора още 3 години!
  • 7 Българин

    20 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    Всички руски мекерета сте от един дол дренки. готови сте да загробите държавите, в които живеете, само и само руския интерес да не бъде накърнен.

    Коментиран от #8, #23

  • 8 ОМО Илинден -Пирин

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Няма Македония в НАТО! И НПО пидлоги да не дава много акъл за македнонските интереси!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Българин

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "ОМО Илинден -Пирин":

    Kнай-големите предатели сте руските коминтерновски гниди.

    Коментиран от #11

  • 10 Иванов

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "ОМО Илинден -Пирин":

    Москалска измет, млък, че ти отрезах езикот!

    Коментиран от #12

  • 11 НКВД

    9 10 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    А такива като тебе преди 30 г.продадоха България на САЩ и затова сега циг...те ни се качват на главата и сме последни по доходи в цяла Европа!

    Коментиран от #15, #17

  • 12 ОМО Илинден -Пирин

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Македонска наденица до гръцмула чак
  • 13 Иван Михайлов

    12 0 Отговор
    Историята им - крадена от България и Гърция, езикът им - краден от България и Сърбия, всичко е крадено и измислено в тази фалшива държава Маймунодония.
  • 14 Грък

    8 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Президентът подчертава, че „не приема идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, уникалността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство“.

    Каква нация, каква уникалност и език БЕ ТЪПАНАР?
  • 15 Да да

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "НКВД":

    Верно ли така стана! Преди 30 години бяхме предпоследни, защото Румъния беше много зле! Сега сме по-добре от сърби, македонци, руснаци и турци! Или не ти се вярва!

    Коментиран от #16

  • 16 НКВД

    6 4 Отговор

    До коментар #15 от "Да да":

    Преди 30 г.бяхме по -добре от Гърция! Не лъжи за подрастващите а Румъния 1989 дължеле (0) $ а България едва 8 милярда!

    Коментиран от #27

  • 17 Българин

    10 5 Отговор

    До коментар #11 от "НКВД":

    Русофилите предатели нямате морално право да говорите за Македония. Защото именно вие през 1934 година признахте под руска диктовка съществуването на македонска нация и език и пак вие безродници през 1946 г. насилствено сменяхте народността на населението в пиринския край от българска в македонска и карахте децата да учат македонски език. И щяхте да подарите Пиринския край на Титова Югославия, но само влошаването на отношенията между Сталин и Тито предотврати това. Света не познава по-голямо национално предателство.

    Коментиран от #18, #24

  • 18 Инкогнито

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Ти нямаш право да говориш щото точно г- н Чърчил дава Бг.на СССР!!! Да благодариш на Георги Димитров не на Сталин и Тито!

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Иван Михайлов

    7 5 Отговор
    Русофилите и сърбоманите са най-големите предатели в България. Предават държавата и народа си БЕЗ ПАРИ, просто ей така, защото нямат и две мозъчни клетки.
  • 20 Пичко Хуев Михайлов

    4 8 Отговор
    Расипаха българия само за 30 г.русофобите предатели точно както преди 1945г.!
  • 21 Българин

    7 5 Отговор

    До коментар #18 от "Инкогнито":

    Русофилите начело с Георги Димитров сте най-големите и българофоби и национални предатели. Никъде по света няма такова уродливо явление като русофилията в българия.
  • 22 Чърчил

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Инкогнито":

    Сталин: "Откъдето мине червеният ботуш ще се установят червени режими!" - 1943г. Ялтенската конференция. Точно заради това Червената армия не поема най-прекия път за Берлин, а минава през възможно повече държави.
  • 23 ГосТ

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Освен нахални и алчни,сте и глупави. Защо гърците ще определят историята на балканите и имената на държавите. Изобщо не ми се спори с продажни хора,чиято основна цел е да дезинформират и промиват мозъците на тълпата.

    Коментиран от #25

  • 24 ГосТ

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    "Македония за македонците!” - Гладстон.
    Освен това, точно т.нар. демократи първи признаха републиката. Та стига с тая пропаганда. Въпроса е, че колкото гърците са византийци,толкова и македонците са наследници на Александър Македонски. И толкова и Кирил и Методи са гърци.
    Всъщност, като говорим за гърците и има наболял проблем с мигрантите,най справедливо е всички мигранти в Гърция. Парите, които дължат на ЕС и по конкретно на Германия и Франция са многократно повече от преведените на Турция. Смятам предложениетж си за гениално. И без друго там акустират.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "ГосТ":

    И тук изобщо не става въпрос за името, както българофобите русофили се опитвате подло да внешиге, а за членството на Македония в НАТО. Старото официално име БЮРМ, по добро ли беше?
  • 27 личен опит

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "НКВД":

    Публикувано във факти.бг: Преди 30 г.бяхме по -добре от Гърция! В никакъв случай. Нито преди 40г. ...

    Коментиран от #28

  • 28 личен опит

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "личен опит":

    А в сравнение с нас, Гърция имала тъжки повреди 4г. лри втора световна/окупаия, след това 3г. гражданска война а по-късно 7г. хунта ...
Новини по държави: