Last news in Fakti

27 Юни, 2018 11:12 1 208 5

Готвят импийчмънт за македонския президент

  • македония-
  • президент-
  • импийчмънт-
  • георге иванов-
  • договор-
  • гърция

Македонският президент може да бъде свален

Готвят импийчмънт за македонския президент - 1
Снимка: БТА/ AP

Артан Груби, председател на Комисията по европейските въпроси в македонския парламент и член на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), който е част от управляващата коалиция в Скопие, заяви, че импийчмънтът на президента Георге Иванов е подготвен, но се чака „подходящият момент" той да бъде внесен в парламента.

„Продължава инфантилната политика на Иванов и съжалявам за това, но трябва да убедя гражданите, че няма да се допусне един узурпатор, който няма легитимност, особено при албанците, да саботира работата на парламента, когато целият демократичен свят приветства Договора", каза Груби.

Според него Иванов оглавява малка група, която е против евроатлантическата интеграция на страната. Депутатът посочи също, че са в ход консултации с юридически и конституционни експерти, за да се избегне блокадата на Иванов, ако и след повторното гласуване, не сложи подписа си под указа за ратифициране на Договора с Гърция.

„Ако президентът Георге Иванов реши да не подпише и втори път закона за ратифициране на Договора за спора с името, той съзнателно нарушава конституцията и ще наруши правната и политическата система в страната. Освен това, сериозно се намесва в правомощията на парламента, за което няма право“, заяви заместник-председателят на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски.

Иванов е длъжен да подпише указа след повторното гласуване на Закона в съответствие с чл. 75 от конституцията, предаде Епицентър. „Поради това, срещу него могат да бъдат взети правни мерки в парламента, както и да бъде внесен вот на недоверие, но и Конституционния съд и други компетентни институции имат право и са задължени да заведат дело“, каза Ременски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 14 Отговор
    По този начин трябва да се действа с руските мекерета! Скоро и в България.
  • 2 импийчмънт

    14 9 Отговор
    Много ясно, че ще го свалят тоя сърбоман. Да отива в Шумадия да става президент.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: