Last news in Fakti

26 Юни, 2018 21:12 2 697

Умря една от най-възрастните жени в света

  • жена-
  • столетница-
  • куба

На 117-годишна възраст почина Мария Емилия Кесада. Тя се смята за една от най-възрастните жени в света. Починала е в родния си град Сенфуегос, където е живяла от раждането си през 1901 г.

Тя никога не е била омъжена и няма преки наследници, но от 15-те й родни братя и сестри са останали много племенници. Дълголетието си тя обяснява с това, че винаги е била в добро настроение и в добри отношения с околните. Не на последно място значение има и фактът, че не е злоупотребявала с храната. Голяма част от живота си Кесада прекарва в католическата енория „Монсерат”.

Кесада не е била регистрирана от Геронтологическото изследователско дружество, което следи дълголетниците в света.

За момента се смята, че най-възрастната жена на планетата е японката Тие Мияко. На 2 май тази година тя навърши 117 г. Кесада е била няколко месеца по-голяма от нея.

В Куба има над 800 души, които са на възраст над 100 години. Средната продължителност в страната е 78 години. Тази продължителност на живот би могло да се смята за оптимистична, ако не се отчиташе непрекъснато намаляваща раждаемост. Ако темповете се запазят, то през 2030 г. близо 30% от населението на Куба ще е на възраст над 60години и така населението на страната ще се окаже най-старото в Латинска Америка.



Свързани новини