Last news in Fakti

1 Юли, 2018 14:30 6 136 32

От днес с 80 километра в час по пътищата във Франция

  • франция-
  • франция-
  • ограничение-
  • скорост

Целта на мярката е намаляване на смъртността в пътни инциденти

Въпреки месеци на полемика и оспорване във Франция от днес в сила влиза ограничение за скоростта по второстепенните пътища в страната. То касае французите и туристите. От днес скоростта по 400 000-километровите второстепенни пътища е ограничена на 80 километра в час, предаде AFP.

Целта на мярката е намаляване на смъртността в пътни инциденти.

Досега разрешената максимална скорост по този тип пътища беше 90 километра в час. Сега според разпоредбата тя става 80 километра в час по всички двупосочни пътища, с по едно платно във всяка посока, без централен разделител (матинела, бариера, насип и др). На това описание отговарят 40 процента от пътищата във Франция.

Мярката бе обявена още на 9 януари. Асоциации на автомобилисти и мотоциклетисти протестираха не веднъж срещу нея. Подписани бяха петиции. Мярката бе обявена за ненужна и взета с политически цели. Парламентаристи и местни избранници от различни партии също се разбунтуваха срещу нея, защото, според тях, тя била в ущърб на селските региони, където се намират засегнатите от нея пътища. Всички тези усилия бяха напразни и правителството остана непоклатимо.

Преди въвеждането на мярката имаше медийна кампания с цел нейното популяризиране, но въпреки това 74 процента от французите казват, че са против в нея, според допитване от миналия вторник.

В петък премиерът Едуар Филип каза, че намаляването на скоростта не цели да се "досажда на всички, а да се намалят случаите на смърт и на сериозни травми по пътищата". Той припомни, че миналата година при пътни инциденти във Франция са загинали 3684 души, а ранените са били 76 840. Според правителството намаляването на скоростта с 10 километра в час ще позволи спасяването на 400 живота на година. Според властите по пътищата, които ще бъдат засегнати от мярката, са станали 55 процента от инцидентите, регистрирани миналата година.

В Италия, Испания, Португалия, Унгария, Гърция, балтийските страни, Люксембург, Словения, Хърватия, Македония, Албания, Словакия, Чехия ограничението на максималната скорост по този тип пътища е 90 километра в час.

На други места в Европа скоростта е дори сведена до 70 километра в час, а на други пък е 100 километра в час.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jo hustan

    20 21 Отговор
    тук трябва да е 50км

    Коментиран от #5

  • 2 Марио

    17 27 Отговор
    Вие нормални ли сте.Ако искате да слезна да я бутам тая кола.Катж е хубава колата няма проблем.Защо с 80????🤣😂В Герман ия всички като карат бързо пък има по-малко смъртни случай.Проблема е само един.Много стари коли.И да рече стари,лоши пътища,но 8а Франция специално не се отнасят тези неща.Не го разбирам тоя закон и това влачене и лазене по пътищата.

    Коментиран от #13

  • 3 ТАСС

    31 14 Отговор
    Проблема не от тези които карат бързо , а от смотаните и набедени шофьори които карат бавно и не знаят къде са !!!!

    Коментиран от #6, #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шофирайте безопасно!

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    И пак ще се кара с 250! Полза 0-ева! 😁 Само където в определени държавни структури ще се наливат едни безотчетни средства, защото мнооого са огладняли и имат нужда от спонсорство! 😬
  • 6 Марио

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "ТАСС":

    Точно така.Абсолютно си прав.
  • 7 Марио

    10 15 Отговор

    До коментар #4 от "един от всички":

    Извинявай ама разумно не значи да слезна тая кола да я бутам и да се влача с 80 км в час.Германците като нямат ограничения как смъртните случай са по-малко.Проблема е от лошите пътища,старите коли и от тези които нямат идея какво правят зад волана.Пътувам ония ден по Ам Тракия и някакъв си кара форда в лявата лента със 120.Пускам му дълги-къси да се махне няма братче.Седи и въобще не знае какво става.И за да престои забива спирачките и чак тогава рязко в другата лента😂😂Ето от това са проблемите.

    Коментиран от #10, #14

  • 8 KAT

    1 8 Отговор
    Май не сте прочели заглавието правилно: ще им разрешат да изминават 80 км за 1час. С каквато скорост си изкат.
  • 9 асддса

    19 0 Отговор
    Пълни глупости, който надвишава ограничението тези 10 км/ч няма да го притесняват.
    А и катастрофи, които не са от висока скорост стават най-често от невнимание. ако не внимаваш с 90, няма да внимаваш и с 80.
  • 10 САП

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "Марио":

    Ей ниско летящия самоубиец. Я се приземи и карай по пътя и според правилата, че да стигнеш жив и здрав за където си тръгна. Не си само ти в тоя свят на пътя.

    Коментиран от #12

  • 11 безмислено

    5 5 Отговор
    Във Великобритания ограничението по такива пътища е 100 км/ч. Пътищата са много по-тесни, а има много по-малко смъртни случаи от катастрофи.
  • 12 Марио

    6 10 Отговор

    До коментар #10 от "САП":

    Аз си карам много добре.Да превишава скоростта много,но пък тези ограничения са смешни.Като си с хубава кола и времето е сухо няма проблем да караш и с над 250км в час.Проблемите са некадърните шофьори,които се влачат и не знаят къде са ,лошите пътища като тези тук и старите автомобили.Знам,че и аз не съм на 100%про9ента прав,защото карам бързо по тия стари пътища,но има много по-опасни и некадърни със стари дръгели.Иначе всеки си има мнение.

    Коментиран от #19

  • 13 Карач

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Марио":

    Прав си, но с влаченето по пътищата, а не със старите коли! Не в важно колко годишен е даден автомобил, а как се поддържа! Аз имам няколко ( и по-нови и по-стари ), но са ми любими тези от края на 80-те у началото на 90-те! Не крия, че поддръжката им е по-скъпа от новите, но качеството, здравината и удоволствието от управлението им е несравнимо! Но ги карам много рядко, защото едната е 420 к.с., а другата 380 и с лекота вдигат 300, но това е друга тема! Само ще кажа, че съм бивш състезател и понятието "стара-нова" кола е само за хора, които наистина разбират от автомобили и са карали най-доброто както от едните, така и от другите и са в състояние да дадат точна и обективна оценка. Няма стари или лоши коли, има зле поддържани, и такива, които са изключително здрави, качествени и опростени ( без компютри и електроника ). Бъдете здрави! Карайте разумно, защото шофирането е мисловен процес! Не надценявайте възможностите си, както вашите, така и на МПС-то ви! Бъдете толерантни на пътя, за да бъдат и другите към вас! Не се разсейвайте, докато сте зад волана, защото миг невнимание коства цял живот страдание! Очите и вниманието ви да са на 16, за да следите всичко около вас, а това е огромна информация - всички МПС-та и ППС-та, пешеходци, колоездачи, регулировчици, светофари, пътни знаци, маркировка, евентуални дупки по пътя ( все пак сме в България ), места, от които може ненадейно да изскочи дете на пътя - и всичко това с основната цел - да предвидите и избегне

    Коментиран от #15

  • 14 ТАС

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Марио":

    Сигурен ли си,че в германия на пътища от тази категория няма ограничение на скоростта. Според мен има. Ограничения няма на автомагистралите им.

    В германия има толерантност и коректност между водачите, и като застигат някой не се държат скотски(святкайки с фарове и свирейки с клаксон). В България ниско летящите се държат сякаш са хванали господ за оная работа, но и той ги урежда да пристигнат скоропостижно при него заради собствената им наглост и безотговорност.

    Коментиран от #17

  • 15 Марио

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "Карач":

    Принципно си сменям често колите за 10 години над 17 коли съм сменил.Преди съм се занимавал с коли но това е друга тема.Сподели какви коли имаш.Виждат ми се малко нереални тия кове и скорости за кола от 80 година и по-стари.Принципно кола от каране не се плаши,кола се плаши от неподдържане.Друг е въпроса ,че старите коли са с по-малко възможности,не са толкова безопасни и стабилни и вече си имат работи за правене.Какно каза преценявайки си възможностите на колата.Не може с някакъв стар дръгели дето няма abs да караш бързо.От там идват и проблемите.
  • 16 Карач

    11 1 Отговор
    избегнете евентуално ПТП! GSM-ът да е далече от вас, за да не ви разсейва и отнема от вниманието! Жените да не се оглеждат в огледалцето зад сенника и да се гримират докато са зад волана! Внимавайте, докато сте в движение! От вас зависят много животи!

    Коментиран от #18

  • 17 Марио

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "ТАС":

    На магистралите няма.На по-малки има,но не са 80 км със сигурност.Ти ми кажи като шофьор,защото аз не го разбирам колко трябва да си тъп за да си в бързата лента и да караш бавно и като идват зад теб да не се махаш.Мен лично ме изнервят такива.Как да не им свиря и светкам.Даже и ще го бия.Те затова някой ядат шамарите.Отказват да се махнат и даже спирачки набиват.Или пък някой влизат в бързата без да си гледат огледалата,а отзад някой идва с 200.Е как да не го притиска и да не му спинкам.

    Коментиран от #21

  • 18 Марио

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Карач":

    В по-новите коли и това е решено.Има си Bluetooth и си говориш вместо да слушаш музика.Като затвориш продължаваш с музиката.Още едно предимство е.
  • 19 САП

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Марио":

    Тези пътища се ползват и от едрогабаритна селско стопанска техника, да лети ли според теб. Това че колата ти позволява висока скорост, не значи че няма опасности на пътя, които не могат да се предвидят. Примерно: пресичаща пътя комбайна със хегера на ремарке зад завой. Ако си с 90 км/ч. я успееш да спреш я не. Или излязло животно зад завой. Точно заради такива опасности е ограничението. При тази скорост имаш възможност да се измъкнеш. При 250 км/ч просто си се размазал в препятствието без да разбереш, какво ти си е случило. Върни педала на газта за да стигнеш жив.

    Коментиран от #20

  • 20 Марио

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "САП":

    На магистрала не може да стане.На такива пътища може(селски пътища им викам)и на мен ми се е случвало преди години имаше крава и беше точно след остър завой (не се виждаше).Едвам успях да спра и минах от насрещното.Добпе,че не идваше друга кола.Но ако не си седеше там а беше изкачила изведнъж нямаше да мога да спра,а най-вероятно щях да вляза в насрещното или извън пътя.Добре,че даже беше остър,че да не карам,но от друга страна ако беше на прав участък щях да я видя.

    Коментиран от #22

  • 21 ТАС

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Марио":

    Ти пък за къде си се разбързал. Той като е говедо и ти ли трябва да слизаш на неговото ниво.
  • 22 САП

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Марио":

    Публикувано във факти.бг: Сега според разпоредбата тя става 80 километра в час по всички двупосочни пътища, с по едно платно във всяка посока, без централен разделител (матинела, бариера, насип и др).
    То това е за точно такива селски пътища дето им казваш.
  • 23 НАЙДЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТАСС":

    не приятелю,целта е глобата.
    парите похарчени эа демократиэирането
    на Сирия трябва да се иэбиват по някакъв
    начин.
    преди години в Испания, правителството
    намали скоростта от 120 на 110 км. по
    автомагистралите под предлог эа намаляване раэхода на гориво,-СМЕХ.
    похарчиха куп пари эа смяна на табели
    но и до сега Испания си е Е
  • 24 пост

    10 2 Отговор
    В германия няма ограничение в определени отсечки на магистралите. Където има вливане на магистрали или стават много ПТП скоростта е 100км/ч и 120 км/ч. Извънградксо е по закон 100км/ч, но пак е ораничено в много отсечки на 80 и 70км/ч. И за карачи като Марио и ''Карача'' слагат едни кутийки и те светват. Като те светнат 4-5 пъти и като останеш без точки в книжката, стоиш 2 години на трупчета или след 6 месеца ходиш на ''идиотен''-тест.

    Коментиран от #25

  • 25 Знаещ

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "пост":

    Карачите като Марио в Германия си карат с 250 по магистралите, където няма ограничение. В участаците с ограничение карат с колкото пише. За радост участъците без ограничение са доста.
  • 26 onq s konq

    5 2 Отговор
    Пък бат Бойко няма да налага НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЯ НА ОСТРОВА СИ и ще може да се кара от бряг до бряг с колкото пише на километража.
  • 27 Петър

    13 1 Отговор
    Много се смешни тия със новите автомобили, новите и старите автомобили спират от 100 кмч до 0км за около 40 метра, а от 200кмч до 0кмч за около 160 метра, вземете и се стегнете малко и спрете да плескате глупости, ще стигнете и с 80кмч за където сте тръгнали.

    Коментиран от #28

  • 28 Марио

    1 3 Отговор

    До коментар #27 от "Петър":

    Кое му е смешното.Фактити са на ява.Новот си е ново.Говорим до 5-6 годишна възраст.Другото е старо.
  • 29 112

    4 1 Отговор
    загиналите при птп в русия за 2017г. са над 19 хиляди. без коментар.
  • 30 smeh

    13 2 Отговор
    Единия кара с 200 при ограничение 140 и се "сърди" на другия който също не спазва правилника, и кара бавно без да се прибира в дясната лента - мила родна картинка :-). А останалите се молим да сме по-далече когато два такива индивида се засекат. Не мога да ви разбера като почнете да се хвалите, че карате бързо. Преди 20-30 години е било модерно, когато масово още се караха руските коли, да се хвалиш, че можеш. Щото другите и да искат, такава скорост с Лада или Москвич само насън. А сега всеки втори е с 150кс+ и 200 може да си ги поддържа без проблем. Тежък ставаш, когато караш хубава кола нормално, зачитайки останалите. А не като поредния селтак - юруш да покажем Ганя на к'во е способен.
  • 31 Morgoth

    3 0 Отговор
    Да намалят и до 30 - и това е начин. След като не са кадърни като немците, които имат по-малко от техните жертви и ограничение от 100км/ч.
  • 32 Karuca r500

    0 1 Отговор
    А кога по магистрала Тракия при отсечката на Пз-к ще го направят това?яки камери да изписват номерата на колите при превишаване и яки глоби. Да чекат две патрулки от двете посоки и яко ребрене! Катастрофи и произшествия -90 о/о!!!
Новини по държави: