Last news in Fakti

6 Юли, 2018 14:28 1 358 3

7 от 10 гърци не подкрепят новото име на Македония

  • гърция-
  • македония-
  • име-
  • проучване

В Македония ще бъде произведен референдум по този въпрос

7 от 10 гърци не подкрепят новото име на Македония - 1
Снимка: БТА/ AP

Седем от десет гърци казват, че гледат негативно на сделката за името между Гърция и Македония, показва проучване на общественото мнение, цитирано от МИА.

Проучването, осъществено сред 2000 души от агенция MRB в периода 22-29 юни, показва, че само 12,8% от гърците смятат договора за преименуването на бившата югорепублика за положителен, докато 68,3 на сто са против него.

Над седем от десет гърци са на мнение, че Гърция е можела да постигне по-добро решение (75,1%), че споразумението е по-изгодно за националните интереси на Македония (73,3%) и че вреди на интересите на Гърция (70,5%).

Проучването дава сведения и за рейтинга на гръцките политици - управляващи и в опозиция, след споразумението за името. Според резултатите, ако изборите бяха днес, опозиционната партия Нова демокрация щеше да получи 31 на сто от гласовете, а управляващата СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас - 21,2 на сто, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 На коня оня

    2 2 Отговор
    Ако утре тези решат, че България трябва да се казва Северна Византия?... Само на мен ли ми се струва, че тези мързеливи грънци стават много нагли (каквито винаги са били ) или това е очевидно и за Буруксел?
  • 3 ШОП

    6 1 Отговор
    Айде, пак ли за макаронците..... Ами много ясно е че гърците няма да са доволни. То същото е съотношението на Българите неподкрепящи договора за добросъседство с макарония, който е само с пожелателен характер и няма никакви клаузи за наказание на неизпълняващата го страна. Българите трябва да се обединим и да поискаме промяна на конституцията на макарония като гърците.или макаронците да се връщат в пределите на Сърбия. Едно е сигурно.... ако оставиме нещата така, то в бъдеще пак ще станем за смях защото в момента който макаронците постигнат целта- нато и евр. Съюз пак ще започнат с антибългарските си простотии. И глупаците пак ще излезне че сме ние. Толкова
Новини по държави: