24 Юли, 2018 13:04 2 920 0

Язовирна стена се срути в Лаос, стотици са в неизвестност

  • лаос-
  • язовир-
  • язовирна стена

Излелите се пет милиарда кубически метра вода са наводнили шест села и са отнесли много къщи

Язовирна стена се срути в Лаос, стотици са в неизвестност - 1
Снимки: БТА/АР

Няколкостотин души се смятат за изчезнали след срутване на изграждаща се язовирна стена в Югоизточен Лаос, предаде държавната осведомителна агенция КПЛ.

Язовирът в провинция Атапу, недалече от границата с Виетнам, рухнал снощи и излелите се пет милиарда кубически метра вода са наводнили шест села и отнесли много къщи.

Потвърдено е, че няколко души са загинали, а няколкостотин са в неизвестност. Без дом са останали над 6600 души. Властите са доставили лодки, за да помогнат за евакуиране на хората.

Причината за срутването засега е неизвестна. Властите са потърсили съдействие от правителствени служби, полицията и военните, от бизнеса и гражданите за осигуряване на хранителни продукти, питейна вода и лекарства

Понастоящем в Лаос, който изнася основната част от произведената водноелектрическа енергия в съседните страни, и главно в Тайланд, се строят няколко десетки язовира.

Язовирна стена се срути в Лаос, стотици са в неизвестност

От години природозащитни организация изразяват безпокойство от амбициозните водноелектрически проекти на Лаос. Те се тревожат най-вече за отражението, което ще имат върху река Меконг, не само за флората и фауната, но и за селското население и местната икономика, които зависят от реката.

Язовирът и ВЕЦ "Ксе Пиан-Ксе Намной" се строи от смесена фирма, включваща южнокорейска, тайландска и лаоска компании. По график той трябвало да бъдат открит тази година. За момента не е ясно дали вече е бил в експлоатация.

Съоръжението струва над един милиард долара и се строи от 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА