14 Август, 2018 08:31 1 409 0

Евакуираха цял остров заради вулкан

  • манаро-
  • вануату-
  • вулкан-
  • евакуация

Активността на Манаро се възобнови през март

Евакуираха цял остров заради вулкан - 1
Снимка: БТА/АР

Вануату, архипелажна държава в югозападната част на Тихия океан, евакуира цял остров с 11 хиляди жители за втори път за по-малко от година заради вулканична активност, съобщи DPА, като се позова на правителствен източник.

Правителството на Вануату отново въведе извънредно положение миналия месец и нареди масова евакуация на остров Амбае, където се намира вулканът Манаро.

Джеси Бенджамин, генерален директор в министерството на климатичните промени и природните бедствия, заяви, че жителите на Амбае са били евакуирани на съседните острови Маево и Еспирито Санто. "Вече няма хора на Амбае", каза Бенджамин.

Стотици местни жители предпочели да напуснат острова доброволно, а евакуирането на останалите било организирано от полицията и спасителните служби.

Много хора се бяха върнали по домовете си на Амбае в началото на годината, но вулканичната активност се възобнови през март. Изхвърляната от вулкана пепел през юли е била толкова гъста, че е закривала слънцето, а в някои райони на острова са паднали киселинни дъждове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: