Last news in Fakti

22 Август, 2018 07:27 11 577 30

22 август 1941 г. Сталин дава наркомовските 100 гр. водка

  • сталин-
  • водка-
  • втора световна война

На 22 август 1941 г. червеноармейците започват да получават „наркомовските” 100 грама водка. Председателят на Държавния комитет по отбрана на Съветския съюз Йосиф Сталин подписва Постановление №562 за всекидневно получаване от войниците по половин чаша алкохол.

Снабдяването на армията с водка било ръководено лично от члена на Политбюро на ЦК на ВКП(б), народен комисар (министър) на хранителната промишленост Анастас Микоян. За разпределението на напитката трябвало да следят лично командващите на фронтовете.

Този ход на Сталин има своето обяснение. На същия ден нацистките войски достигат до Ленинград. Блокадата на Ленинград през Великата отечествена война продължава 872 дни.

Войските на Вермахта, под командването на фелдмаршал Лееб, блокират Ленинград - блокирани са всички шосета и железопътни линии с изключение на тайния „Път на живота”, минаващ през замръзналото Ладожско езеро. Жителите на града търпят огромни лишения, гладът и силните студове убиват цели фамилии.

На 14 януари 1944 г. Ленинградският и Волховският фронт преминават в настъпление. Целта е да се пробие обръчът и да се обкръжи блокиращата Ленинград германска армия между Красно село и Ропши, което става на 18 януари 1943 г. Германските части са принудени да отпуснат примката от града и на 27 януари 1943 г. блокадата около Ленинград окончателно е свалена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    30 8 Отговор
    По умните пехотинци никога не са пиели преди атака. А и старшините са раздавали водката обикновено след атака. Хем имало повече като грамаж, хем снемало напрежението след боя. На много места вместо водка се е раздавала вино и то само на официалните празници.

    Коментиран от #5

  • 2 СссереМ

    29 38 Отговор
    Преди са били добре,сега им дават бояришник че е по евтин.

    Коментиран от #3

  • 3 Borislav Popov

    40 12 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Американски военни са предпочитали да дежурят в непосредствена близост до междуконтиненталните балистични ракети Minuteman III в състояние на наркотично опиянение, съобщава американското издание Stars & Stripes.

    Нарушението на дисциплината е било открито сред офицерите от 20-а въздушна армия към Глобалното ударно командване на военновъздушните сили на САЩ в щата Уайоминг. През 2015 и 2016 година командването е укрило скандалните факти, че военните по време на дежурство се друсат с кокаин и LSD.

    Коментиран от #4

  • 4 Само питам

    17 25 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Ти в оригинал ли четеш списанията, които цитираш или черпиш инфото от някой услужлив и добронамерен сайт, който само тиражира какво "съобщават" разни американски издания?

    Коментиран от #6

  • 5 падналия ангел

    61 11 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    До началото на Втората световна война немските войници използват Первитин, за да получават прилив на енергия, за да покоряват Европа. Този стимулиращ ефект обаче бързо отминава и до края на войната, когато самоувереността на нацистите тотално ги откъсва от реалността, войниците започват да използват наркотици като Первитин само, за да оцелеят.
    Та така, едните на водка, другите надрусани! Накрая победила водката!
  • 6 Borislav Popov

    34 20 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Ей всичкото сорос сън не спало за да не изтърве нещо за Русия ! Ще се поболеете бе ! Няма да ви стигнат центовете за да си оправите двойната самоличност !

    Коментиран от #7

  • 7 Само питам

    16 11 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Прав си, соросите не спят и само дебнат да прочетат Русия, за да плюят. А ти гледам спиш спокойно и влизаш във форума, все едно отиваш на работа. Сподели все пак източника на тази ценна информация, която споделяш във форума.

    Коментиран от #8

  • 8 Borislav Popov

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    За коя точно информация питаш конкретно ?
  • 9 ААА

    13 2 Отговор
    Руснаците твърдят, че на войниците не се е давало "Водка" а спирт. Според тях 100 грама водка са предизвиквали повече страх, До като 100 грама спирт са вдъхвали смелост. Не мога да го потвърдя , или отрека , нито да вложа собствено мнение, само цитирам един руски източник на информация.Последният абзац на материала е сериозно разбъркан ,написан е отзад напред, и не става много ясно какво точно се случва.

    Коментиран от #10

  • 10 Историк

    16 4 Отговор

    До коментар #9 от "ААА":

    Разреждали са спирта с вода до съдържанието на 100 грама водка. Има много спомени на фронтови на тази тема. Някои са си събирали дажбата в манерка и или са изпитвали наведнъж или са я разменяли да храна.
  • 11 Кхмера

    20 20 Отговор
    Човекът избил най много хора за всички времена! Почти двойно повече от Хитлер.

    Коментиран от #12

  • 12 Borislav Popov

    24 12 Отговор

    До коментар #11 от "Кхмера":

    Не забравяй за избитите индианци ! Там числата с много по големи ! А за геноцида на пиратите в Индия ? Или изобщо не си чувал за това ?
  • 13 плевен

    21 0 Отговор
    Водка при руснаците, кокаин при американците, первитин за цялата немска армия...Важното, че е вършело работа.За всяко нещо ли ще има статия? Като гледам написаната каша, се чудя защо автора не е разредил неговите 100 грама.
  • 14 Браво

    7 6 Отговор
    Едните се напивали другите се друсали и в крайна сметка русофилите и русофобите са тъпи
  • 15 И СЕГА В КОСМОСА НА МКС В РУСКАТА

    10 5 Отговор
    ЧАСТ ВИНАГИ СЕ ЗАРЕЖДА ДАЖБАТА ВОДКА. УМЕРЕНОТО КОЛИЧИСТВО ВИНАГИ Е ПОЛЕЗНО ЗДРАВОСЛОВНО КОНЦЕНТРИРАЩА И ВДЪХНОВЯВАЩО.
  • 16 Задължително без корупция

    3 3 Отговор
    Добре,че е нямало корупция при разпределянето на огнената вода,защото иначе някои и до днес нямаше да са изтрезнели!
  • 17 Стършел

    8 3 Отговор
    Венци,от къде на къде включи само Ленинград,добави Москва,Сталинград и т.н. всички битки за да надуеш балона на произведението си.
  • 18 Емигрант

    12 7 Отговор
    Кой нормален трезвен човек ще се хвърли срещу танк ..
    Може би благодарение на спирта Русия е спечелила войната
  • 19 ДОКО

    11 10 Отговор
    СТАЛИН НИКОГА НЕ Е ВЗЕМАЛ ГРЕШНО РЕШЕНИЕ...ЗА ТОВА Е ВЕЛИК НЕ СЛУЧАЙНО ЛЕНИН ГО ИЗБРАЛ ЗА ЛИДЕР ...ПРАВИЛЕН ИЗБОР

    Коментиран от #22

  • 20 коктейл Молотов

    5 2 Отговор
    Тия верно сън не ги хваща! Само ровят в л***та дано изровят нещо ново. Уж мразят Русия, а само тя им е в акъла.
  • 21 рамбо

    4 0 Отговор
    Наркотикът,Айси диси
  • 22 ААА

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "ДОКО":

    И това съвсем не е така. Сталин прави поредица от грешки , които водят до катастрофални загуби на руснаците в първите месеци на войната. Голямата си част "котлите" са в резултат на отказ на "божеството" да изтегли и прегрупира своите армии , под угроза от обкръжение, а най- често заповедите са били да се воюва до последно, или когато е имало заповед за изтегляне е било твърде закъсняло, предвид голямото надмощие на германците в бронетехника и авиация и транспортни средства в първите месеци на войната. Киевският котел е един такъв типичен и тежък удар за руснаците. Сталин иска мнението на ставката . Генералите предвиждат , че Киев не може да бъде удържан , между двете групи армии Център и Юг, и е въпрос на време да бъде превзет. Само Тимошенко (който е украинец)е оптимист , а и Киев е много добре укрепен , и там германците дават по 13-14 000 души дневно, хвърляйки се срещу киевските рубежи.Сталин слага Тимошенко командващ фронта , и издава указ - отстъпление и прегрупиране няма да има.
  • 23 ААА

    10 0 Отговор
    Германците успяват да завоюват един малък плацдарм на Днепър , който руснаците не сметнали за опасен , при отсъствието на немски бронетанкови сили. През нощта в лошо време и скоростно изграден мост над Днепър , изненадващо в гърба на руснаците се появяват бронетанковите дивизии на Фон Клайст, от север атакува Гудериан. Командващият киевският военен окръг Кирпонос на когото е заповядано да не отстъпва , може само единствено отчаяно да се отбранява, Дори когато пристига пратеник от щаба да му предаде заповед ,устно за отстъпление , Кирпонос не вярва и остава да изпълнява последната писмена заповед. Една част от руските армии успяват да се измъкнат през бутилъчното гърло , но остават около половин милион пленени руски войници. Иронията е ,че пред Москва Сталин вече не се меси толкова в плановете на своите генерали , и те повеждат страната към победата, а след разгрома пред Москва Хитлер взима командването в свои ръце , изгонва опитните генерали , и допълнително закопава германците.

    Коментиран от #28

  • 24 Дегустатор

    0 0 Отговор
    Без акциз и ддс ???
  • 25 стоян георгиев

    9 7 Отговор
    лошото е че и след воината там водката не е спряна ,а напротив увеличиха я и тотално превърнаха руснака в пияно зомби!опитаха номера и у нас и постигнаха прекрасни резултати.от непиящия работлив и многодтен българин успяха да сътворят импотентен мързелив и оплакващ се за всичко пияница.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 селянин

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Стоенчо що се отдаваш на спомени..бирата е отдавна е на челно място в Русия..има и вицове,двама цел ден пият,,Жугольовское,,и мезят със сушена риба,на края искат да пият нещо по силно,отиват бри бармаката и казват..дай два,,козела,,тя ги гледа и казва-абе аз виждам че сте два-немам време..поръчвайте бързо.
  • 27 Ангел Кънчев

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Където стъпи руски ботуш трева не никне. Боклуци, съсипаха и България.
  • 28 Цар Освободител

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ААА":

    Хитлер губи войната с откриването на втори фронт на 22/06/41. Най- тъъжното е че той никога не е искал война с Британската империя, никога не е искал земята на Русия, само Украйна, Прибалтика и Каспийския нефт. Точно това, за което Сталин пожертва 25 милиона руснаци, и което Горбачов предаде без бой. Жалко за руския народ!

    Коментиран от #29

  • 29 ААА

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Цар Освободител":

    Първото изречение- съвършено вярно. Не можеш да воюваш с 3 империи едновременно. Хитлер не е искал истинска война с Англия , а само да докопа нейните колонии,и да промени световният ред , което си е пак война.Хитлер е искал земята на Русия , и нейните природни богатства , за да направи с нея германците господстваща нация. Първият план е предвиждал изтикване руснаците зад Урал , и поетапното унищожаване с авиация на останалата територия. След Москва 41-42 г. става ясно , че това е невъзможно , и Хитлер се опитва поне да спечели за германците Украйна , Прибалтика , и каспийският нефт. Интересен факт е следното. На германският войник е било внушавано , че след края на войната и победата , всеки войник ветеран , ще получи своя собствена обширна територия в завладените земи ,и брой население , един вид , като губернатор на територия , или феодал. И германският войник е воювал яростно за своето следвоенно бъдеще.
  • 30 ДОКО

    1 2 Отговор
    КАКТО КАЗАХ СТАЛИН НИКОГА НЕ Е ВЗЕМАЛ ГРЕШНО РЕШЕНИЕ..МОЖЕ ДА Е ГУБИЛ МОЖЕ ДА Е ЗАГУБИЛ МАТЕРИАЛНА ЧАСТ И ЖИВА СИЛА НО Е ПРАВЕЛ АНАЛИЗ И ГРЕШКИ НЕ Е ПОВТАРЯЛ..СТАЛИН Е И ПОЛИТИК ОТ ВИСША КЛАСА ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА ЗА ЯЛТЕНСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ КЪДЕТО ВЗЕМА МАКСИМАЛНОТО ОТ ЗАПАДНЯЦИТЕ ЧРЕЗ ПРЕГОВОРИ СТАЛИН СЪЩО Е РАЗБИРАЛ ЧЕ КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО ВЯРНО ГУБЕЛ Е В НАЧАЛОТО НО ВСЕ ПАК ТОЙ Е НЯМАЛ БОЕН ОПИТ..СТАЛИН Е РАЗБРАЛ ЧЕ АВИАЦИЯТА Е КЛЮЧОВО ЗВЕНО В СУХОПЪТНИЯТ БОЙ И ПОЛАГА ОСНОВИТЕ И ДАВА ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА САМОЛЕТОСТРОЕНЕТО..ТРУДНО Е ДА УПРАВЛЯВАШ ГОЛЯМА СТРАНА ОЩЕ ПОВЕЧЕ КОГАТО И МАШИНОСТРОЕНЕТО ЕДВА ПРОХОЖДА..ЗА ТОВА Е СТАЛИН И ОСТАВА В ИСТОРИЯТА ЗАВИНАГИ ..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания