3 Септември, 2018 11:13 1 242 1

Журналисти на „Ройтерс“ влизат в затвора

  • ройтерс-
  • журналисти-
  • затвор-
  • мианмар-
  • присъда

ООН призова за освобождаването им

Журналисти на „Ройтерс“ влизат в затвора - 1
Снимка: БТА/ AP

Съдът в Мианмар постанови присъда от 7 години затвор за двама журналисти на агенция „Ройтерс“, предадоха световните агенции. Журналистите Ва Лоне и Куав Сое О. пледираха невинни по обвинения за нарушаване на закона за държавната тайна. Максималната присъдата, която ги грозеше, беше 14 години затвор.

Двамата журналисти отразяваха миналата година бруталната операция на армията на Мианмар срещу рохингите в западния щат Ракхайн. Според обвинението журналистите са получили и разпространили поверителни документи.

Двамата журналисти казаха в съда, че двама полицейски представители са им връчили поверителните документи в ресторант в Янгон. Минута след това други полицаи са ги арестували на 12 декември миналата година. В съда свидетел разказа, че нещата са били нагласени, за да бъде устроена клопка на журналистите. Присъдата бе произнесена пред претъпкана с журналисти и дипломати съдебна зала.

ООН призова за освобождаването на двамата журналисти на „Ройтерс“, осъдени в Мианмар на 7 години затвор по обвинения за нарушаване на закона за държавната тайна. „Продължаваме да призоваваме за тяхното освобождение", заяви Кнут Осбай, представител на ООН в азиатската страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    9 0 Отговор
    Щом са от Ройтерс знаи има за какво да са ги заключили!