11 Септември, 2018 07:26 2 422 63

Атентатът, който промени света

  • ню йорк-
  • атентат-
  • ал кайда-
  • осама бин ладен
Атентатът, който промени света - 1

Атентатът от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона промени света.

На 11 септември 2001 г. пътнически самолети, превзети от членове на Ал Кайда, се врязаха в Кулите - близнаци в Ню Йорк, а трети самолет се блъсна в Пентагона.

Организираните от Ал Кайда нападения станаха повратна точка във вътрешна и външна политика на САЩ.

След като рухва Световният търговски център, САЩ организират мащабна хайка, за да издирят лидера на Ал Кайда – Осама бин Ладен. Предлагат 25 милиона долара, после 50 милиона като награда за всяка информация, която би довела до залавянето му.

Всичко започва сутринта, когато 19 терористи от Ал Кайда отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в 2-те Кули - близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите са едно от най-мащабните и трагични събития на XXI век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Подозренията бързо падат на Ал Кайда и през 2004 г. лидерът на групировката Осама бин Ладен, който първоначално отрича всякакво участие, поема отговорността за атентатите.

Като мотиви за атентатите Ал Кайда и Бин Ладен посочват американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия и санкциите срещу Ирак. В отговор на атаките САЩ започват война срещу тероризма и нахлуват в Афганистан, за да свалят от власт талибаните, които прикриват Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. През май 2011 г. Бин Ладен е открит и убит.

Междувременно е свален Саддам Хюсеин в Ирак. Западът смъква от власт Муамар Кадафи в Либия и Хосни Мубарак в Египет. Сирия е разкъсвана от гражданска война.

Вълненията в Близкия изток и Северна Африка станаха причина Европа да е залята от бежанска вълна. Старият континент преживя и поредица от терористични атаки, които разтърсиха ключови градове като Мадрид, Лондон, Париж, Брюксел и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Borislav Popov

    55 3 Отговор
    То май си го направиха сами. Не е имало терористичен акт. Един предлог за опит за налагане на нов световен ред.

    Коментиран от #27

  • 3 медиавист

    34 2 Отговор
    Няма кой да направи проучване, дали има някой, който е виждал на живо как се забиват самолетите в кулите. Или всички са го гледали само на "видео".

    Коментиран от #15

  • 4 балама

    31 3 Отговор
    Е, хич, така... ЦРУ не помогна ли маааалко на ал-Кайда!? За атентатите. Като се знае, че семейството на бин Ладен и Буш са си били близки и яки бизнес партньори.
  • 5 хахахах

    37 3 Отговор
    И всички страдат заради не додялана театрална постановка на шепа тъпаци

    Коментиран от #7

  • 6 Тъп

    27 3 Отговор
    Споко "верваме ви".Лошите удариха добрите.Холивудски смешковци.С напредването на комуникациите и в частност с глобалната мрежа трудно можете да скриете нещо.

    Коментиран от #9

  • 7 регулировчик

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "хахахах":

    Всички страдат от дебилизма на 80%, които се връзват на постановките 10% гадове.
  • 8 евродебил

    27 2 Отговор
    Обаче, саудитците, приятелчетата на Израел, удариха кулите, пък сащ удариха в отговор Ирак, враговете на Израел. Що тъй!?!?
  • 9 Трифонов

    1 13 Отговор

    До коментар #6 от "Тъп":

    Аааа... що!? Аз мисля, че чудесно им се получи. Пък ти си приказвай... нямат идея, че изобщо съществуваш.

    Коментиран от #13

  • 10 ссср

    16 3 Отговор
    "американската подкрепа за Израел, присъствието на американски военни сили в Саудитска Арабия" ето виновника който промени света, за съжаление към по-лошо
  • 11 Да го кажем направо.

    27 2 Отговор
    Това беше най-чудовищният,арогантен,лицемерен и фалшиф американски театър за пред целият свят-факт!!! Самото изчезване на няколко разследващи журналисти в следващите години след 9/11 ни показва ,че америте сами направиха тази безумна постановка,която им "развърза ръцете" пред светованата общественост да налагат тяхният световен ред без да зачитат основополагащи и общоприети световни ценности-като суверенитет на отделни държави,меж.право,меж.разследване и т.н.....

    Коментиран от #16, #17, #21

  • 12 ден на циниците и овцете

    27 1 Отговор
    Пак пропуснахте да споменете третата сграда която рухва - билдинг 7.
    Може би защото нямаше самолет за нея и вероятно рухна просто от емоционално претоварване.
  • 13 Мангасарян

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Трифонов":

    То, ако беше само той, с мед да го намажеш. Ама мисля, че им лъсна г.за пред всички мислещи. Което не може да се нарече чудесно свършена работа. Ерозията на доверието, не е за подценяване.
  • 14 Пасатор

    7 1 Отговор
    Само 2974 ли? Следващия път 297400!

    Коментиран от #22

  • 15 ОЛЕ МАЛЕ

    4 17 Отговор

    До коментар #3 от "медиавист":

    Как може да си толкова прост човек, имало е и българи - разказващи за ужаса... айде малко по-сериозно....

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Просия

    2 20 Отговор

    До коментар #11 от "Да го кажем направо.":

    Това във вестник "гЪзета" ли го прочете или....бива да си руски трол, ама пък чак толкова смрадлив...
  • 17 дознател

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да го кажем направо.":

    Кви "журналисти" - самоубиха командир на хеликоптера на президента, заедно със семейството му, защото беше подготвил книга на темата.
  • 18 медиавист

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "ОЛЕ МАЛЕ":

    За "ужаса" нямам съмнение. Но аз говоря за друго, ако не си забелязъл, макар и с претенциите да си, ама ноу умин. Айде, малко по-сериозно.

    Коментиран от #30

  • 19 евродебил

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "ОЛЕ МАЛЕ":

    Виждам, че сигурно си сведущ, може ли и на моя въпрос да отговориш?
  • 20 гост

    20 0 Отговор
    Ясно е, че сами президентската фамилия заедно с еврейския собственик на сградите подготвят всичко това(само тези сгради са застраховани срещу тероризъм месеци преди да се случи това, други сгради наоколо нямат подобна застраховка и евреина прибира милиарди).
    Самолетите не летят с 450мили на няколко стотин метра от земята, това е невъзможно, но според официалния доклад можело.
    Сградите са много здрави с външен стоманен скелет и алуминиев самолет не може да влезе просто ей така, опитайте да изстреляте кутийка с висока скорост и тя да премине през лист ламарина, е никой физик не го вярва това.
    Сградите, включително и номер 7, падат без съпротивление, обяснете го това на физик, за да предизвикате снисходителни усмивки.
    Много случайности и нагласени ситуации водят до липса на реакция от страна на супернадеждните противовъздушни охранителни системи.
  • 21 Крипли

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Да го кажем направо.":

    Като всяка тяхна война - фалшива заплаха, инвазия, кражби и зверства над цивилни. Един от собствените им войници си каза какво реално са правели. Когато има камери на CNN раздават шоколади на децата, а когато няма разбиват вратата и раздават къде куршуми къде гранати.
    Ако погледнем-чисто исторически, създаването на САЩ е кърваво, с измама и издевателства над индианците, които сега ги наричат "native Americans", а не индианци. В гените им е лъжата и насилието над другите. Но нейсе, овцете вярват.

    Коментиран от #32

  • 22 Крипли

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пасатор":

    Съгласен, но можеш ли да пресметнеш колко са жертвите от всичките им военни конфликти и подривни действия по целия свят? Май набъбнахме до някой друг милион... Едва ли някой може да брои до толкова.
  • 23 без мозък

    11 0 Отговор
    Аз си спомням, ме Обанана искаше да прави разследване за участието на СА в атентата и чаршафите го заплашиха, че ще си оттеглят инвестициите от Щатите.
  • 24 Историк

    3 9 Отговор
    До този атентат, атентата с най-много жертви е атентата в църквата Света Неделя, взривена от русофили, със спонсорството и ръководството на Москва. При него загиват 213 човека на място, над 500 са ранените.

    Коментиран от #26, #36

  • 25 onq s konq

    3 1 Отговор
    Отка стана тва на самолет се не качвам !
  • 26 не си историк а истерик

    8 2 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    А Георги Димитров и другите комунисти подпалиха Райхстага, нали. За да може Хитлер после да дойде на власт...

    Коментиран от #35

  • 27 куку руку ку

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Не се знае кой, какво е направил, но големият въпрос е: В момента на срутване на кулите как 1,5 млн. тона конструкция се разпрашава и изчезва преди да падне на земята? Как гори металът по автомобилите, но не и пластмасовите им детайли? Който иска да гледа "Знаете кой направи11.09.2001, но знаете ли какво всъщност се случи?" Във видеото се задават въпроси, не се натрапват отговори.

    Коментиран от #38

  • 28 it it it

    7 1 Отговор
    Добре режисирана постановка костваща милиони съдби ,бе предтекст за тотално унищожаване на половината арабски свят.
  • 29 Бате Цецо

    8 2 Отговор
    Сега отбелязват 17-тата годишнина от атентатите на Ал-Кайда, но се противопоставят на борбата срещу Ал-Кайда подразделенията в Сирия. Това е дволична политика господа американци.

    Коментиран от #33

  • 30 ОЛЕ МАЛЕ

    1 6 Отговор

    До коментар #18 от "медиавист":

    Е наистина си много прост...за "ужаса" си бил разбрал... много сте ограничени руските тролове...
  • 31 гост

    3 0 Отговор
    Напишете 911 jumpers в гугъл и вижте за какво иде реч !!! Над 200 човека са скочили от върха на кулите предпочели бързата смърт пред живо изгаряне и задушаване от отровните газове !!!
  • 32 Просия

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "Крипли":

    Това е най-точното описание на модела на управление Просия. Как ви промиват само...паразитняци !!! Е заради това докато някой ядат шоколади, вашия макс ще бъде ТУРШИЯТА !!!
  • 33 ДОКТОР

    0 4 Отговор

    До коментар #29 от "Бате Цецо":

    Различен Президент, различни интереси и модел на управление. Виж примерно в Русия, докато е Путлер, ще си ядете кисело зеле и така...
  • 34 РусТАрус

    1 2 Отговор
    Абе събрали сме си се тука сички подлоги и си се връткаме. Американците ни викат джендъри, а пък ние сме си чисти педе*аси...
  • 35 Историк

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "не си историк а истерик":

    Подпалена е ушанката ти от руската пропаганда. Димитров и другите трима са оправдани за подпалвачеството, само Ван дер Любе е признат за виновен. Но да отричаш престъпление като атентата в църквата Света Неделя, само защото е извършено от русофилите е кощунство.

    Коментиран от #39

  • 36 5ко

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Историк":

    Прав си , но отчасти. Атентатът в църквата Св. Неделя е извършен от комунисти. А те интернационалисти и съветскофили. Разликата е огромна. В тези комунистически банди има и много евреи. Впрочем комунизЪмът и интернационализЪмът са еврейско изобретение. И за осъществяването им са финансирани с еврейски пари (собствениците на федералния резерв) от фащ. Доказан факт, който упорито и системно се премълчава.
    Та комунизЪмът е предтеча на неолиберализЪма неотменно и нагло налаган от същите среди. Техен най - ярък представител - лице е дъртият рептил шорош.
    Русофилството няма нищо общо с този сатанизъм - неолиберастския модел.

    Коментиран от #37

  • 37 Историк

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "5ко":

    Цола Драгойчева и останалите "българи" какви са? парите са от Москва. Всичко е доказано, има и признания на самата Цола. Не всички русофили са комунисти, но няма комунист който да не е русофил.

    Коментиран от #40

  • 38 Тероряга

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "куку руку ку":

    И намериха паспорта на единия терорист през седем пресечки и доказаха че е бил в самолета
    Само не разбрах как се озова паспорта там и как доказаха че е на терориста
  • 39 не си историк а истерик

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Историк":

    Истерик, какви русофили те преследват.
    Понятията ти са много оплетени. Комунистите са създадени в западна Европа. Русия е ЖЕРТВА на комунизма. Комунистите разстрелват царското семейство там. Знаеш ли го, или умишлено се преструваш по "обективни" съображения.
  • 40 козяшки трол

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "Историк":

    Как успя да свържеш Цола Драгойчева с 11септември. И докажи че не си трол сега.

    Коментиран от #41

  • 41 Историк

    1 5 Отговор

    До коментар #40 от "козяшки трол":

    А ти как може да пишеш, без да можеш да четеш? Свързвам 11 септември с 16 април 1925 година. Чети и не пиши простотии московска подлого.

    Коментиран от #43

  • 42 гост

    6 0 Отговор
    Сценарият от случката е резултат от добре подготвен доклад години по-рано как САЩ могат да провокират война на основа на серозен инцидент. Това и правят. Мнозинството от хора, които са се опитали да разнищят случващото се и които не вярват на официалния доклад (струващ 10млн. долара, а за пурата на Клинтън са дадени 100млн. долара) са изчезнали безследно, убити при грабежи или катастрофи. Странно, не е ли така? Нарушени са физични закони, което означава, че всяка една сграда е застрашена от рухване. Вижте арабския небостъгач как изгоря като факла, а няма конструктивни щети. Като имате предвид, че стоманата на кулите е била покрита с асбест може да си представите дали той предпазва или не желязото от огъня, който е бил с пъти по-ниска температура от точката на отслабване на метала. Погазват се множество доказателства, свидетели, загинали са хиляди хора в името на няколко властимащи. Не разбирам защо всички участници в подготовката си мълчат, имало е толкова техници, които са подготвили сградите за падане и макар и военни те са хора. Ако имат съвест трябва да говорят и да приемат, че може да загинат при неясни обстоятелства, но да разкрият този пъклен заговор.
  • 43 дай нов опит

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Историк":

    "Публикувано във факти.бг: Атентатът от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона промени света."
    Това е от статията под която тролиш бе истерик. "Промени света" е ключовата фраза. Атентати иначе в България и по света много, стотици, но ако пишем за всеки става тролене. Пиши за тези които са променили света поне.
    Опитай пак да докажеш че не си козяшки трол.

    Коментиран от #44, #46

  • 44 гост2

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "дай нов опит":

    Е нали това му е идеята на трола: Когато е може да защити дадена теза в исканата от него насока, поне да отклони и пренасочи вниманието. Много кухи гадулки, много излагащи се. Като ти мирише устата, поне я дръж затворена да не те разберат останалите!

    Не смятам, че това е атентат от гледна точка на американците. Просто е тяхна, контролирана жертва в името на техният интерес.

    Коментиран от #48

  • 45 Чепатия чеп

    4 0 Отговор
    "Атентатът",който сътвори ЦРУ!
  • 46 Историк

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "дай нов опит":

    Публикувано във факти.бг: До този атентат, атентата с най-много жертви е атентата в църквата Света Неделя, взривена от русофили, със спонсорството и ръководството на Москва. При него загиват 213 човека на място, над 500 са ранените.

    Руския трол е свикнал да вдига димна завеса, за да прикрие русофилските пристъпления срещу българския народ.

    Коментиран от #56

  • 47 Bubbles

    5 0 Отговор
    Цяла свят знае че Буш и ЦРУ са организатори на тоя театър, обаче като го кажеш на някой кравар и пова едно отричане и обясняване как краварската армия се борела с тероризма за да пази целия свят разбираш ли...
    А казват че в КНДР били промивали мозъци...
  • 48 Историк

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "гост2":

    #43 е и за тебе!

    Коментиран от #50

  • 49 Само питам

    1 2 Отговор
    Защо русофилите смятат, че американците сами са си направили атентатите? Може би защото тяхното любимо джудже психопат през септември 1999 г. поръча 4 експлозии в Буйнакск, Москва и Волгодонск и уби повече от 300 руснака. За да започне втората чеченска война и да се възкачи на престола в Кремъл.

    Коментиран от #51

  • 50 гост 2

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Историк":

    Опонентите ти те размазват, а ти продължаваш да скимичеш и да се мъчиш да втълпиш, че не еврейските капитали и интереси, намерили израз във финасирането на войните от Наполеон насам, а само един техният продукт - комунистите в Русия са виновни за световните несгоди. Необходимият враг, зад който да скриеш господарите? Лошо нещо е интернет-а, нали?

    Коментиран от #52

  • 51 гост 2

    4 1 Отговор

    До коментар #49 от "Само питам":

    Ако причисляваш всички, които не вярват на официалната версия за 11.09 към русофилите, то ще излезе, че Света и САЩ включително е пълен с русофили! Бреййй, много важни тия руснаци бе?! Да имат привърженици навсякъде. Хайде недей! Темата е за 11.09. не за руснаците и няма нищо общо с вестник "Газета" ;)

    Коментиран от #53

  • 52 Историк

    1 2 Отговор

    До коментар #50 от "гост 2":

    Руския трол не може да бъде опонент. И изобщо не са ме размазали до 11 септември атентата с най-много жертви е извършения на 16 април 1925 година в България. От безродни русофили по руска поръчка.
  • 53 Само питам

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "гост 2":

    Не можеш да отречеш, че 100% от руските отпадъци мислят, че американците са извършили атентатите.

    Коментиран от #54, #63

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Само питам

    1 3 Отговор

    До коментар #54 от "Bubbles":

    Нормално е да има отпадъци, но руския отпадък в България е ненормално явление.
  • 56 дай нов опит

    7 1 Отговор

    До коментар #46 от "Историк":

    През 64-та година, почти 2000 години по-рано, Нерон организира подпалването на Рим. Палежът взема безчислени човешки жертви.Започват гоненията срещу християните. Също така налага нов данък и си построява нов дворец.Познато, нали. Мда, мюсюлманите още ги няма че да ги подгонят тях та християните го отнасят.И така,истерик, твоя атентат далеч не е нито с най-много жертви , нито е от световно значение, нито е най-древен. Но пък ти си най-писклив, като всеки истерик.

    Коментиран от #57, #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    Глобалистка америчка искаше да окаже СВОЯТА ВЛАСТ над света,власт на СИЛАТА ,не на дипломацията и взаимното уважение...ТЕ БЯХА ПЪЛНИ ГОСПОДАРИ НА СВЕТА!!!!ВСИЧКИ ГИ ...ПРИЗНАВАХА ЗА ТАКИВА....Само от АЛЧНОСТ ,с акъла на махленски гамен искаха НСР/НОВ СВЕТОВЕН РЕД!!!!/.....Трябваше им ПОВОД ДА ГО НАЛОЖАТ и СИ го дадоха/както мнооого пъти назад в историята///...пълен фарс...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Историк

    0 3 Отговор

    До коментар #56 от "дай нов опит":

    Русофилската злоба и безсилие помрачават разума. Да представиш Нерон като атентатор № 1 е връх на безумието. В някой русофилски клуб обаче може да ти повярват

    Коментиран от #61

  • 61 дай нов опит

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Историк":

    Какво общо има Русия с атентата на 9.11 ?! А относно Нерон, това казва историята. А дали историята е безумна ти ще кажеш , нали се идентифицираш с името и.
  • 62 гост 2

    1 0 Отговор
    А знаеш ли повода за включване на САЩ в Първата Световна война! Дали не можеш сам да си направиш паралела с 11.09 или не можеш да мислиш толкова "задълбочено"?! И там жертвите са пъти тия от Света Неделя, а дори не е минала Октомврийската революция, че да обвиняваш комунистите и руснаците. Всъщност знаеш ли кой се е заканил да унищожи Николай II и фамилия му и защо, и кой изобщо финансира Ленин и революцията?
  • 63 гост 2

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Само питам":

    ...също както 90% от тези, които ги вълнува темата въобще. Въпросът е, какви сте останалите, особено не американците: найвни, глупави или просто платени?!