Last news in Fakti

5 Октомври, 2018 19:25 3 037 16

Назарбаев се обърна към народа на Казахстан

  • нурсултан назарбаев-
  • казахстан-
  • народ-
  • обръщение-
  • успехи

Казахстан се утвърди като отговорен международен партньор

Назарбаев се обърна към народа на Казахстан - 1
Снимка: Shutterstock

На 5 октомври 2018 година в резиденцията „Акорда” в Астана президентът на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев се обърна към народа на Казахстан с годишното си обръщение.

Обръщението на президента обхваща 47 аспекта на социално-икономическото развитие на страната и по-нататъшно подобряване на благосъстоянието на населението. Президентът отбеляза, че проведените исторически реформи позволиха на Казахстан да постигне впечатляващи успехи и да се утвърди като отговорен международен партньор.

Особено внимание бе отделено на социално-икономическите въпроси. Казахстан има солидна икономическа основа. През последните 20 години в страната са привлечени преки чуждестранни инвестиции в размер 300 милиарда щатски долара. Числеността на населението надвиши 18 милиона души, има 3 града с население над един милион души, а продължителността на живота достигна 72,5 години. От 2015 година досега са построени и реконструирани 2400 км автомобилни пътища, а до 2020 година ще бъдат въведени в експлоатация още 4600 км пътища.

Една от важните заръки е повишаване на минималната работна заплата 1,5 пъти, което означава, че ще се увеличи заплатата на 1,3 милиона казахстанци. С цел стимулиране на работещите в първичната медицинско- санитарна помощ, считано от 1 януари 2019 година за участъкови медицински служители, които внедряват нови подходи към управлението на заболяванията, поетапно ще се увеличава работна заплата с 20%. Особено значение се отделя на развитието на предучилищното, средно и висше образование. Правителството планира да задели 50 млрд. тенге за строителството на училища, да внедри ефективни методи и стандарти за обучение.

Президентът отбеляза, че развитието на малкия и среден бизнес е основа за процъфтяване на икономиката. По заръка на президента, от 1 януари 2019 година правителството ще започне данъчна амнистия за малкия и среден бизнес – при условие, че е платена основната сума на данъка, лихви и глоби няма да се заплащат.

Сериозен акцент е поставен върху важността на развитието на казахстанското производство, лансиране на местна продукция на вътрешния пазар. Правителството ще задели 500 милиарда тенге за подкрепата на обработващата промишленост и несуровинния сектор. Принципно важно е мащабното привличане на съвременни агротехнологии. Държавният глава постави задача към 2022 година 2,5 пъти да се увеличи производителността на труда и износът на преработената селскостопанска продукция.

Президентът Н. Назарбаев отбеляза важното значение на провежданите реформи в страната, с цел постигане на дългосрочна цел Казахстан да се нареди сред 30-те най-развити държави в света и призова гражданите на републиката да се обединят за нейната успешна реализация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ром

    6 25 Отговор
    обрашам се кам балгарите и турците вие сте пот ромско робство ние играем кючек докато вие бачкате разбрахте ли гяури

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 Джигит

    14 4 Отговор
    Джигитайците се развиват!!
  • 3 Браво

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "ром":

    ГЕРБ ви поздравява искрено и се радва за вас и вашите семейства цъфтите направо
  • 4 ГА ВИДА БЪЛГАРИН ДА БЕРЕ

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "ром":

    ЧЕРЕШИ ДОМАТИ КОНСЕРВА ДИНИ ИЛИ ДА МИ ЦЕПИ ДЪРВАТА ША ТИ ПОВЯРВАМ.А ТУЙ ЗНАЧИ ЧИ ША РОВИТЕ ПРЪСТТА ДОКЪТ ПУКНЕТЕ НЕГРАМОТНО ПЛЕМЕ ОТРИТНАТО ОТ СИЧКИ ДЪРЖАВИ
  • 5 El comandante

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "ром":

    мангя жена ти що се ебе за два ипедесе на онова шосе???
  • 6 Демогравски факти

    8 1 Отговор
    Ромското населени в република България нараства спрямо българското с не виждани темпове през последните 10г.благодатение наполитическата среда едни етноси линеят др. се развиват ЕВОЛЮЦИЯ!!
  • 7 ЗАТРИХА България !

    15 4 Отговор
    Питате , коя партия затри България ? Всичките са от един дол дренки . Евросъюза е обирджийска организация ! Колкото по-рано Направим Булекзит, както БРЕКЗИТ, толкоз по-добре ! Кралицата защо излиза от ЕС ? А ние сме там, за да гушим от заемите за стопанско развитие. Но заемите спират в 2020 г. и тогаз - сядаме на големия праз. Горанов, Бойко & СИЕ ще са далеч от пределите на туй ГЮБРЕ !
  • 8 Дух

    15 4 Отговор
    Пример как се възражда държава с истински лидер.Без европа,без хамери.
    Прави изводи,България.

    Коментиран от #10, #14

  • 9 1234

    12 3 Отговор
    Герб имат една ясно поставена юдейско турска цел, изселване на българите от тук... Малко остана цру и мосад ще вземат бонуса за постигнати цели
  • 10 Българин

    7 13 Отговор

    До коментар #8 от "Дух":

    Неграмотните руски мекерета давате тази страна за пример защото изобщо си нямате представа какво става там. Казахстан вече е китайска колония. И мачкат всичко руско, като го отстраняват от всички възлови постове. Премахнаха дори и кирилицата. Това е бъдещето на Русия от Владивосток до Урал.

    Коментиран от #11

  • 11 Bozar

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    И кога точно премахнаха кирилицата? И как точно е колония на Китай? И кога въобще за последен път си посещавал Казахстан? Виждал ли си жив казах? Говорил ли си с такъв?
  • 12 ОБ4

    3 3 Отговор
    Когато има петролни кладенци всичко става

    Коментиран от #16

  • 13 234

    7 3 Отговор
    Русия е най-богатата страна на ресурси в света, а икономическото и социално ниво е мизерия. Не е въпрос само на ресурси в земята, а и в главата.
  • 14 pinokio

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дух":

    Корупцията там е по-страшна от нашата. Имат огромни ресурси, но хората много по-бедни от нас. Не ги давай за пример.

    Коментиран от #15

  • 15 pinokio

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "pinokio":

    Забравих да напиша, че имат страхотни домати, по-вкусни от нашите.
  • 16 Сельо

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "ОБ4":

    Кажи го на това на венецуелците, дето са 3-ти по износ на нефт и пак успяха да ги прегазят.