Last news in Fakti

14 Октомври, 2018 21:17 9 598 13

Опасна болест носи апокалипсис на Земята

  • грип-
  • пандемия-
  • испански грип

Сто години след испанския грип светът все още не е изключил възможността от пандемия

Опасна болест носи апокалипсис на Земята - 1
Снимка: Shutterstock

Светът днес е по-добре въоръжен срещу евентуална пандемия, подобна на тази от испански грип, която причини смъртта на 50 милиона души през 1918 г., но е изправен пред други предизвикателства, като климатичните промени и стареенето на населението, предаде AFP.

Ново изследване се опитва да извлече поуки от ужасната пандемия, засегнала навремето една трета от населението на света. "Пандемия с подобни мащаби днес би отнела живота на 147 милиона души", уверяват авторите на изследването.

За един век учените постигнаха голям напредък, що се отнася до познанията за вирусите, като от 1918 г. бяха регистрирани три значими пандемии - през 1957 г., 1968 г. и 2009 г. Щом бъде открит щам, веднага е анализиран, за да се пристъпи към стратегия за ваксиниране. "Но тази борба е свързана с непрестанни наблюдения в целия свят, като се има предвид, че климатичните промени ще засегнат резервоарите на вируси и схемите за миграция на птици, разпространявайки болестта до нови райони и сред други видове птици", отбеляза Каролийн ван де Санд от университета в Мелбърн.

През 1918 г. пандемията от испански грип засегнала преди всичко млади хора. Учените смятат, че навремето възрастните хора имали контакт с други вируси и това засилило имунитета им. Днес стареенето на глобалното население е свързано с ново предизвикателство - известно е, че сезонните грипни епидемии предизвикват повече смъртни случаи сред възрастните хора.

Затлъстяването и диабетът също биха могли да изиграят роля за смъртността при грипна пандемия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиандур

    59 9 Отговор
    Пийте Слвова ракия двоен припек отлежала мори всякакви пандемиии!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 доктор Ох боли

    31 3 Отговор
    Истината е, че всъщност т.н. "свински грип" е реконструиран и модифициран вариант на Испанския пандемичен вирус. И двата варианта засягат предимно млади и здрави хора, защото предизвикват свръхреакция на имунната система на човека.
  • 4 Хаджи Папурко

    45 0 Отговор
    Добре,де....не може ли да ни свършите с бомба,изведнъж.А, сетих се, трябва да си платим и умирането.
  • 5 Крипли

    55 5 Отговор
    Докато четете тази статия и коментарите, някъде в добре скрита лаборатория, хора в бели престилки и предпазни костюми старателно приготвят следващата Луда Крава, Свински грип, Птичи грип или Чума. Честито на печелившите.

    Коментиран от #13

  • 6 Morgoth

    14 0 Отговор
    По-добре сме подготвени научно, но глобализацията и лесно достъпния транспорт би разнесъл пандемията много по-бързо. Кой знае какво ще стане когато се появи нов смъртоносен вирус.

    Коментиран от #10

  • 7 Ryty

    28 8 Отговор
    С такива продажници като герб ние ще сме първите опитни мишки
  • 8 патриотъ

    17 0 Отговор
    Човечеството само ще се унищожи!А говорят,че човека бил най-разумното същество на планетата!В задачата се пита:къде е разума?!
  • 9 Чукундур

    21 2 Отговор
    Днешната най голяма болест е акълолипсис
  • 10 Румяна Костова

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Morgoth":

    И без лесно достъпен транспорт и глобализация ,вирусите и другите биологични изобретения на онези с белите престилки (както спомена по-горе един господин),могат бързо да се разнесат от птици,комари,прилепи и животни.Биологичните оръжия са по -опасни дори и от ядреното такова.Няма механизми за спиране на преносителите.Даже ,ако допуснем ,че целта не е да премахнат човеците,онези,които поръчват биологично оръжие могат съвсем да скапат икономиката на даден регион,като предизвикат масово измиране на животни или заболяване на селско стопански култури.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Jack Bauer

    2 0 Отговор
    Не е толкова страшно, 147 млн. души са по-малко от 2% от цялото население на земята. Няма да се затрие човешкия род.
  • 13 Крипли

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Крипли":

    Петима не са успели да разберат написаното от мен. А може би кашлят кръв и сополи от зимния грип и без да искат са кликнали там.