Last news in Fakti

10 Октомври, 2018 07:30 2 839 6

10 октомври 732 г. Битката при Поатие

  • араби-
  • франки-
  • поатие-
  • битка

На 10 октомври 732 г. френско-бургундските сили под командването на майордома на Меровингите Карл Мартел нанасят съкрушително поражение на арабските завоеватели от Омаядския халифат. Това бележи края на арабското нашествие в Европа.

После Карл Велики започва реконкистата (освобождаване) на завладените от арабите територии, продължила 760 г. и завършила чак 1492 г. Битката при Поатие е следствие на двадесетгодишни арабски завоевания в Европа, започнали през 711 г. с нашествието на Тарик ибн Зияд.

До Поатие ислямът е овладял целия Близък изток, Северна Африка и Иберийския полуостров. Мюсюлманите проникват до Централна Франция и започват да застрашават дори Париж. Това принуждава майордома на града Карл, фактически управляващ франкските земи, да действа. В битката при Поатие той разполага с около 60-70 хил. бойци, а противникът му – емирът Абдер Рахман – с около 50-60 хил. Двете войски се дебнат в продължение на шест дни, като никой от военачалниците не се решава да атакува.

Християните дават около 1500 убити, а жертвите сред мюсюлманите не са известни. На бойното поле обаче пада лидерът им Абдер Рахман, което предопределя загубата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🤦🏼‍♂️мюсюлманите ли били виновни

    4 2 Отговор
    за Конго и Африка от тогава до днес ,шебеците с шапки 🎩невидимки СА виновни ,тези шебеци 🕸СЪЩИТЕ СА и днес 🕷. поздрав за ДОБРО УТРО с песента :
    На Сергей Шнуров —Скоро будет Срташный СУД
  • 2 ГосТ

    12 0 Отговор
    Време е за нова битка и реконкиста на Европа. И тя трябва да започне отново от франките !
  • 3 Готин ама не съвсем

    19 0 Отговор
    Ми нещата не са били баш така, както ни се представят!
    Французите са били около 36 хиляди, а арабите 12-15 хиляди и битката е била на кантар!
    За това битката на Кан Тервел с арабите и освобождаването на Константинопол е многократно по важна и велика от тази битка при Поатие! Арабите са били над 200 000, а българите около 110 000 хиляди!

    Коментиран от #4

  • 4 ГосТ

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Готин ама не съвсем":

    Тервел трябва да се знае и помни! И не е македонец, между другото. Но, войската му е била 20 000+ 18 000 ромеи. Което прави победата още по голяма. А това за кантара при Поатие,не знам откъде го измисли.

    Коментиран от #6

  • 5 Гост

    5 2 Отговор
    Венци почети малко история бе брат! Какви френски сили? Тогава не е имало такава държава? Виж франки е имало и ние сме имали обща граница с тях,но това е друга тема. За какво нашествие в Европа говориш? Това ,че са нахлули арабите през днешна Испания и са напреднали на север до Поатие,не означава нашествие в Европа.
  • 6 ГосТ

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГосТ":

    И между другото,никой не отрича историята ни (само македонците), неслучайно точно французите наистина имат някакво уважение към нас. Ама няма смисъл да се бием в гърдите непрекъснато. И е крайно време,да започнем да се замисли за настоящето. Защото е плачевно
Новини по държави: