Last news in Fakti

18 Октомври, 2018 12:20 1 268 2

Турците обискираха резиденцията на консула

  • джамал хашоги-
  • консул-
  • резиденция-
  • обиск-
  • турция-
  • убийство-
  • саудитска арабия

Събрани са голямо количество веществени доказателства

Турците обискираха резиденцията на консула - 1
Снимка: БТА/ AP

Турски следователи са събрали голямо количество веществени доказателства при обиските в резиденцията на генералния консул и зданието на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул в рамките на разследването на изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде ТАСС, като се позовава на телевизия Хабертюрк.

Обискът в резиденцията започна вчера в 17 ч. и продължи до 2 ч. през нощта. В полунощ турски криминалисти са започнали обиск в зданието на консулството, който е приключил в 5 ч. Сутринта. Първият обиск в консулството бе извършен във вторник. По данни на турски медии експертите са събрали голямо количество веществени доказателства.

В. "Миллиет" публикува снимки, на които се вижда как криминалистите изнасят от дипломатическото представителство кутии и хартиени и полиетиленови пликове. Претърсени са били и автомобилите в консулството на Саудитска Арабия. Специалистите са използвали ултравиолетови лампи и химически вещества за откриването на следи от ДНК. Следователите са претърсили вътрешността на сградата, покрива й и вътрешния двор. По време на обиските над консулството и резиденцията на консула е кръжал дрон на полицията.

Засега не е ясно кога Турция ще съобщи какви са резултатите от разследването, отбелязва ДПА. Претърсването на консулството и резиденцията на консула бе извършено след посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Анкара. Помпео обсъди въпроса, свързан с изчезването на Хашоги, с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и с външния министър Мевлют Чавушоглу. Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където отишъл, за да получи документи, нужни му за сключване на брак. Според турските власти журналистът, критично настроен към властта в Рияд, е бил убит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕЕВ

    3 2 Отговор
    ВСИЧКИ АРАБИ СА ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ.
  • 2 Сатаната

    1 1 Отговор
    Да не стане сега Помпео и САЩ да върна великото приятелство между страните, и току виж се появи запис че Хашоги излиза жив и здрав от консулството на арабеските, ъ?
Новини по държави: