17 Ноември, 2018 12:05 3 312 27

Русия няма да се откаже от Курилите

  • курилите-
  • русия-
  • япония-
  • сенатор-
  • франц клинцевич

Москва иска сътрудничество с Токио

Русия няма да се откаже от Курилите - 1
Снимка: Shutterstock

"Готови сме да сътрудничим с Япония, да развиваме Курилите, но не сме готови да изоставим Курилите, днес във военно-стратегически план това е просто невъзможно", е заявил пред вестник „Взгляд“ руският сенатор Франц Клинцевич в коментар за обещанието на японския премиер Шиндзо Абе да не позволи настаняването на американски бази на Южните Курили.

Франц Клинцевич е член на комитета по отбрана и сигурност към Съвета на Федерацията. Той напомня, че преминаването на четирите Курилски острова към Руската федерация е „свързано с обстоятелства, които се съобразяват изцяло с международното право“.

Сенаторът изтъква, че островите имат важно историческо и стратегическо значение за Русия: "Може да се стигне до там, че да възникнат забрани за нашия тихоокеански флот. Ние ще трябва да искаме разрешение за излизането на всеки кораб и подводница от собствените ни териториални води“, предаде „Фокус“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател

    9 67 Отговор
    Щом руската кочина няма да ги връща ще гледа сътрудничеството през крив макарон.

    Коментиран от #24

  • 2 ****

    49 9 Отговор
    Джапанките се надяваха,че като обещаваха,че нямали да пуснат сащ на курилите да правят база,и Русия ще се засили да им ги връща,ами то и руснаците няма да допуснат краварите на курилите да правят база така,че джапанките да се успокоят,курили няма да видят.
  • 3 соросоидни кърлежи

    56 9 Отговор
    Япония обещава да не разполага силите на НАТО на тези острови...Също обещание беше из Източна Европа, ама бързо забравиха и правят каквото искат.Така че освен голям К-р , друго няма да получите господа от САЩ.
  • 4 Такааа

    56 8 Отговор
    И НАТО уж нямаше да се разширява пък ква стана. Ама руснаците помнят не са като нашите продажни политици.

    Коментиран от #5

  • 5 Само питам

    7 45 Отговор

    До коментар #4 от "Такааа":

    На кого е обещала НАТО бе путлераст недъгав?

    Коментиран от #23

  • 6 Робот

    36 3 Отговор
    САЩ няма да се откажат от Тексас, искат сътрудничество с Мексико
  • 7 no name no face no number

    42 3 Отговор
    НАТО обеща при преговорите с Горбачов, но явно не си бил роден или не си следил събитията редовно тогаеа. За островите само Русия може да реши дали да ги отстъпи на Япония. Японците ги загубиха по време на 2 световна така,че няма какво да роптаят.Все едно Турция да поиска обратно България или пък ние половин Гърция.
  • 8 така или иначе

    0 10 Отговор
    Освен,ако не я откажат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 1234

    30 7 Отговор
    За Курилите забравете, мислете за възможен референдум на Аляска! Моста е проектиран и бързо може да се построи!

    Коментиран от #14

  • 11 да се вземе предвид че

    20 7 Отговор
    Когато Русия и Китай разгромят САЩ и ги изтласкат трайно от този район руснаците ще позволят на Япония да си купи островите........никой няма да им ги отстъпи просто така, но ще се съгласят да им ги дадат срещу доста сериозна сума пари и/или още допълнителни условия!

    Коментиран от #13

  • 12 Wittmann

    9 1 Отговор
    Няма да се откаже и от тоталитаризма. Но за това да му мислят чайниците.
  • 13 Историк

    7 21 Отговор

    До коментар #11 от "да се вземе предвид че":

    Китай никога няма да бъде съюзник на руската кочина и единствено неграмотници могат да мислят, че това е възможно. Китайците още от 60-те години предявяват официални претенции, че 1 500 000 квадратни километра китайски земи са окупирани от руската кочина и имат претенции за Хабаровск, Благовещенск и Владивосток.
  • 14 Китаец

    6 21 Отговор

    До коментар #10 от "1234":

    Първо референдум за Сибир руска подлого. Сибир е китайски!

    Коментиран от #15

  • 15 Kcaniba

    21 7 Отговор

    До коментар #14 от "Китаец":

    Русия ке ви мачка соросня!!
    Слава России!!

    Коментиран от #16

  • 16 Китаец

    7 9 Отговор

    До коментар #15 от "Kcaniba":

    Сибир наш!
  • 17 Чукча

    12 4 Отговор
    Северен китай наш!!!
  • 18 Баба Ванга

    8 16 Отговор
    Русия ке връща три територии започващи с буквата К. Крим, Курилски острови и Калининградска област.

    Коментиран от #20

  • 19 Каубой

    5 15 Отговор
    Япония не е изгубила островите по време на ВСВ , а са анексирани от СССР три дни след Подсдамската декларация от 26. 7. 1945г. обявяваща пълната капитулация на Япония.

    Коментиран от #21, #25, #26, #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хи их хи

    16 4 Отговор

    До коментар #19 от "Каубой":

    1855 г. двете страни си разделят Курилите, 1875 г. Япония ги присвоява всичките! Е, всичко се връща, да не мяукат! Няма мое, няма твое, и двете държави се явяват колонизатори, населението е било от народността Айну! Гейшите ще по чакат някое друго хилядолетие!
  • 22 Барчо

    12 1 Отговор
    Президента Путин отговори много ясно на въпроса. Няма нищо против да се преговаря за островите на основа на предварително обещание на Никита Хрушчов от 1956 г и то за два от четирите острова. Точно на това основание искат връщането и японците, но още тогава единственото условие било подписването на мирен договор между двете страни. В последствие самата Япония се отказва. От тогава до сега се създадоха и разпаднаха сума ти държави и много вода е изтекла. Руския президент каза, че трябва тепърва да се уточняват нещата покрай островите. Нищо точно и съществено.
  • 23 Бачо Киро

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Като гледам си хлапе и нито името Геншер, нито ответното Бейкър от страна на САЩ ти говори нещо. Ходи си яж млякото с ориз.
  • 24 куку руку ку

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Наблюдател":

    Много им се ще на америте да си спретнат военна базичка (и не само една) на Курилските острови. Бля-бля е това, че Япония нямала да разреши. Обикновено окупаторът не пита окупирания, а Япония е окупирана от американците.
  • 25 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Каубой":

    Кога каиш капитулира Япония? Че като капитулирала тогава защо американците през авгут същата година пускат 2 атомни бомби?
  • 26 Хирохито

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Каубой":

    Япония подписва пълна и безусловна капитулация , на борда на линейният кораб "Мисури" . Подписите си поставят всички победители , и победени. Тоест всеки от победителите си харесва нещо , и си го прибира, победената Япония го ду.. . От Римско време важи следната максима - Горко На Победените. Покерът на войната е жесток , и когато напуснеш "масата" победен оставяш територии , контрибуции , ставаш нечий васал , плащаш репарации , налагат ти свой дневен ред. Дали Япония върна Порт Артур на руснаците след загубената от тях война.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания