18 Ноември, 2018 14:58 2 024 2

Груевски е планирал бягството си още през лятото

  • никола груевски-
  • лято-
  • бягство-
  • македония-
  • премиер-
  • унгария

Изпразнил е банковите си сметки още през септември

Груевски е планирал бягството си още през лятото - 1
Снимка: БТА/ AP

Парченцата от пъзела, наречен бягството на Никола Груевски, може и да се нареждат, но цялата картина остава мътна и неясна. Бившият премиер на Македония е в неизвестност от 9 ноември. В 16.00 ч. на същия ден е издадена заповед да му бъде връчена призовка за затвор, но органите на реда така и не го откриват в дома му в Скопие.

Груевски напуска страната през албанската граница. Не е ясно кога става това. Няма данни да е минал през граничен пункт, което означава, че е минал нелегално. Службите откриват следи от преминаването му от Албания в Черна гора. Това става в неделя, малко след 19.00 ч., с унгарски дипломатически автомобил, чийто регистрационен номер е установен.

Три часа по-късно бившият премиер влиза в Сърбия от Черна гора. От там го поема друг унгарски дипломатически автомобил. От вътрешните министерства и на Албания, и на Черна гора твърдят, че е преминал законно, тъй като все още няма издадена международна заповед за арест. От сръбското вътрешно министерство пазят мълчание. Единствено опозицията в Белград поиска обяснение за ролята на сръбските власти в пътуването на Груевски.

Граничните служби и на Албания, и на Македония посочват и имената на унгарските граждани, които са пътували с бившия премиер. Данните обаче противоречат на изявленията от Будапеща. Едно е ясно – Никола Груевски е избягал с дипломатически автомобил на Унгария, заяви Зоран Заев и съобщи, че е започнато двойно разследване, което трябва да установи как точно е избягал. Още през август македонските медии съобщаваха, че Груевски се готви да избяга в Унгария. Изпразнил е банковите си сметки още през септември, сочи неофициална информация. Официалната от специалната прокуратура в Скопие – че просто няма активи на негово име. Македонското общество насочи гнева си към управляващите и задава въпроси как може човек под строго полицейско наблюдение да избяга.

В Македония започна разследване срещу длъжностни лица, които може да са злоупотребили със служебното си положение и да са помогнали на Груевски. Изпратена е и молба за екстрадиция до Будапеща с придружаваща документация от 400 страници. Случаят с Никола Груевски е изцяло правен, а не политически, заявиха от правителството на Виктор Орбан, цитира НТ. Според говорителя му казусът с бившия македонски премиер е съотносим с Женевската конвенция. Изказването е по повод критиките, че Унгария нарушава европейското законодателство, тъй като няма право да дава убежище на човек, който идва от трета държава, считана за безопасна. Официално от Еврокомисията не обвиниха Унгария в нарушаване на европейските правила, предаде FrogNews.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ббб

    5 1 Отговор
    СЪЩАТА УЧАСТ ОЧАКВА ББ ЦЦ И ЦЯЛАТА ПАСМИНА ГЕРБ И ТЕХНИТЕ ПЛАТЕНИ ИДИОТИ
  • 2 Македонец

    0 0 Отговор
    Македония до Индия!
Новини по държави: