Last news in Fakti

27 Март, 2012 11:53 1 473 0

Ядрена среща засенчена от гаф на Обама

  • ядрени оръжия-
  • тероризъм-
  • суел-
  • сащ-
  • русия-
  • барак обама-
  • северна корея-
  • иран
Ядрена среща засенчена от гаф на Обама - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Световните лидери призоваха за повече единни усилия срещу заплахата от ядрен тероризъм. Посланието дойде на среща в Сеул от устите на президентите Барак Обама (САЩ), Ху Цзинтао (Китай), Ли Мьон Бак (Южна Корея). Според последния лидер, ядреният тероризъм е „смъртна заплаха“, предаде Би Би Си. 

Обмисля се как да се засили охраната и сигурността на ядрените съоръжения и материали в международен план.

Ще се работи и срещу трафика на технически и ядрени елементи, с чиято помощ би било възможно сглобяването на ядрени оръжия от подземни организации. „Само шепа от тях може да убият стотици хиляди невинни хора. Това не е преувеличено – това е реалността, пред която сме изправени“, заяви Обама.

Някои анализатори считат, че не е далеч моментът, когато по-мощните терористични мрежи ще се сдобият с ядрени оръжия.

Към момента не съществува международно споразумение, което урежда защитата на ядрените материали, гориво и тяхното съхранение.

Гаф на Обама

Междувременно американският президент Барак Обама бе уловен от камерите да казва на колегата си от Русия Медведев, че ще е по-свободен да води разговори за Противоракетната отбрана (ПРО) на САЩ чак след изборите през ноември. Медведев му отвръща: „Ще предам това на Владимир“.

Това хвърля сянка върху заявените амбиции на Обама да съкрати ядрения арсенал и да работи за ядрено разоръжаване, коментира Ройтерс. Разговорът е записан, докато двамата президенти се готвят да позират за снимка. Плановете за ПРО, чийто елементи се разполагат и в Европа, предизвикаха огромно напрежение между Вашингтон и Москва. 

Северна Корея и Иран

Плановете на Пхенян да изстреля сателит с прикачена ракета, за да ознаменува 100-годишнината от рождението на великия си лидер Ким Първи, бяха една от основните теми на срещата, в която участват над 60 държавни лидери.

Въпреки опасенията и несъгласието зад граница, Северна Корея планира това да стане между 12 и 16 април и веднага породи опасения, че може зад сателита за мирни цели да се крие военно оръжие. САЩ твърдят, че подобно нещо би било нарушение на международните спогодби. Япония пък реши да повиши бойната си готовност за всеки случай.

Спорната ядрена програма на Иран също не бе подмината на срещата на ядрените сили.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА