Last news in Fakti

29 Ноември, 2018 18:36 4 264 8

Иран усилва бойната си мощ

  • иран-
  • подводница-
  • санкции-
  • ядрена програма-
  • гадир-
  • ормузски проток-
  • персийски залив

Ислямската република добави към флота си две миниподводници

Иран усилва бойната си мощ - 1
Снимки: БТА/АР

Иранският флот се сдоби с две нови миниподници, предназначени за операции в плитки води, подобни на тези в Персийския залив, предаде АР, като цитира иранската държавна телевизия.

Една от двете нови миниподводници е наречена Гадир-955 и е била построена за 18 месеца. Другата, Гадир-942, е била построена по-рано, но преработката й е отнела 10 месеца.

Подводниците са съоръжени с технология за избягване на сонари и могат да изстрелват ракети изпод водата, както и да изстрелват ракети и да пускат морски мини, съобщи още телевизията.

Иран започна производството на подводници Гадир през 2005 г. и първата от тях беше показана през 2007 г., а до 2012 г. в иранския флот бяха включени пет от тези съдове. Миниатюрните подводници тежат по-малко от 150 метрични тона и се използват за кратки мисии. Екипажът им може да достигне до 9 души.

Церемонията, отбелязваща началото на активната служба на подводниците, се състоя в град Бандар Абас, на устието на стратегическия Ормузски проток, през който преминава близо една трета от пренасяния по море петрол.

Иран усилва бойната си мощ

По време на церемонията адмирал Моджтаба Мохамади заяви, че това е 14-ата произведена в Иран подводница, която встъпва на активна служба в редиците на флота.

Техеран не съобщава общия брой на подводниците си, но се смята, че страната разполага с 12 леки подводници и три произведени в Русия. От 1992 г. Иран разработва собствени танкове, бронетранспортьори, ракети и изтребители. Смята се, че съобщението за подводниците цели да подобри военния имидж на Иран на фона на нарастващото военно напрежение със САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АМИ НИЙ ДЕ СМЕЕЕЕЕЕ......

    12 4 Отговор
    ИГРАЧКА НИ МОЙМ ДА ПРОИЗВЕДЕМ И ГАЛОШИТЕ НИ СА ВНОС......

    Коментиран от #8

  • 2 Borislav Popov

    11 4 Отговор
    Самолетоносачите отиват за старо желязо ! Почнаха да ги трепят с минимални разходи !
  • 3 SAAB

    6 3 Отговор
    Русенският - Македонец ......и той усилва ! С три надуваеми лодки / подарък / ----- но пък обущетата са за по 270лв .....:)
  • 4 Borislav Popov

    4 10 Отговор
    Те затова ли руснаците толкова реваха, когато Франция отказа да им продаде самолетоносачите, които беше построила по тяхна поръчка ? Значи според твоята тъпа логика, Русия е искала да купи старо желязо, така ли излиза, сорспийчо ? Не смей

    Коментиран от #6

  • 5 Кроткия

    1 3 Отговор
    Въпрос на време е Иран, Северна Корея или някой друг да изстреля ядрена ракета и да се сложи край на живота на тази планета.
  • 6 Borislav Popov

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    За кои самолетоносачи става дума ? Я пак от начало ? Кога франсетата са строили самолетоносачи за Русия ? Аман от неграмотници !

    Коментиран от #7

  • 7 пича е

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    характерен полуграмотен козяксоросоид и трудно прави разлика между хеликоптеронасач клас Мистрал и самолетоносач.Но чел-недочел е пропуснал да се осведоми,че Русия излезе на голяма далавера от "ву ле ву куше авек моа се соар" санкциите ,като не само си получи авансът и неустойките,ами и продаде нежният брой хеликоптери на Египет,който завърши руският проект!
  • 8 Зебуто

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "АМИ НИЙ ДЕ СМЕЕЕЕЕЕ......":

    Нашите техники са истински стелтоее. От 30 години никой не ги вижда, чува, не знае има ли ги и какво са? Чува се, че имаме армия, но май са две представителни роти, по мисии ъри батальона и останалото е пенсионирани и действуващи генерали? Даже и летците ни станаха пехотинци.... ГРОБ УСВОЯВАТ ЕВРО И БУЛГЕРИЪН СРЕДСТВА, а техника няма...