Last news in Fakti

26 Март, 2012 21:17 5 600 3

Преврат в Китай?

  • китай-
  • държавен преврат-
  • бо силай-
  • вън цзябао

Из китайския интернет се носят слухове за преврат. Говори се за стрелба близо до централата на правителството и за необичайно раздвижване на пекинското военно летище. А какво казва комунистическата власт - тя си мълчи, пише „Дойче Веле”.

В началото на миналата седмица правителствен говорител увери, че нямало опит за преврат, ала това не заглуши спекулациите. Предположенията, че на върха на държавно-партийната пирамида се води борба за власт, се появиха за пръв път преди десетина дни във връзка с отстраняването от Политбюро на Бо Силай - лидер на комунистическата партия в автономния град Чунцин, който под ръководството на Бо Силай се превърна в основен икономически център.

Бо се прочу като човека, осъществил впечатляващата трансформация на Чунцин, който според някои е най-големият мегаполис в света. Бо Силай, бивш министър на търговията, поведе енергична кампания срещу корупцията в Чунцин и имаше амбицията да възроди в града т. нар. "революционен идеал" - повече от 30 години след смъртта на Мао.

Зад червените кулиси

Тъй като официалните медии мълчат, спекулациите се вихрят с пълна сила по блоговете - пространството, което се радва на най-голяма свобода в Китай. Интересът беше толкова голям, че трябваше да се намеси цензурата - което усили слуховете още повече. Според съобщенията, които междувременно бяха заличени от интернет, причините за свалянето на амбициозния Бо Силай отиват много по-надълбоко от неговата "червена политика" в Чунцин или бягството на тамошния началник на полицията в американското консулство. Целта била да се осуети издигането му в Постоянния комитет на Политбюро на ККП, защото двама от влиятелните членове на Комитета, заедно с бившия партиен ръководител Цзян Цзъмин, искали да сложат Бо начело на партията и да изтласкат определения за поста Си Цзинпин.

Бо Силай

Но след като на заседание на Политбюро противниците на Бо, на първо място министър-председателят Вън Цзябао и партийният лидер Ху Цзинтао, се наложили и взели решение за отстраняването му, групата, подкрепяща Бо Силай, изпаднала под натиск. Когато в петък един от членовете на тази група - Чжо Йокан - не се появи на една партийна конференция, мнозина започнаха да се питат дали той няма да е следващият, който ще трябва да си вземе шапката.

Мистерия с Ферари

Слуховете се носят из интернет, следвани по петите от цензурата. Думата "преврат" не дава повече никакъв резултат в блоговете. Същото важи и за името Бо Силай. Изчезна безследно дори информацията, че Чжо Йокан не е присъствал на конференцията.

Междувременно започват да се раздуват нови слухове. Катастрофата на едно Ферари в центъра на Пекин заинтригува силно китайските блогъри. Те твърдят, че младият шофьор, който загина на място, бил извънбрачен син на един партиен бос. Дори думата "ферари" не дава повече никакъв резултат при търсене в мрежата. Един от най-влиятелните китайски блогъри, предприемачът Пан Шию, писа миналия ден за времето: "В Пекин духа силен вятър".


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моне Моне

    1 0 Отговор
    време беше да се пропука и китайската стена
  • 2 далновиден

    1 0 Отговор
    Тепърва за света ще идват изненади от "поднебесната империя" - много са , а и ги направихме силни, след като САЩ и Западът съвсем тъпанарски им бутнаха в ръцете почти всички технологии...
  • 3 ълтия

    1 0 Отговор
    само жълтия не сме яли но идва и неговия ред