20 Декември, 2018 07:31 2 881 11

20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция

  • луизиана-
  • наполеон-
  • сащ

По това време американците вече са хвърлили око на някои от тези територии

20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция - 1

На 20 декември 1803 г. САЩ купуват Луизиана от Франция.

Гигантското парче земя е с площ около 2 100 000 кв. км. и обхваща днешните щати Арканзас, Мисури, Айова, Минесота, западните области на Мисисипи, Северна Дакота, Южна Дакота, Оклахома, Небраска и Канзас, както и райони, разположени на изток от Роки Маунтийнс.

Стойността на сделката е добра и за двете страни. Цената на акър площ е ниска и удобна за САЩ - 3 цента, но общата крайна сума е голяма - 15 млн. долара, и изгодна за Наполеон, който се нуждае от пари за военните си кампании в Европа.

Тази територия е населена през XVIII в. от французи. През 1762 г. Франция продава тайно на Испания райони на запад от Мисисипи и остров Орлеанс. След края на 7-годишната война територия на изток от Мисисипи е завоювана от англичаните. През 1800 г. Наполеон I завладява испанските части и ги връща пак на Франция.

По това време американците вече са хвърлили око на някои от тези територии. Работи се по 4 плана, пък който успее: да се купят Източна и Западна Флорида и Ню Орлеанс; или само Ню Орлеанс; да добият права за движение на корабите към бреговата ивица и изграждане на складови бази; да се купи територия на източния бряг на Мисисипи, за да се построи американско пристанище.

На 11 април 1803 г. Франция изненадва САЩ с предложение да купят цялата провинция Луизиана. В последния ден на месеца двете страни подписват документите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истерик

    16 5 Отговор
    сороснята само за Аляска вие наумрело, другите не са им важни.

    Коментиран от #2

  • 2 този онзи

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "Истерик":

    Какво е "сороснята". ????

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Преброяване на бесните язовци

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "този онзи":

    Джендъртроливете на полу-ръста.
  • 4 Kcaniba

    15 9 Отговор

    До коментар #2 от "този онзи":

    Ахахахахах
    Тъжна вест за всичкото ни трол.
    Сороснята е в траур!!
    P.S. Сороснята е събирателен образ.Различни лумпменчета не прочели и една стойностна книга в живота, но имаща твърда русофобска и антиславятнска позиция. Те повтарят едни и същи заучени мантри за изостанала Русия, пияни бедняци из Сибир, гулаг и техническото превъзходство на Америка да речем. За луната, холиуд и рамбо. Имат си някакви оперативни методички, където , на достъпен за тях език е обеснен светът.)))

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 5 Наблюдател

    10 3 Отговор
    2018г. , Франция се е подарила цялата на САЩ.
  • 6 1234

    5 1 Отговор
    Наполеон си е бил доста про ст, да продадеш територия на една страна на друга е все едно да продадеш част от апартамента си на съседа, с ясното съзнание че няма отнкъде да вземеш друга стая, а старата можеш да върнеш само с война, както и си я придобил. Отделен е въпроса че е срещу прясно напечатани долари...
  • 7 Пенислав

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    И да не забравяме,че повечето от тях са "мъжлета" любители на мъжките ласки.
  • 8 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    Това,че са бедняци е 100 процента истина.Извън Москва са трагедия.По селата няма какво да се яде ,а асфалт по улиците е нещо невиждано.Руснаците са ниво- България преди 40 години.И нещо пишеш за славяни? Какви славяни? Няма такова животно? Ние сме си българи-траки.Прочети малко БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ.

    Коментиран от #9

  • 9 веселяк

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ясно, руснаците ядат асфалт, а ти си трак,трака,трак,трака ти тракалото в черепухата ти!
  • 10 Говедарица манолчев

    1 0 Отговор
    Кой кого продаде 21 век? Питам и се чудя и всяка сутрин потен се будя.
  • 11 гостгост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    Ти изглеждаш доста начетен ,коя книга ще ни препоръчаш -и то стойностна