4 Януари, 2019 15:33 2 492 21

Полша: Доналд Туск не работи за родината си, а за Германия

  • полша-
  • доналд туск-
  • яцек чапутович-
  • ангела меркел-
  • ес

Варшава не смята Туск за свой представител в ЕС, казва полският външен министър

Полша: Доналд Туск не работи за родината си, а за Германия - 1
Снимка: BGNES/EPA

Не подлагаме на съмнение легитимността на Доналд Туск като председател на Европейския съвет, но не го признаваме за представител на Полша, а на Германия, макар и неофициален. Това заявява в публикувано интервю полският външен министър Яцек Чапутович.

Пред седмичника "Полска" Чапутович припомня, че през 2017 г. правителството във Варшава е номинирало за поста председател на Европейския съвет друг политик - Яцек Сариуш-Волски.

Министърът добавя, че тогава часове преди срещата на върха на ЕС германският канцлер Ангела Меркел е издигнала кандидатурата на Туск, което означава, че той е бил "представител на Германия, макар и неофициален". "Избирането на Туск беше законно, но много съмнително от етична гледна точка. За първи път бе избрана личност от дадена страна, без тя да бъде посочена от нейното правителство", казва Яцек Чапутович.

Първият дипломат на Полша казва още, че след преизбирането на Доналд Туск за втори 2,5-годишен мандат (по предложение на Малта) Европейският съюз е трябвало да прецизира процедурите си за избор на ръководители, но никой не се е заел с тази задача.

"Осъзнаването, че Туск не е бил представител на Полша, а, да речем, на Германия, може да затрудни завръщането му в политическия живот в Полша", заключава полският външен министър Яцек Чапутович.

Освен изборите за Европейски парламент тази година в Полша ще се състоят и парламентарни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    51 8 Отговор
    И тук има една Тиква и една Цигулка, която работи за краварските интереси! :)

    Коментиран от #3

  • 2 Емил

    4 40 Отговор
    Туск работи за ЕС! Тъпите славяни все гледат да дърпат към тях - народопсихология! Ще станем силни когато загърби тяснодържавните интереси и помислим за континента! Бъдещите конфликти ще бъдат междуконтинентални, затов нямаме работа при азиатците и американците!

    Коментиран от #5, #14

  • 3 Емил

    8 41 Отговор

    До коментар #1 от "mom4eto":

    За съжаление "краварските" интереси са по-безопасни за България от интересите на алкашите, а те са много по-силно застъпени! Шест партии в Парламента са русофилистични (официално), а седмата ГЕРБ пак са русофилистици, но не си признават! Накратко: от двете злини ЦРУ и КГБ - по-добре по-малката (ЦРУ).

    Коментиран от #11, #12

  • 4 Оффф

    14 1 Отговор
    Доналд Туск е кашуб по пройзход, а кашубите са малцинство което смята себе си за Поляци само по паспорт. Така че е нормално да защитава повече интересите на ЕС.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1234

    16 1 Отговор
    Някаква тайна ли че юдеите дърпат конците на сащ и германия, и че германуя дефакто управлява едолично целия ес? Централата на ЕЦБ е във франкфурт, не е в атина или рим. Германия за трети път потопи европа под вода, тя е виновна че азия издуха европа като малка гара... Немски луноход ми звучи като албански танк... Важното е този път да бъде сурово наказана, мисля че вече и се случва всъщност

    Коментиран от #8

  • 7 КГБ Териер

    17 3 Отговор
    И Туск обича шекелчета както и българските предателчета русофбчета!
  • 8 Щайнер

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    Не е точно така , тъй-като до голяма степен Германия е принудена от своеволията на хамериканците , точно за това Европа е крайно нуждаеща се от армия и независимост
  • 9 връзкар

    14 0 Отговор
    А, Германия работи за САЩ. А, "САЩ правят това, което им кажем ние" - каза един израелски мин.председател пред Кнесета (тамошния "парламент").
  • 10 Цвинокио

    4 1 Отговор
    И Станишев и Боко.
  • 11 загрижен

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Дрогата наниса непоправими щети на мозъчната дейност
  • 12 и как изчисли

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    по малката вреда?
    Аз пък казвам,че е обратното!Я ме обори!!!
    Айде бре,козяче.
  • 13 Зайко Байко многознайко

    5 2 Отговор
    Туск е мазен, като турски пехливанин, само потупва нашия Тиквун по раменете, гушка се с баба Меркел и си мисли, че прави политика. Кяжи му поляк и оправи жена му, въпреки, че тоя за мен е чист пеерас.
  • 14 Румяна Костова

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Много аналитици говорят ,че бъдещите конфликти в Европа ще бъдат на религиозна основа.Още някой арабски милион да се дотътри и готова е кризата.
  • 15 Варна

    2 0 Отговор
    Те пък нашите защото са различни ... - Който се завърти тук и нещата се подреждат в негова полза. - Чалми, Американци, Германци, Гърци, Французи... - Нашия е много дащен! Така твърди и кмета на Симитли
  • 16 Дориан

    3 5 Отговор
    Полша е една голяма кочина. Имат някаква разнебитена латинска азбука и един звук пишат с 6-7 букви. И имали култура. Смешници. Ние сме имали писменост в техните тъмни векове, а те цяло средновековие ходят по гайдата на папата. В България е имало библиотеки с томове на български език, онези са се чудели колко е 2+1. И се сравняват с Русия и Германия. Във всяка война ги мачкат като тесто и се комплексират миличките. Ами, съдба.

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Българин 1

    2 1 Отговор
    И Борисов е същия предател на родината си. Кога ще излизаме на улицата да го махаме тоя? Имаме умни Българи както Русия има нейния Путин и ние можем да намерим нашия ако имаме желание.
  • 18 Българин 1

    1 1 Отговор
    В западна европа кой служи на държавата си? Всички служат на джендъри, хомота, унищожи белия човек идеологии и радикални феминистки.
  • 19 onq s konq

    2 0 Отговор
    Всички работим за пари в крайна сметка, когато БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНЕ ДА РАБОТИ ЗА МЕН ТОГАВА И АЗ ЩЕ РАБОТЯ ЗА НЕЯ
  • 20 ГЕОРГИ КАШКАВАЛОВ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дориан":

    ПОЛЯЦИТЕ НЕ ГИ МИСЛИ ОТВОРЕН... ВИЖ НАШАТА В НАШАТА КОЧИНА КАКВО СТАВА.... ЩОТО НИ ПОЛЯЦИТЕ НИ ЧЕХИТЕ.... НИТО... ЦЕЛИЯ БИВШ ИЗТОЧЕН БЛОК НЕ МОЖЕМ ГИ СТИГНА.... ПЪК НАВРЕМЕТО КАКВИ СМЕ БИЛИ... МИНАЛО... ЗА МИНАЛО.... СЕГА... СЕГА ВИЖ НА КАКЪВ ХАЛ СМЕ....
  • 21 ХАСАН

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дориан":

    Туск е немски еничерин!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания