3 Февруари, 2019 19:45 3 094 5

Внимание! Телефонни измамници!

  • телефон-
  • измама

Те не са само български патент, срещат се често и в Германия - отскоро и в един нов вариант

Внимание! Телефонни измамници! - 1

Телефонните измами са един от най-разпространените видове мошеничество. Те не са само български патент, срещат се често и в Германия - отскоро и в един нов вариант.

Това се случва всеки ден, даже по няколко пъти на ден. В някое германско семейство звъни телефонът. На дисплея се изписва номерът на полицията 110. Но на другия край не е полицейският инспектор, а някой мошеник. Повечето германци за щастие не се хващат на въдицата, но някои наивни и доверчиви възрастни хора, както и чужденците, които не познават добре германската реалност, често стават жертва на телефонните измамници. През миналата година само в провинция Северен Рейн-Вестфалия телефонните измамници са "изработили" над 7 милиона евро. Следователите в Долна Саксония, които се занимават с този много разпространен вид измами, са рагистрирали почти 4000 "полицейски" позвънявания. Само за една година. Сега с телефонните измами се занимава федералната криминална служба, в чиито компетенции е и борбата срещу организираната престъпност.

Истинските фалшиви пари

Обикновено измамниците звънят от Турция, където е възможно телефоните да бъдат програмирани така, че на другия край на жицата да се появява номерът на германската полиция 110. Тези уж полицаи и прокурори разказват на човека, който вдигне слушалката, различни истории. Например, че трябва да помогне за разобличаването на някой престъпник или пък да спаси от кражба своите бижута. Целта е винаги една и съща. Човекът, комуто са позвънили, трябва "навреме" да предаде парите и скъпоценностите на "сътрудника на полицията", който ще пристигне при него всеки момент. А "сътрудникът" всъщност е съучастник на измамниците.

Ето и няколко показателни случая. Телефонните измамници помолили 89-годишната Елиза Б. от Аугсбург да помогне на полицията за разобличаването на банков служител, който уж пуснал в обръщение фалшиви пари. Затова тя трябвало да изтегли от банковата си сметка 15 000 евро (уж фалшиви пари) и да ги предаде на униформения полицай. На банковите служители им се сторило подозрително, че възрастната жена тегли толкова пари наведнъж, затова те информирали полицията. Полицаите задържали измамника при предаването на сумата. На една 73-годишна пенсионерка обаче не ѝ провървяло толкова. Измамниците ѝ разказали по телефона сходна история, но 10-те хиляди евро, които поръчали "полицаите", пропаднали завинаги. Възрастната жена ги оставила на седалката на паркиран до супермаркета автомобил. Ето още един случай. Телефонните измамници предупредили една жена от град Вайнхайм, че бандити подготвят грабеж в дома ѝ. Полицията щяла да ги чака в засада, но тя трябвало да предаде всичките си ценности на полицейския инспектор, който ще намине веднага. Жената се усъмнила, но през прозореца видяла патрулни полицейски коли пред съседната къща. И решила, че това не е измама. По-късно се оказва, че мошениците подали фалшив сигнал за тревога в полицията, за да изглежда историята им достоверна.

Измамниците успели да убедят възрастно семейство в Хановер, че банката, където са вложили парите си, е пред фалит. Затова възрастните хора трябвало да обменят наличните си спестявание в златни кюлчета. Възрастното семейство купило три златни кюлчета за 110 000 евро и ги предали на своя "спасител".

Фалшивите полицаи мамят не само германските пенсионери. На 14 януари тяхна жертва става един украински шофьор на ТИР. На магистралата го изпреварва полицейска кола със светлинен надпис: "Полиция! Следвайте ме!". Мошениците, представящи се за полицаи, го спрели и поискали подкуп. И то не малък. Заплашили го, че в противен случай ще спрат ТИР-а от движение. И шофьорът им дал парите. Изобщо не се замислил, че германските полицаи не взимат подкуп. Чак в последния момент забелязал, че регистрационните номера на "германската" полицейска кола са ...полски.

Как да се предпазим от мошениците?

Как да познае човек, че му звънят измамници? Полицейският комисар Ян Паул Маковски от Хилдесхайм дава няколко съвета по молба на най-тиражирания таблоид Билд. Те могат да бъдат полезни не само за германските граждани. Ето какво трябва да знаете, за да не ставате жертва на измами:

Телефонният номер, който се появява на дисплея, не е задължително верният!

Истинските полицаи и прокурори никога не питат по телефона за пари, или други ценности!

Истинските полицаи никога на вземат "на съхранение" пари и ценности!

Ян Паул Маковски съветва хората на всяка цена да проверяват подобни телефонни позвънявания и истории, като се обадят в полицията на посочения в указателя телефонен номер. Веднага да информарит членовете на семейството или приятелите си за подобни телефонни обаждания. Най-доброто средство обаче си остава: затворете телефона, ако позвъняването ви се стори подозрително.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алооа112

    6 1 Отговор
    Като имат дават.
  • 2 ванката

    7 2 Отговор
    така ще е докато има балами да си хвърлят парите през терасата за да помагат на родната милиция...

    Коментиран от #5

  • 3 Тамбукту

    1 1 Отговор
    Много баламурници има на тоя свят без грам мозък! 🤪
  • 4 Реалист

    2 1 Отговор
    То при нас щото електората на мазна курна не е същата работа - замерят с пари крадците от терасите. И после същите тия ходят да гласуват още в 6 сутринта за "серго" "жан" и други партизански лидери. Пълни кукумицини... Трябва да има избирателен ценз включващ ОБРАЗОВАНИЕ (поне средно), ИМОТНО СЪСТОЯНИЕ (доказани доходи за поне 3 години официална работа) и ЕЗИКОВО (всичко в бюлетината написано на български без цифри). А който хвърли пари от терасата е доказано изкуфял и трябва да минава под постоянен надзор на психиатър или роднини (да няма право да тегли пари от банка сам).
  • 5 Барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ванката":

    За съжаление тези хора не са балами, а доверчиви. И още по-лощото е, че искат да помогнат на хората на реда, както се чете от статията. Най-лошото е обаче криворазбраната демокрация, която не е никаква демокрация, а наложена анархия от Големия Бял Вожд в Белия дом. Кравария с големите си претенции, че е държавата с най-добре развитата демокрация, която иска уж да наложи на останалия свят има най-много затворници на глава от населението изобщо. Не говоря за бройка, а на глава от населението, което е миродавно!!! Последните 5-10 години това число се е увеличило с около 30% нагоре. Абе самия факт Гуантанамо говори и докато го има не трябва изобщо да имат претенции да прикрепват към УСА каквато и да е демократична думичка. Те правят всичко възможно да отслабят още повече останалия робски свят, та по-лесно да бъде управляван и за това хвърлят много пари, които естествено ще си вземат и вземат с еврейски лихви. Подобни мошеници там няма да излезнат на свобода изобщо, а тук даже не влизат в пандиза.
Новини по държави: