Last news in Fakti

4 Март, 2019 11:23 2 335 19

Предложение: ДДС за самолетните билети

  • самолет-
  • билет-
  • ддс

Белгия предлага самолетните билети да бъдат облагани с ДДС, за да се намали замърсяването на природата

Предложение: ДДС за самолетните билети - 1
Снимка: Shutterstock

Белгийското правителство ще предложи на Съвета на ЕС да бъде въведен ДДС за самолетните билети, съобщават местни медии.

Тази мярка е подложена на обществено обсъждане в страната в последните седмици покрай протестите на младежите в защита на околната среда. Отбелязва се, че облагането на въздушните превози е подкрепено от Холандия и би довело до допълнителни приходи за бюджета в ЕС до 17 милиарда евро годишно.

Според белгийските природозащитници, успели да притиснат властите да предприемат неотложни мерки, пътуването със самолет днес е твърде достъпно. Затова белгийските власти ще предложат на своите колеги да обмислят въвеждането на ДДС за билетите или акциз за самолетното гориво.

Очакванията са повишените цени на самолетните билети да принудят хората да ползват влак, когато пътуват на малки и средни разстояния. Белгия е изчислила, че годишно промяната ще носи на бюджета ѝ по един милиард евро.

Отбелязва се, че в ЕС самолетните билети и керосинът не се облагат, за разлика от много други места по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zax

    13 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Според белгийските природозащитници, успели да притиснат властите да предприемат неотложни мерки, пътуването със самолет днес е твърде достъпно."
    Aхахахаха!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГосТ

    4 9 Отговор
    Само брадва за жалките туристчета ! Ако високо ДДС за Тея прамтии, трябва да бъдат необлагани само служебните командировки, лесно се доказва и спортните цели. Като да ходиш да пускаш кулоар де космик в Шами,пак лесно се доказва с участия ви класиране в състезания и предходни постижения. Т'ва за полупрофесионалния спорт. Професионалния още по лесно се доказва. Иначе,50-60% надценка треа има. И ще се пооправят нещата

    Коментиран от #17

  • 4 Данъкоплатец

    30 3 Отговор
    Предлагам на белгийците да им спрат транспорта и от утре тръгват пеша. А за да дишат чист въздух, всички евроинституции да се преместят в София. Това ще е най-добрата инвестиция и за нас и за тях.
  • 5 от немско

    28 6 Отговор
    Като чуя Белгия, Холандия, Норвегия и няма смисъл да чета повече. Морално пропаднали държави
  • 6 Нема да стане тая

    8 2 Отговор
    Зелените могат да предлагат каквото си искат. Това им е бизнеса (препоръчвам филма "Обратната страна на добрите намерения"). Работата на държавата да създава среда благоприятна за конкурентноспособността на икономиката. А не да гледа как се затварят работни места и се надига вълна от социално слаби граждани.
  • 7 Bubbles

    10 2 Отговор
    Интересно ми е колко от тия природозащитници карат дизеляци, пушат цигарки, хвърлят боклуци сред природата и т.н.?
    Освен това ограничаване на замърсяването чрез такси е възможно най неефективната мярка, едни 20-25% по-вискоа цена няма да откажат хората.
    Освен това по-голямата част от тези които евентуално ще се откажат от самолета ще пътуват с рейс, а както всички знаем рейсовете масово са на ДИЗЕЛ...
    А колкото до това че пътуването със самолет било твърде достъпно, освен гръмогласно да се измея друго немога да направя.

    Коментиран от #16

  • 8 Koko

    3 2 Отговор
    Почти всички белгийци са тревопаси дърпат трева, като ненормалниц, а това не замърсявали въздуха аман тия природозащитници!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Емил

    2 1 Отговор
    По-добре акциз! (Аз не летя!)
  • 11 храст

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Отбелязва се, че в ЕС самолетните билети и керосинът не се облагат, за разлика от много други места по света

    Ами хайде да направим като в САЩ - без акциз за бензина. Кво ши кажити бе пердехрасти?
  • 12 асддса

    2 0 Отговор
    Не е важно атмосферата, важното е един милиард в бюджета от овцете.
    Като ти трябва да пътуваш ти пак ще пътуваш, пак ще замърсяваш но ще плащаш повече.
  • 13 бай Коста

    1 0 Отговор
    това е дивият капитализъм , скоро и на членовете и на задниците ни ще сложат ДДС
  • 14 Ххх

    1 0 Отговор
    По-добре да сложат ДДС на презервативите.
  • 15 Опа

    2 0 Отговор
    Ддс на вуздуха, който дишаме кога?
  • 16 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Bubbles":

    пич, доказано е, че при един средно дълъг полет, един самолет замърсява околната среда, колкото един автомобил за 20 години нормална екслоатация, така че давай подобни сравнения

    Коментиран от #19

  • 17 Хахото

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Напълно те подкрепям, само че не виждам смисъл от намалението за командировки и спорт, щом Сульо може да плаща, значи може и Пульо.
  • 18 факти

    0 0 Отговор
    Един самолет изразходва около 5тона гориво за 2 часа.Ако го разделим на 100 човека излизат около 50 кила на човек.Ако пътуват с кола за 1600 километра ще изгорят около 100 литра и трябва да са повече от двама в колата за да изразходят по малко на човек.
  • 19 А320

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    за 20 години 20000 километра годишно един автомобил изгаря към 30 000 литра гориво. Не знам какъв е тоя самолет който ще изгори толкова за ''среден'' полет.
Новини по държави: