Last news in Fakti

13 Март, 2019 14:46 5 754 19

Български учен блести в САЩ

  • владимир кефалов-
  • слепота-
  • учен-
  • признание-
  • сащ-
  • българин

Голямо признание за български професор

Български учен блести в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Световно признание получи български учен. Проф. Владимир Кефалов и екипът му са постигнали сериозен пробив в проучването и борбата със слепотата. Ученият от години ръководи собствена лаборатория във Вашингтонския университет, а в научните среди го определят като звезда в изследването на ретината. Как милиони напълно слепи хора по света да прогледнат отново – върху този въпрос проф. Кефалов и екипът му работят от години.

"Ние изследваме зрителните клетки. При много видове слепота те са първите, които страдат. Работим основно с лабораторни животни – мишки, за да се опитаме да разработим лечения. Има успешни опити с пациенти, които започват да виждат нормално, но дългосрочно това не е най-успешният начин, защото този чип никога не може да функционира толкова чувствително, както го прави нашата ретина”, обясни пред Нова телевизия проф. Кефалов.

Чипът се опитва да генерира нервни импулси по очния нерв, за да може информацията, която окото приема, да стигне до мозъка и да се обработи там. Затова целта на проф. Кефалов е да се възстанови нормалната функция на самите зрителни клетки. А към момента слепотата се лекува основно с медикаменти.

"Често най-тежката слепота е свързана с ретинална слепота. По този механизъм няма какво да произвежда нервния импулс и няма как мозъкът да анализира получената информация. Човек гледа с окото, но вижда с мозъка си. Чипът се опитва точно по същия механизъм да генерира нервни импулси. Чиповете обаче са много скъпи, а това е и машинка, която винаги има риск да се счупи. Ако той стигне до формулата, която да генерира нервен импулс, за да стигне по зрителния нерв до зрителната кора, където мозъкът анализира това, което се вижда. Това наистина ще бъде революция и проф. Кефалов ще е достоен за Нобелова награда", коментира д-р Илиян Шандурков, председател на Българското дружество по офталмология.

Междувременно, по пътя към нови революционни пробиви, българският учен вече е отличен с една от най-престижните награди в офталмологията и зрителните науки – „Бреслър”. "Това е наистина огромно признание за усилията, които моята лаборатория е положила през последните 10-15 години. Имах късмета да ме приемат в Бостънския университет. За съжаление, в България нямаше как – в началото на 90-те държавата беше фалирала и науката беше последната ѝ грижа. Потърсих си пътя в САЩ, приеха ме в Бостънския университет, където направих докторат по клетъчна биофизика. След това специализирах в университета в Балтимор”, разказа още проф. Кефалов. От 2005 г. Владимир Кефалов има своя собствена лаборатория във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. На базата на неговите проучвания вече са прилагани различни нови методи за лечение на очни болести – включително със стволови клетки и генна терапия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бсп

    42 1 Отговор
    Ако беше в България щеше да взима по 200 лева заплата в бан !

    Коментиран от #5, #14

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пешо

    17 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бсп":

    Кадърните лекари в България изкарват добри пари, всички бездарници се скатават в държавните и общински болници. В БАН сериозно откритие не е правено от години.

    Коментиран от #6

  • 6 Бан

    12 5 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо":

    В БАН не са правени открития от години ) Имаш предвид от десетилетия а не години
  • 7 Госあ

    14 0 Отговор
    Хахахахахахаха първо,въпросният учен не е лекар,а доктор. Завършва Вашингтонския Университет като невробиолог. Има и степен по физика от СУ. Разбира се, че всеки учен трябва да напусне България,най малкото в името на честта си и след това заплащането, което е тотална подигравка. Второ, сигурен съм, че ни изобщо нямаш представа какво излиза от БАН и изобщо знаеш ли абревиатурата какво означава. Трето,кои лекари бе братчед ? Онези от Пирогов ли, които наистина вършат чудеса,онези останалите все още. Те ли са богати ? Или онея дето лекуват гнойни пъпки и пускат захар на кръв и урина в частни кабинетчета и лабораторийки,те ли са най кадърните бе братчед,а ?
  • 8 Госあ

    10 2 Отговор
    Това е наистина повод за гордост, предвид малката ни популация и напълно унищожената наука и образование. И да, такива са "американците", които теглят напред цялата каруца с дебелаци. Европейци (вкл. руснаци разбира се), японци,китайци и индийци. И докато другите могат да се приберат в родината си (дори руснаците с много по висок стандарт и социален статус на учените),ние сме обречени да работим навън.

    Коментиран от #12

  • 9 Дедо Грую

    16 1 Отговор
    Правилното заглавие би било : Американски учен от български произход . . . Защото е безвъзвратно загубен за България, в следствие 30-годишната геноцидна политика на на "трансформиралите" другари от дс и бкп.
  • 10 Западните Балкани

    8 4 Отговор
    Както е написано по-долу, това не е български учен. Българските учени са в България и с мизерните 400 евро заплати могат само да четат за нормалните условия за правене на наука. Този човек е американски учен с български произход като Джон Атанасов и редица други.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Джони

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Госあ":

    Виж , абсолютно си прав принципно , но .. всички сме виновни за състоянието си . И вместо да се плюем и обвиняваме кой по умен и кой по прав , време е да се обединим , изчистим държавицата си от тези нагли останки на ДС нищоправещи лежащи на гърба на обществото и съсипвайки всичко читаво . Селяни , граждани , умни и прости , куцо кьораво и сакато трябва да бъде впрегнато в идеята България ..а тя милата е наша и много изстрадала и...мнооого красива .
  • 13 Балкански

    8 1 Отговор
    Всеки човек който ее успял в чужбина е българин патриот. А който получава помощи е мангал. Тава е факт.
  • 14 Голем смях

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бсп":

    Ако беше в Русия щеше да открие мезе за водката.
  • 15 Патриот

    2 2 Отговор
    Въпроса е ние да се организираме добре помежду си за да направим живота си по-добър. Почва се първо със себе си. Всеки иска да живее на по-добро място с по-добри съседи.
    Групирайте се с хора с по-високи идеали - Християнски. Четете беседите на П. Дънов. Божествена мъдрост няма от къде другаде да намерите толкова лесно.
  • 16 Профпредседател на БКП

    1 1 Отговор
    Добре е че заминал и се прочу, само си представям ако беше останал тук.
    Мизззззерята щеше да го погълне
  • 17 Stenlii

    1 0 Отговор
    ГОЛЕМИ ГЛУПАЦИ СТЕ! ПРЕДИ 50г.ПАРТИЯТА НАРЕДИ-ИЗВЪРШЕТЕ СКРИТА КОЛОНИЗАЦИЯ И ПОДМЯНА НА НАСЕЛЕНИЕТО В САЩ И ЕТО НИЕ ГО ПРАВИМ ДОСТА УСПЕШНО!
  • 18 незнайко

    1 1 Отговор
    Ми то в САЩ само чужди специалисти има !!! Колко от техните учени са от САЩ ??? ЗАМИСЛЕТЕ СЕ !!!
  • 19 Вера Клисурска

    0 0 Отговор
    Моля, редакцията за връзка с него или лабораторията му! Касае се за дете!