17 Март, 2019 06:00 5 435 23

Денят на свети Патрик е

  • ирландия-
  • свети патрик

Денят се отбелязва също в САЩ, Великобритания, Швейцария, Аржентина, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Япония, Южна Корея и в други страни

Денят на свети Патрик е - 1
Снимка: БГНЕС

Днес по света се отбелязва денят на свети Патрик - културен и религиозен празник, който се заражда в Ирландия и се чества ежегодно на 17 март.

За ранния живот на свети Патрик се знае малко, но е известно, че е роден във Великобритания по време на римските нашествия, в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му - свещеник в християнската църква. Когато е на 16 години, е отвлечен от ирландски нашественици и превърнат в роб в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, но точното място не е известно.

Той прекарва шест години в робство, заставен да бъде пастир на овце. По-късно се връща в Ирландия и над 30 години се занимава с мисионерска дейност сред келтските езичници.

Според легендата свети Патрик използвал растяща в Ирландия детелина като символ на Светата Троица, когато проповядвал, затова и тя е символ на днешния празник.

Донесъл в Ирландия латинската азбука.

Сред чудесата, приписвани на светеца, са прогонването на змиите от Ирландия.

Оригиналният цвят на дрехите на свети Патрик бил син, но заради използваната от него детелина по време на проповедите почит на светеца се отдава чрез зеления цвят.

Смята се, че свети Патрик е умрял на 17 март 461 г., затова датата е избрана за национален празник на Ирландия, празник е и на остров Монсерат на Карибите, заселен от ирландски бежанци. В Северна Ирландия 17 март също е празничен и неработен ден. Празник е и в канадската провинция Нюфаундленд.

Празникът на свети Патрик е започнал да се отбелязва първо в Бостън през 1737 г. Днес около 34 млн. американци твърдят, че имат ирландски корени, така че честванията в САЩ са големи.

В деня на свети Патрик се произнасят няколко тоста в Ирландия в чест на светеца. Един от най-популярните е: „Нека покривът над главите ни никога не паднe и нека нашите приятели, които сме приютили под този покрив, никога не ни изоставят“.

По време на въстанието от 1798 година, за да изявят политическите си нагласи, ирландските войници, са носели зелени униформи, надявайки се да привлекат общественото внимание.

В Ирландия празникът на свети Патрик е честван с много ритуали и приветстван много подобаващо. Традиционно се пият ирландско уиски и бира.

Денят се отбелязва също в САЩ, Великобритания, Швейцария, Аржентина, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Япония, Южна Корея и в други страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ирландски0 Сиганин с гнилите корени

    21 11 Отговор
    Айде пак розови слонове по улиците! Може ли да е толкова голяма разликата вдостойнствата на светците - тука всичките мъченици, умрели насилствено, а ТАМ - чудел се зелено или синьо да облече... Луди хора!

    Коментиран от #21

  • 3 Свети Патерица

    2 7 Отговор
    Еееее
  • 4 Православен

    15 8 Отговор
    Днес 17 Март е свети Алексий а свети Патрик сигурно празнуват във Столипиново католиците!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хрониките на Евразия

    7 4 Отговор
    Честит ви Свети Патрик, психонавти!!!😂🙈🙈🙈☘☘☘☘
  • 13 Любопитко

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Циганин":

    Отворко, след като пак си цъфнал, та да се подпичква с тебе форумната публика, я хвърли светлина върху един въпрос, който отдавна вълнува целия форум: баба ти, преди да ти стане баба, жена ли ти беше, дъщеря, или може би внучка?

    Коментиран от #14

  • 14 Циганин

    2 9 Отговор

    До коментар #13 от "Любопитко":

    Беше дъщеря ти

    Коментиран от #19, #20

  • 15 noname noface nonumber

    10 2 Отговор
    Незнаех, че и в Япония и Корея има тооолкова много ирландци, май половината свят ирландсщи ....или както с хелуина умно изпесен и разпространен от едни дебили за да съсипват месните обичаи и традиции на хората. Като гледам разлика с пелуина нямасамо дето са зелени, но пак ще се напият и тн. Голям празник няма що пелуин обаче ми е любимият антипразник с откачалки
  • 16 noname noface nonumber

    13 2 Отговор
    Забравих да попитам нашата световно известна ирландска пастирка шъ празнува ли днес? Дали няма да се изръси като Кермит жабока зелен в нейното любиииимо посолство
  • 17 ДВА КАТА ЗА КАТОЛИЦИТЕ

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Духай курво":

    ТЕ СА СЛУГИ НА ПАПАТА А ТОЙ НА САТАНАТА И МАСОНИТЕ.
  • 18 Blackbush

    3 0 Отговор
    Много го уважавам тоя празник Наздраве
  • 19 Любопитко

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Циганин":

    Дъщеря ми ти е баба;-}?
  • 20 Любопитко

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Циганин":

    Баба ти - по хигиенични съображения - НЯМА как да я усиновя. Носът ми е алергичен към характерния за щама ви "аромат" ;-)...
  • 21 ...

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ирландски0 Сиганин с гнилите корени":

    Цитат:".Може ли да е толкова голяма разликата вдостойнствата на светците - тука всичките мъченици, умрели насилствено, а ТАМ - чудел се зелено или синьо да облече... ". Свети Свети Кирил и Методий май НЕ са загинали от мъченическа смърт,... Или греша? Те са вършил същото, каквото и този, когото честват ирландците. На потенциалните коментатори напомням, че когато той е живял НЕ е имало НИТО православни, НИТО католици, НИТО протестанти... ВСИЧКИ са били единствено ХРИСТИЯНИ.
  • 22 гошо

    0 6 Отговор
    БОЛИ МЕ ДЕДОВИЯ ЗА ПАРИК,МАТРИК И ХЕЛОУИН...АЗ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ..!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: