24 Март, 2019 14:11 4 231 24

Два скандала на конференцията на Американско-израелския комитет по обществени дела

  • конференция-
  • израел-
  • сащ-
  • конференция-
  • aipac

На нея ще говорят американски и израелски светила

Два скандала предшестваха конференцията на The American Israel Public Affairs Committee (AIPAC). Кандидатите за номинациите на Демократическата партия в предстоящата президентска кампания отказаха да участват в конференцията. Основният спонсор на конференцията Адам Милстейн атакува популярните конгресмени Илхан Омар и Рашида Тлаиб, свързвайки ги без доказателства с “Мюсюлмански братя”, след което ръководството на AIPAC се дистанцира от него.

“Израелското лоби се събира на фона на фалшива двупартийност и нарастващото напрежение” - твърди най-четеният медиен сайт в света - този на The New York Times, за сътресенията около AIPAC: “Повече от 18 000 активисти ще се съберат във Вашингтон в неделя за годишната конференция на Американско-израелския комитет по обществени дела (AIPАC), докато демократите се борят с нарастващите критики към Израел от страна на левицата и докато президентът Тръмп се опитва да раздели политическите си съперници, същевременно подкрепяйки израелския лидер.

В някои отношения тридневната конференция на AIPАC ще прилича на тези от миналото, пише 5gmedia.bg. Ще говорят американски и израелски светила, включително министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, говорителят на Конгреса Нанси Пелоси и основният конкурент на Нетаняху за изборите в Израел следващия месец, Бени Ганц.

Форумът ще приключи във вторник с "деня за лобиране", когато хиляди активисти ще се изправят на хълма на Капитолия, за да подкрепят законодателната програма на AIPАC.

Тазгодишните разговори се провеждат в условията на променена и напрегната политическа среда във Вашингтон.

Тръмп и неговите съпартийци- републиканци от седмици отправят обвинения в антисемитизъм към демократите, въпреки че партията намира подкрепата на огромното мнозинство от американските евреи. Същевременно демократите са под нарастващ натиск от левия си фланг да се дистанцират от AIPАC , защото комитетът поддържа крайно десните политики на Нетаняху.

Всички кандидати за президентската номинация на демократите - сенаторите Бърни Сандърс от Върмонт, Елизабет Уорън от Масачузетс и Камала Харис от Калифорния, а също така и Бето О'Рурк и Юлиан Кастро – бойкотират конференцията.

Демократите са представени от група новаци - Илхан Омар от Минесота, Рашида Тлаиб от Мичиган и Александрия Окасио-Кортез от Ню Йорк, което се тълкува като ясна критика към Израел и политиката на САЩ, насочена към израелското правителство.

Това оформя рязък контраст с отношението на Тръмп към Нетаняху. Двамата ще се срещнат за разговори в Белия дом в понеделник и на вечеря във вторник. "Не знам какво се е случило с тях, но те са изцяло анти-Израел," каза Тръмп в петък за демократите. „Честно казано, мисля, че те са антиевреи“, допълни Тръмп.

Въртопът около тазгодишната конференция представя "две нови реалности", каза Аарон Дейвид Милър, експерт по израелско-палестинския конфликт към “Уилсън център”, базирана във Вашингтон международна изследователска организация.

Първата е задълбочаващото се разделение на поколенията в Демократическата партия, което ще се отрази в протестите на прогресивните евреи извън конференцията, докато по-старите демократи като Нанси Пелоси и Стенли Х. Хойер, лидер на мнозинството, се обръщат към делегатите вътре. Тръмп може да нарича демократите "анти-евреи", но демократите-евреи държат ключовете на някои от най-мощните комисии в Парламента - съдебна власт, бюджетни кредити, външни работи, разузнаване, бюджет и етика - както и поста на лидер на Сената. Същевременно едно по-младо поколение демократи се сблъсква с тази стара гвардия.

Втората „нова реалност“ е разделението в израелската политика, което ще бъде отразено в конкурентните речи на г-н Нетаняху и г-н Ганц. "Тези конференции трябва да са кохерентни строители на единството", - казва Милър. Но, добави той, "израелската политика е по-разделена и AIPАC ще отрази това разделение".

Републиканците почти сигурно ще използват конференцията, за да представят партията си като гнездо на поддръжници на Израел. Очаква се сенаторът Мич Макконъл, републиканец от Кентъки и лидер на мнозинството, да говори за законодателните усилия за подкрепа на Израел и да се противопостави на антисемитизма.

Кевин Маккарти, ще каже на участниците, че „AIPАC не трябва да се бойкотира. AIPАC трябва да се приветства“ - отбеляза говорителят му Мат Спаркс.

За демократите, които от десетилетия разчитаха на еврейския вот, задачата ще бъде по-сложна. Те трябва да потвърдят подкрепата си за еврейската държава, без да отчуждават прогресивните млади евреи, които са все по-склонни да обвиняват Израел в нарушаване на човешките права.

"Ще бъде интересно да се види дали лидерите на Демократическата партия, които ще се изкажат на конференцията, също ще говорят за израелската политика, по темите за които имат различия", каза Юсеф Мунайер, изпълнителен директор на американската Кампания за палестински права. „Ключовите фрази, които ще предизвикат одобрение на конференцията, няма да се приемат добре от останалата част от Демократическата партия. Това напрежение наистина ще бъде видимо тук.“

Г-н Хойер, лидер на демократите, ще говори в неделя вечер. Той планира да напомни на аудиторията си, че еврейската държава и отношенията между САЩ и Израел имат "широка и двупартийна подкрепа, тъй като повечето американци ги възприемат като неразделна част от отстояването на ценностите на Америка и нашата национална сигурност и интереси", твърди неговата говорителка Анализе Дейвис. Той също така ще "говори за общото между Израел и Америка като демократични страни" и за заплахата, която представлява Иран.

.....

Тръмп съобщи в четвъртък, че САЩ трябва да признаят властта на Израел над Голанските възвишения, В пълно разминаване с дългогодишната политика на САЩ срещу приемането на териториални промени, наложени със сила. Стратегическата зона е била завзета от Сирия по време на Шест-дневната война от 1967 г. Това изявление в Туитър беше ценен предизборен подарък за Нетаняху.”

Никъде, сред обявените спикъри на конференцията не открихме името на Цветан Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    32 4 Отговор
    истинското лице на империята на злото фащ!!!

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 12345

    32 5 Отговор
    Цецко е там за да избегне апартаментгейт и да не отговаря на неудобни въпроси. Всяко чудо за три дни е казал мъдро народа.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Емил

    4 15 Отговор
    Това събитие е копие на конгрес на КПСС или сегашната пратийка на Путин!
  • 9 322

    7 5 Отговор
    Джибретата квичат безпомощно.
  • 10 322

    6 30 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Империята на злото е русия и няколко диктаторски режими по света! Ако бяха САЩ,, свободния свят щеше да го знае. За русия разбира се свободният свят е зло!

    Коментиран от #12, #20

  • 11 Batushka

    19 4 Отговор
    Сега един да влезе опасан с бомби и да извика Алах Акбар....ммммммммммм
  • 12 Kcaniba

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "322":

    Диктаторско фащиският режим на фащ е наай свободният и добричек!!!
    Браво соросня!!
    Тъпомеро е качен с още някалко градуса!!!

    Коментиран от #13

  • 13 322

    6 17 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    Народите по света сами са определили САЩ като страната на свободата! Джибрята разбира се, не знаят какво е това, защото никога не са били свободни.

    Коментиран от #21

  • 14 Borislav Popov

    18 3 Отговор
    как може да ги наричаш светила тези дяволи , господ да накаже цялото ти семейство за тези думи
  • 15 Иван

    17 3 Отговор
    Тази 15-хилядна еврейска сатанинска сперма обвинява Русия че се меси във вътрешните дела на САЩ.
  • 16 Порно

    10 2 Отговор
    Ми той наш Цвъки е там като детенце на детска градина - да слушка и да папка.
  • 17 Иван

    7 2 Отговор
    Маймуната Тръмп нали щеше да пресушава блатото?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 безпартиен

    6 1 Отговор
    Колко струват пътешествията на Цветанов?За положителен ефект не питаме,защото народът няма да го усети.Усещат го само такива като него свързан с повишаване на благосъстоянието им,и непрекъснато харчене за всякакви екскурзии.Най-прекият път към богатството в България не е честен труд а участие в политиката!Добре са подготвени след като добре са проучени.Това което този прави,могат да го правят поне 6 .5 милиона български граждани-да казват ЙЕС сър!
  • 20 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "322":

    До Емилчу и 322: Къде видяхте тука злото и диктаторски режим от Русия,като става въпрос за Американо-Еврейски комитет който отдавна съществува и действа както на масата,така и под нея.Вижте само кои комисии и ключови постове държат Юдейските конгресмени в ФАЩ- съдебната власт,бюджетните кредити,разузнаването,самият бюджет на ФАЩ,както и военният...Къде тук става въпрос за Русия....Да,на самия конгрес се взимат решения против Русия и останалия свят,и по специално срещу Европа.Защото Американците смятат за заплаха силата на Европа,Русия и Китай..Краварите не могат да преживеят мисълта,че някой друг е по-силен и добър от тях самите..Обвиняват останалите в антисемитизъм и тероризъм,а те самите са точно такива,и това са техни рожби...Разбрахте ли това скапани подлоги и предатели..??!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.