Last news in Fakti

26 Март, 2019 09:46 3 354 4

Разкриха мащабна измама с италиански кивита

  • киви-
  • италия-
  • измама-
  • полиция-
  • франция

Мошеническа схема с 15 000 тона киви

Разкриха мащабна измама с италиански кивита - 1
Снимка: Shutterstock

Френските власти съобщиха днес, че са разбили действала продължително време измама за продажба на италианско киви вместо по-скъпия френски плод, предаде АФП. „Кивита, внасяни от Италия, са „пофранцузойчвани“ по време на транспортирането им, за да бъдат продавани на по-висока цена“, заяви Виржини Бомение от френската агенция за борба с измамите.

Мошеническата схема е обхванала 15 000 тона киви за 3-годишен период, а седем компании са изправени пред обвинения заради незаконна печалба в размер на 6 млн. евро в наречения от медиите „КивиГейт“.

„За разлика от италианците ние не използваме фунгициди след бране на реколтата, които консервират плода за няколко месеца, и имаме по-високи загуби, което увеличава цената на нашата продукция“, каза Франсоа Лафит, президент на френската асоциация на производителите на киви.

Кивитата са сред най-популярните плодове във Франция и произвежданите в Югоизточна Франция имат защитен статут, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФИАТ

    11 10 Отговор
    кокошкарски историй.. за първокласници
  • 2 фиат панда

    19 3 Отговор
    Като правописа ти
  • 3 СССРБарета

    17 2 Отговор
    Нали някои казват Няма такава държава! корупция и измами има навсякъдe и разликата от тук е че там е в пъти по-голяма!
  • 4 358

    10 0 Отговор
    Пълни глупости използването на химия не е национален приоритет.Има киви с или без фунгициди.Френските шмекери се мъчат само да цоцат от ЕС ,а когато дойде рреме да се конкурират започват да реват.Ето такива селски номера ще сринат ЕС.
Новини по държави: