Last news in Fakti

21 Май, 2019 07:31 1 669 12

21 май 1969 г. Убиецът на Робърт Кенеди е осъден на смърт

  • робърт кенеди-
  • убиец-
  • сирхан сирхан

По-късно става ясно, че в хотела присъстват няколко агенти на ЦРУ

21 май 1969 г. Убиецът на Робърт Кенеди е осъден на смърт - 1

21май 1969 г. - палестинецът Сирхан Сирхан е осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди.

Минути след полунощ на 5 юни 1968 г. Робърт Кенеди благодари на привържениците си с реч в хотел "Амбасадор" в Лос Анджелис. В 00.15 ч. слиза от платформата и се отправя към кухнята, здрависвайки се с хората по пътя си. Минута по-късно пред него се изправя 24-годишният палестинец Сирхан Сирхан. В ръката му е пистолет 22-ри калибър.

Убиецът стреля в Кенеди и охраната му. Боби се свлича на пода, мъжете наоколо се хвърлят да обезоръжат нападателя. Помощник-келнерът Хуан Ромеро повдига главата на Робърт и слага в ръката му молитвена броеница. Сцената е запечатана от фотографи на сп. "Лайф" и в. "Лос Анджелис таймс". Кадрите обикалят света и стават символ на убийството на сенатора.

Аутопсията показва, че два куршума са улучили Кенеди в гърба, а един е зад дясното ухо. Четвърти само леко докосва дрехата му. При атаката са ранени още петима души. Всички очевидци твърдят, че Сирхан е бил на около метър-два от Боби, когато е стрелял, и че е стоял пред него.

В доклада си патоанатома пише, че никога не е твърдял, че Сирхан е убиецът, тъй като вероятността за втори стрелец убиец е много голяма. По-късно става ясно, че в хотела присъстват няколко агенти на ЦРУ. Този факт е смущаващ, защото според назначенията им тези мъже трябва да бъдат в Югоизточна Азия.

Десетилетия след атентата беше огласен аудиозапис на стрелбата в кухнята, направен от Станислав Пръсжински, полски репортер, с помощта на портативен касетофон и прикачен към него микрофон. Това е единственият звуков запис на самото убийство на Робърт Кенеди. Според изследователи на инцидента Сирхан не е бил сам, а от записа на поляка, излъчен за пръв път на 6 юни 2007 г., с голяма сигурност може да се твърди, че е имало и втори пистолет. Криминалистите са установили, че на местопрестъплението са произведени най-малко 12 изстрела.

Според разследващите атентаторът Сирхан е бил под хипноза в момента на престъплението. Палестинецът имал „проблеми с главата”, получени при работата му като жокей по-рано. Лечението му включвало хипноза и участие в групи за контролиране на съзнанието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Роррооррроороррор

    16 6 Отговор
    Тия америте сами с трепат президентите,сенаторите,журналистите-пьк после учат целият свят как да живее.Айде у лево кравари нещастни
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ророоррроорорро

    13 6 Отговор
    Според статистика на USDF в САЩ са убити над 23 000 политици от време на сьздаването на дьржавата им-това само политици-- и то убити от техните силови структори.Демокрация???

    Коментиран от #6

  • 6 Мужик

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "ророоррроорорро":

    В Русия (в СССР Роже )диктаторите изтребват, както политици, така и собствения си народ. Това е разликата. Другата е че милиони руснаци емигрират в САЩ, а сигурно няма и един американец емигрирал в Русия.

    Коментиран от #7

  • 7 ророоррроорро

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мужик":

    Не бе америте хич не избиват народа си-в Кулите Близнаци не умряха американци-марсиянци бяха...-и забележи-в нашето време---а не преди 70 години както ти даваш пример...Абе много наивен народ имало още у нас?!?!?!?!?

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Све

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Пурко, омагьосани като теб, че в България е имало турско присъствие и в някои райони са приемали исляма доброволно за намаление на данъците. Винаги е имало кретени кат теб, слепи, глухи и прости
  • 10 Е а стига вече

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Пак ще повторя за бавноразвиващи се джендовци-Сталин-1937...САЩ-2001г---схващаш ли разликата-----по простичко няма как да ти го обясня....

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Откажи се

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Е а стига вече":

    Мани недей, ще врътнат плочата още назад и като почнат да обясняват пък Иван Грозни какви ги е творил... Статистиката ти е интересна. Да сравним - за 300 г. в САЩ - 23000. За 30 г. в България - един - двама? Извод: В САЩ политиците често пречат, в БГ - почти никога.