Last news in Fakti

8 Юни, 2019 12:50 2 923 3

САЩ и Китай търсят примирие

  • сащ-
  • китай-
  • мита-
  • доналд тръмп-
  • си дзинпин-
  • г-20

Вашингтон оставя вратата отворена за търговски преговори с Пекин

САЩ и Китай търсят примирие - 1
Снимка: Shutterstock

САЩ са отворени за преговори с Китай по търговските въпроси, но евентуално споразумение ще трябва да почака до срещата на лидерите на двете страни в края на месеца. Това заяви американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от Франс прес.

Той говори пред журналисти в кулоарите на срещата на финансовите министри и централни банкери на Г-20 в японския град Фукуока. Мнучин предупреди, че Вашингтон ще продължи с митата, ако не се стигне до споразумение.

Бяхме напът да постигнем историческо споразумение. Ако те искат да се върнат на масата и да завършим споразумението според условията, които продължавахме да договаряме, това би било прекрасно. Ако ли не, както каза президентът, ще продължим с митата, каза Мнучин.

Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на срещата на върха на Г-20 на 28-29 юни в Осака и едва тогава може да се стигне до евентуален пробив, прогнозира той.

Мнучин допълни, че ще разговаря с китайския централен банкер И Ган на срещата във Фукуока, но това няма да бъде среща, свързана с преговорите.

Той подчерта, че сегашните търговски отношения между двете най-големи световни икономики са "много небалансирани".

Пазарите ни сега са отворени за тях. Техните пазари не са отворени за нас, каза той.

По думите му Вашингтон и Пекин са били свършили 90 процента от работата по сключването на търговското споразумение преди преговорите да се провалят, но подчерта, че сегашната ситуация е резултат от даването на заден ход по важни ангажименти.

САЩ и Китай търсят примирие
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тръмп обяви на 6 юни, че ще изчака до срещата на върха на Г-20 преди да наложи нови мита на китайски стоки на стойност 325 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гостгост

    8 14 Отговор
    Двете най-големи сили на тоя свят са това.Това са и двете най-важни държави една за друга.Временните отношение заради временни президенти няма да променят отношенията им.Пред тези две страни ,всички други са джуджета и най-вече такива наречени Русия.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мани

    2 0 Отговор
    "Пазарите ни сега са отворени за тях. Техните пазари не са отворени за нас, каза той."
    Ми то е логично, Китай буквално произвежда всичко което може човек да се сети на 50% а дори и по-ниска цена. Логично е китайците да си купуват тяхната стока която е по-евтина от американския еквивалент, а и така си движат тяхната икономика. Поне по тази част американците не са прости, ще купят китайското пред тяхното производство, евтино е и така или иначе след като му изтече гаранцията ще се развали, без значение къде е произведено
Новини по държави: