Last news in Fakti

11 Юни, 2019 15:30 2 262 2

Осъдиха мъж да плати $173 000 на бившата. Вижте защо

  • съпруга-
  • съд-
  • аржентина-
  • жена-
  • мъж-
  • обезщетение-
  • домакинска работа

Любопитен съдебен спор в Аржентина

Осъдиха мъж да плати $173 000 на бившата. Вижте защо - 1
Снимка: Shutterstock

Аржентинската Темида осъди мъж да обезщети бившата си съпруга със 173 хиляди долара за свършената от нея домакинска работа по време на 27-годишния им брак, предаде AFP.

Седемдесет годишната дама с диплома за икономист се посветила на възпитанието на децата и на дома по време на съвместния им живот. Според съдия Виктория Фама, икономическата зависимост е тази, която поставя жените в неравностойно положение в обществото. По думите на юристката отсъденото обезщетение е справедливо, за да компенсира финансовия дисбаланс след разтрогнатия брак.

"След 27 години брак, ответникът е напуснал половинката си, която тогава е била на 60 години. На тази възраст жените се пенсионират и в нашия случай жената не би могла да има достъп до трудовия пазар", се казва в съдебното решение.

Двойката се била разделила през 2009 година и се развела официално през 2011 година. Финансовото обезщетение беше въведено в Гражданския кодекс на Аржентина през 2015 година. То може да бъде изплатено еднократно или на вноски или да се състои в ползването на някои семейни блага.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Вуна

    5 0 Отговор
    А сега де! Чакай да напиша, че Русия е намесена!
  • 2 Зайко Байко многознайко

    6 1 Отговор
    Зад всеки успял мъж стои една предана жена и обратно! Затова всичко придобито след, брака се дели по равно. Затова е добре преди бракосъчетанието да идете при адвокат и да си направите т.н. Prenuptial Agreement , т.е. предбрачен договор, който в бъдеще може да ви спести много главоболия при неправилно стечение на обстоятелствата . Това е от изключителна важност при неравностойни бракове.
Новини по държави: