14 Юни, 2019 22:00 2 260 4

Кипърците правят уникален подводен музей

  • музей-
  • кипър-
  • подводен-
  • уникален-
  • джейсън тейлър-
  • средиземно море

Предвижда се той да бъде открит догодина

Кипърците правят уникален подводен музей - 1
Снимка: Shutterstock

Първият в Средиземно море подводен музей със скулптурен парк ще бъде създаден край Кипър, на югоизточното му крайбрежие. Той ще е дело на световно известния британски творец Джейсън Тейлър, автор на прочутия подводен музей в Карибско море край мексиканския град Канкун.

На 10 метра под водата край най-големия курортен център на средиземноморския остров Агия Напа ще бъдат разположени над 70 скулптури в човешки размери. Композициите ще бъдат съчетани с естествени подводни дървета и растения така, че да се образува подводна гора, предаде БНР.

Цялото произведение представлява и своеобразен изкуствен риф, който ще допринесе за развитието на местната морска екосистема. Подводният музей ще може да бъде разглеждан не само от гмуркачи, но и от туристически корабчета с прозрачно дъно. Предвижда се той да бъде открит догодина.

Ръководството на община Агия Напа очаква подводното произведение на изкуството да обогати туристическия продукт в района и да предизвика световен интерес.

Авторът на музея - британският скулптор, природозащитник и професионален подводен фотограф Джейсън Тейлър, лично представя проекта си днес в Никозия. От края на 90-те години той работи активно по взаимодействието между изкуството и опазването на морската среда. Негови подводни творби са включени в 25-те чудеса на света на National Geographic.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николина Ангелкова

    9 1 Отговор
    Страхотна идея. Предполагам, че ще се получи добре, там разбират от туризъм. Но се чудя ние какво да направим по нашето лайноморие? Може би да аранжираме около мястото на заустване на тръбата няколко батки с джиповете и да разхвърляме наоколо малко силиконки, те и без това са с яка шпакловка на лицето, баш като склуптори са. Давайте предложения!
  • 2 атракция

    3 2 Отговор
    нека разположи и куфари с трупове че вече стана туристическа атракция там
  • 3 касапина

    2 1 Отговор
    А В ТУРСКАТА ЧАСТ МАНАФИТЕ ПРАСКАТ ЧЕКИИ
  • 4 касапина

    0 1 Отговор
    А В ТУРСКАТА ЧАСТ МАНАФИТЕ ПРАСКАТ ЧЕКИИ