Last news in Fakti

23 Юни, 2019 12:07 15 780 25

ЦРУ: Ванче Михайлов склонил да агитира за независимост на македонците в България

  • северна македония-
  • българия-
  • ванче михайлов-
  • цру-
  • агитация
ЦРУ: Ванче Михайлов склонил да агитира за независимост на македонците в България - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ексклузивен секретен доклад от архива на американското външно разузнаване ЦРУ, който вече е разсекретен, стигна до вестник „Нова Македония“. Докладът съдържа пет изключително интересни точки, които разкриват как високопоставена делегация на Югославия и ръководителите на ВМРО се договарят за общ проект, за който трябва да сключат и писмен договор, предвиждащ македонците да получат подкрепа като отделен субект и да се опитат да формират „всемакедонска държава“.

На края на документа са загатнати и перспективите на тази държава, които са били включени като клауза на договора. А именно, по съдържание, документът е интересен от няколко аспекта. От него научаваме, че през март 1949 г. в Анкара, Турция, се провежда среща между представители на Югославия и делегация на ВМРО, ръководена от Иван (Ванче) Михайлов, дългогодишен лидер на тази организация. Михайлов поискал и получил писмен отговор от югославска страна, а искането се отнасяло за формиране на „независима македонска държава“ и по какъв начин Югославия може да помогне в този замисъл, пише аг. „Фокус”.

Според документа, Югославия е приела идеята за създаване на отделна и независима държава на македонския народ и се е съгласила да направи всички дипломатически усилия за приемане на този замисъл от международната общност, както и да „влияе на общественото мнение в Гърция и България“ в полза на плана. „освен това, правителството на Югославия ще субсидира ВМРО за период от две години след сключването на това споразумение“.

„Михайлов, от своя страна, действащ от името на ВМРО, се е съгласил да се откаже от всички антиюгославски дейности и ще насърчава агитацията за независимост сред македонците в България. ВМРО ще се опита да обърне симпатиите на македонците и в България, и в Гърция, в полза на Югославия“, се отбелязва във втора точка на документа на ЦРУ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШОП

    68 5 Отговор
    Историята на това народче започва именно от там. От 1949г.
  • 2 Ernesto Guevara

    50 16 Отговор
    Ванчо си е доказан национален предател.

    Коментиран от #25

  • 3 Шкембе Войвода

    45 8 Отговор
    Във ВМРО всички сме предатели.Купуваме цигански гласове и имаме по 20 апартамента.
  • 4 ххх

    49 1 Отговор
    Някой изненадан? Със сигурност не и в България! Да му мислят българите на югозапад от границата. Правят ви на глупаци десетилетия наред... Един ден ще узреете, но ще е късно, вече достатъчно поразии направихме заедно. Един народ-две държави...
  • 5 Дориан

    41 1 Отговор
    Има Иван Михайлов и Георги Делчев, другото са измислици на диалект.
  • 6 Reinchard Heidrig

    30 7 Отговор
    Иван Михайлов ist gut Kampf genosse. Долна американска пропаганда. Така и не се казва чия е инициативата за този договор. Май социалистическа Югославия е имала за какво да се притеснява от потенциала на Иван Михайлов и тогавашното ВМРО. За днешното и дума за сравнение не може да става. Може дори лично Тито да е изпитвал известен страх. Все пак ВМРО е ликвидирало един сръбски (югославски) монарх. Освен това дори и днес в САЩ сериозните хора изобщо не броят ЦРУ за достоверен източник - справка: химическото оръжие на Садам Хюсеин. Интересно кой и защо днес е поръчал това разсекретяване и този пасквил.

    Коментиран от #11, #23

  • 7 НАТО ВЕЦ

    19 4 Отговор
    Съществуват два "проекта" за формиране на "македонска държава". Единият е коминтерновският, който частично се осъществява в границите на СФРЮ. Другият е този, за който пише по-горе и не е идея на Тито, а на Иван Михайлов, ръководител на изродилата се в мафиотска организация ВМРО. Михайлов търси съдействие от Тито, понеже последният е в недобри отношения със Сталин и е близък с англичаните.
  • 8 Горан

    9 3 Отговор
    Това са пълни измишльотини, по -добре вижте самият той какво казва ;https://m.youtube.com/watch?v=ADdBxVzKupc

    Коментиран от #12

  • 9 Национален предател

    23 5 Отговор
    Михайлов е италиански агент.Уж борец за свобода, а умира като милионер е Италия. Работи и за ЦРУ, както и за турските служби. 1934 избягва именно в Турция.
  • 10 Behemoth

    8 0 Отговор
    Ама колко и хубаву у Брюксел....
  • 11 Бай хой

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Reinchard Heidrig":

    Хората са ти го написали социалистическа Гърция плюс социалистическа Турция пляс Югославия и социалистическото ЦРУ. Точно тогава са преминавали диверсанти и са извършвали антибългарски конспирации. Справка прочети кой и за какво е изпращал магариотов. Какво е станало с Българите извън Народната република. И отново ЦРУ чрез подобни "документи" разбива единството на Българската нация. А продажните уроди реват Путин е виновен както Сталин и Лавров.

    Коментиран от #16

  • 12 Госта

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Горан":

    Казаното отлита, написаното остава.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 11ап

    8 1 Отговор
    Съчинения по( без) Картинка!
  • 15 Ю Кортес

    14 1 Отговор
    Скопски фейк нюз
  • 16 Animediator

    12 6 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Едно си база знае , едно си баба бае!
    На всички е ясно , че Коминтерна и Москва създадоха държавата Македония.
    и ми се струва , че попадаш под ударите на закона като ми хвалиш такива главорези като Сталин и Лавров !
    Всички руски подлоги сте 100% национални предатели.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Иван

    4 0 Отговор
    Подкрепата на ЦРУ эа джихадисткия ислям е все още эасекретена.
  • 18 Бай хой

    4 8 Отговор

    До коментар #16 от "Animediator":

    А ве говедо Македония е отделена от майка България с ньойския договор. Какъв Коминтерна та пере у празната кратуна. Освен НПО лозунги имаш ли нещо друго в кратуната?
  • 19 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Animediator":

    А боклука Чърчил голем приятел на България.
  • 20 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    пак се разписа всеки дето не знае.та да обясня.при иван михаилов се сменя директивата на гоце длечев за автономия на македония и одринско и се преминава към нова.образуване на независима македонска държава.македония- швеицария на балканите.има такава стаия на михаилов.в нея тои обяснвяа що е решен да се стигне до там,предвид политиката на големите.само че михаилов и обяснява че както няма швеицарски етнос така няма и македонски и македония подобно на швеицария трябва да е нация от различни етноси.срещата му с югославяните става веднага след разрива на тито със стаин преди които е решено македония да бъде погълната цялостно от югославия.алтернативата да се създаде самостоятелна македонска държава с българско управление със сигурност не е била лоша като решение.лошото е че югославяните въобще са нямали намерение да освободят вардарско от федерацията.било е поредния блъф на тито.

    Коментиран от #24

  • 21 1488

    1 1 Отговор
    Хамериканците да си гледат негрите и мексиканците може и арабите.Защото някой ден 11 септември може да им се стори шега от хелоиин. Когато някой си вре носа в всяка дупка може да има оси в някоя и деня да му се стори черен.
  • 22 Неанонимен

    2 0 Отговор
    Ахахаха уникално тъпа болшевишка пропаганда.За такива лъжи много комунистически предатели са погинали лично от ръката на Ванче Михайлов.Добре, че не е жив, че някой щеше да даде фира след тези клевети.
  • 23 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Reinchard Heidrig":

    Абе ти вярваш ли, че тая повърня има нещо общо с ЦРУ?Те комунягите си мислят, че ние сме прости като електората им.
    - Дай ще напишем, че данните са от ЦРУ и простите българии ще повярват.
    Е да ама не другари!Да ама не!
  • 24 Македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    Хахахха.... Ах бре, Стоянче.... Само ти обяснявай си в главата. Фактите говорят друго! Загубихте и Ванче Михайлов! Нали беше първият "български" националист. Ами, а де! ЦРУ вика бил Македонец! Хитлер вика бил Македонец! То още колко ФАКТИ ще излизат наяве тепърва ще се научиш.
  • 25 Виолета

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ernesto Guevara":

    Иван Михайлов-възхитена съм от този революционер.Той трябва да е идол за поколения наред!Има толкова качества в него- чесолюбие ,смелост,храброст ,доблест. СМЪРТ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ! Тази статия е гнусна интрига , изопачаване на истината .Ванче Михайлов е бил против поробителите-комунистическа Сърбия,Гърция,Русия,Франция ,и за всичко това с плащането на огромна цена - Искане за независимост на Македония ! С течение на времето ВМРО СТИГА ДО ТАЗИ БОЛЕЗНЕНА ИСТИНА !Това е единствената алтернатива да спаси Македония и българското нейното население от варварствата над тях !А тук пишат много неграмотни и нечели хора .Учете се от такива идоли ,не плюйте!
Новини по държави: