7 Март, 2012 21:13 2 273 0

Армения вън от Евровизия 2012

  • амрения-
  • азербайджан-
  • евровизия-
  • нагорни карабах

Армения се отказа от участие в тазгодишното издание на конкурса Евровизия, тъй като неговият финал ще се проведе в Баку – столицата на Азербайджан, предаде Би Би Си.

Двете държави отдавна имат драматични търкания, предизвикани от спорен териториален анклав - Нагорни Карабах, населен с предимно арменци, но намиращ се в пределите на Азербайджан с непризната независимост.

За него се води въоръжен конфликт през 90-те години на миналия век, отнел живота на 25 000 души. Огънят е прекратен през 1994 година, но мирен пакт така и не е подписан.

Наскоро арменската телевизия обвини азербайджанския президент Илхам Алиев във враждебно отношение, тъй като назовал арменците като свои врагове.

Миналия месец група арменски певци започнаха кампания за бойкот на конкурса за песен на Стария континент. „Няма логика да пращаме участник в държава, която ще го посрещне като враг“, настоява кампанията им. В аргументите й се твърди още, че анти-арменските настроения в Азербайджан са издигнати до ниво държавна политика.

В Азербайджан има и вътрешно напрежение, тъй като органите на реда използваха сила, за да прекъснат опозиционен митинг в столицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА