Last news in Fakti

30 Юни, 2019 10:51 7 360 9

МИ5 ще разследва опитите за влияние на Русия в британската политика

  • шпиони-
  • великобритания-
  • русия-
  • ми5-
  • разследване
МИ5 ще разследва опитите за влияние на Русия в британската политика - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

МИ5 започна разследване на руска лобистка кампания за проникване в британската политика, която е била подкрепена от висш консервативен депутат, пише британският вестник The Times. Бен Уолъс, министърът на сигурността, предаде доказателства на разузнавателните служби за операция за влияние, включваща сър Хенри Белингам, един от официалните търговски представители на премиера, уточнява аг. „Фокус”. Лобистите, чийто краен източник на финансиране е неясен, призовават британските власти да предприемат действия срещу Александър Шчукин, руски олигарх. Той е под домашен арест в Сибир заради много обвинения в корупция, но се смята, че голяма част от богатството му остава в Обединеното кралство, извън обхвата на руската държава.

Вестникът е научил, че Белингам е подкрепил кампанията, ръководена от руски адвокат, на когото е забранено да практикува във Великобритания, режисьор с връзки с Кремъл и милионер, живеещ в Америка. Тяхната цел е била да започне разследване за богатството на зетя на Шчукин, който живее в Лондон, както и да го лишат от британското му гражданство и да бъдат депортиран в Русия.

Белингам, депутат от Северозападен Норфолк, се обърна към министъра на сигурността през март и го помоли да повдигне въпроса за богатството на Шчукин в Националната агенция за престъпност. Подобно писмо е изпратил и до Министерството на вътрешните работи.

Изтеклите имейли разкриват, че той е помогнал на руснаците да осигурят вечеря в парламента и им е дал съвети как да използват неправителствени организации и благотворителни организации за представяне на кампанията в „положителна светлина“. Белингам е казал на лобистите, че е имал положителни отношения с руския посланик и че е „повече от щастлив да помогне“. Той обаче каза, че не може да бъде публично ангажиран, защото операцията може да „изтече“ и „да се окаже в пресата“.

Белингам отрече злоупотребата и заяви, че не е получавал пари за участието си. Той заяви, че ролята му е "маргинална" и е в основата на член на партийната парламентарна група за връзки с Русия. Въпреки това министърът на сигурността каза, че Белингам се опитва да спечели подкрепата му за кампанията, като лобирал по въпроса в Камарата на общините. Уолъс предупреди: „Всички членове на Камарата на общините и тази на Лордовете трябва да са наясно с правилата на Парламента относно платеното застъпничество и лобиране.

Има интереси с дълбоки джобове у нас и в чужбина, които се опитват да придобият влияние. Моят съвет към колегите е да избягват всички руснаци, които носят подаръци."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 впечатлен

    25 4 Отговор
    Тъпи, но упорити. В лъжите.
  • 2 гост

    6 12 Отговор
    Няма смисъл. Лондон се управлява от много време от Москва. Няма кой да излъжат, че не е така. Фарс след фарс

    Коментиран от #3

  • 3 Тръмп

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Е, то единствените демократи по света и у нас останахте ти и Рамадан Пръмов, може би. Ако не броим Костов за жив.
  • 4 джендъризъм и пропаганда

    18 1 Отговор
    Всички тези глупости ги пишат, само за да споменават Русия в някакъв лош и агресивен смисъл. Ако прочетеш внимателно, виждаш, че Русия няма нищо общо. Но, както ЦРУ е убеждавало Тръмп , като му показвало умряли лебеди, така и английските служби приписват всичко на Русия и нейното управление!
  • 5 от влагата

    15 0 Отговор
    Островяните хептен изтрещеха !!!
  • 6 Хрониките на Евразия

    0 6 Отговор
    Целият свят е против Путин , всички искат да го отровят !
    Ама няма да им се получи , той си има чашка с капаче 😂
  • 7 00000

    1 0 Отговор
    Жалко за окаяните остатъци от англосакската талибанска империя джудже.вицивете им не струват и пет стотинки.
  • 8 Дориан

    4 0 Отговор
    Какво лошо има руснаци да основават собствени организации на острова извън Европа? Все пак дузини джендър организации се основават по цял свят с цел агитация и пропаганда, но не виждате нищо лошо в това. Проповядвате либерални ценности, но учите на ксенофобия. Страх ви е от руснаци, руски организации, руски туристи, руско финансиране, руска телевизия.
  • 9 Божжжжжжж78

    2 0 Отговор
    Тия ги тресе параноята отвсякъде...Много е просто лицемери английски::изгонете всички богати руснаци и никой няма да ви се меси?НО не ви стиска.....
Новини по държави: