Last news in Fakti

1 Юни, 2012 16:09 2 385 2

Косовски сърби и военни на НАТО на нож

  • косово-
  • сърбия
Косовски сърби и военни на НАТО на нож - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжен сблъсък между косовски сърби и военни на НАТО рани най-малко четирима души край северната част на страната, съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидци. Силите на КФОР опитали да вдигнат сръбска бетонна блокада на трафика край граничен пункт до село Рударе. Сърбите предприели обстрел с камъни, военните на Алианса отговорили със сълзотворен газ, а в крайна сметка се стигнало до престрелки.

Инцидентът се разиграл в Северно Косово, където е концентрирана общността на косовските сърби. Те не  признават властта на Прищина и правителството на косовските албанци, поради което издигат пътни блокади, за да ги възпрепятстват. Целта е в Прищина да се установи контрол над граничните пунктове в Северно Косово, което косовските сърби считат за част от сръбската държава.

Драгица Милович, кмет на близкия град Звечан, съобщи, че КФОР не е допуснал сръбски медици да окажат помощ на тримата ранени етнически сърби. „Казаха ми, че имат право да убият всеки, който хвърли камък или използва оръжие срещу тях“, заяви градоначалникът за Ройтерс. Милович е призовал сънародниците си да се изтеглят, за да спре престрелката.

Косовската мисия на НАТО съобщи, че е ранен един техен военен, който е в добро състояние. КФОР ще премахне и други пътни блокади, използвайки „пропорционално ниво на сила“.

Очевидци разказват, че НАТО-вските военни получили подкрепление, включително с хеликоптери.

Конфликтът между сръбското малцинство и албанското мнозинство тлее отдавна, но подобни въоръжени сблъсъци не са често явление. Косово се отцепи от властта на Белград през 2008 година, като понастоящем независимостта й е полупризната.

Барикадите из Косово не са рядкост, особено по границата със Сърбия. Самите косовари също са блокирали границата, за да спрат влизането на сръбски стоки.

Отношенията с Косово са от особена важност за европейската интеграция на Сърбия. Белград се съгласи с Прищина по важни въпроси като преминаване на границата, издаване на шофьорски книжки, регистрация на земя, признаване на дипломи и т.н.

Сръбският представител в Прищина Оливер Иваночив заяви, че НАТО е направил рискован ход, опитвайки да маха барикади и предупреди за опасност от ескалация на ситуацията в северната част на Косово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веселин Дамянов

    1 0 Отговор
    Така наречената република Косово е от начало до край експортен американски продукт. Какво стои зад този продукт? Износ на вербална демокрация и долнокачествена популистика под знаменателя на имагинерната и креслива "свобода и демокрация", осъществена върху реципрочната цена на тотален военно-политически контрол на Америка, комисионни на ЦРУ от пласмента на наркотици и проститутки, и не на последно място- корозия на националната сръбска държавност със съучастието на албанските мародери и военнопрестъпници под чадъра на своите стратегически партньори- американските военнопрестъпници и терористи.
  • 2 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    На нож ще са ами на какво . Едно време и Кърджали и региона искаха да се отцепват от България - помните ли? Спаси ни единствено факта че социалистическият блок все още беше сила . Иначе и тук щеше да е същото.