Last news in Fakti

31 Май, 2012 21:16 4 783 0

Пагубен глад за 300 000 деца в Йемен

  • йемен-
  • недохранване-
  • глад

Стотици хиляди деца в Йемен са изпаднали в остра недостатъчност от храна. Животът на 300 000 малчугани в арабската държава е застрашен от недохранване, съобщи телевизия „Скай нюз”. Освен вълненията покрай Арабската пролет и падането на режима на Салех, свирепа война между правителствените сили и екстремистите на юг, силното присъствие на Ал Кайда, бедността и претъпканите временни лагери, Йемен страна от свиреп недостиг на храна.

Почти половината от населението – 10 милиона души – няма какво да сложи в устата си. За една година хранителните продукти са поскъпнали двойно. Липсата на вода също е голям проблем.

Много бежанци вече преминаха в Нигер и други близки държави, за да спасят живота си. Други пък намират подслон във временни палаткови лагери, изоставени училища, полуразрушени сгради.

ООН обяви, че Йемен е на прага на катастрофа. Извънредна е ситуацията при 15% недохранени деца, а йеменският показател сочи 30%. За много от децата е късно да бъдат спасени, разказват с тъга местни лекари и срамежливо признават, че Йеменските болници трудно ще се справят. Много пациенти умират, защото няма кой да се погрижи за тях.

Половин милиард деца са недохранени и може да получат тежки физически или умствени увреждания в следващите 15 години, предупреди фондация Save the Children. Недохранването е сериозен световен проблем и трябва да се направят усилия срещу глада в най-бедните страни, за да не бъдат децата обречени на гибел, зоват експертите. От глад умират 2.6 млн. деца всяка година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА